upgrade of libnl-genl-3-200 causes networkmanager to not load

Bug #1581617 reported by John B. on 2016-05-13
54
This bug affects 12 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
network-manager (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

This morning, before leaving for work, I saw there was a update available for a package in Ubuntu 14.04 (I do NOT have the -proposed repositories enabled). I installed it and shutdown. When I got to work, no internet (network-manager won't load, there's a general protection error in dmesg).

Looking at the apt log /var/cache/apt/history , it looks like libnl-genl-3-200 was updated (and that was the *only* package that was updated).

After loading up synaptic, there are other "upgradable" packages, none of which got installed (or were listed) when I upgraded libnl-genl-3-200:

gir1.2-netowrkmanager-1.0
libmm-glib0
libnm-glib-vpn1
libnm-glib4
libnm-util2
modemmanager
netowrk-manager

However, without the internet, I can't get these packages! Please help!

I *did* have an older version of libnl-genl-3-200 in /var/apt/cache/archives (from Jan 29), but installing this and restarting networkmanager (or the machine) does not fix the issue.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in network-manager (Ubuntu):
status: New → Confirmed
ChaosPredictor (kuzi81) wrote :

Same problem here.
Please release the solution as files that possible to access from phone.

Finn Årup Nielsen (fn) wrote :

I believe libnl is to blame. I followed #7 at https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/libnl3/+bug/1539513 who suggests downloading the 3 libnl-* on another machine and with a USB-stick transfer them and then sudo dpkg -i libnl*.deb After that I got networking working again.

Vic (gorilka2020) wrote :

I have this problem yesterdey. I doungrade libll(3 pack) end my nm work fine. Ubuntu 14.04 lts 64

castlehard (castlehard) wrote :

Seems like a "This bug was fixed in the package network-manager - 0.9.8.8-0ubuntu7.3" problem.

Same at my place, no proposal repository activated.

My network-manager still is the "old" 0.9.8.8-0ubuntu7.2. So it seems for me like the update of the network-manager did not make it into the "yesterday's patchset", and now we are a bit offline.

So: update the patchset-list to make both changes happen the same time. I think this would solve all the problems with this bug.

castlehard (castlehard) wrote :

-> manually updated network-manager to the 7.3 Version:
# sudo apt-get install network-manager
and did an unhold of the libnl-* packages, started update-manager (did an update to these libnl things) and rebooted as wanted by the update-manager.

Everything works fine now.

Michel-Ekimia (michel.ekimia) wrote :

ARe you sure it's a duplicate of #1511735 ? it's a different new problem.

Pawel (pawelmhm) wrote :

Simplest fix for this was the one described in this AskUbuntu answer: http://askubuntu.com/a/772324/186141 there's no need to downgrade package or use usb sticks to download update on other computer, just launch internet manually and update your computer.

sudo ifconfig eth0 up
sudo dhclient
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Vasiliy Pedak (truvazia) wrote :

Pawel, unfortunately I have no Ethernet connection on my laptop and bringing up wlan0 along with dhclient did not help.

Vasiliy Pedak (truvazia) wrote :

I've managed to make all working by such steps http://askubuntu.com/a/727462 - manual downloading and installing packages. Except adding the freshest libnl* packages on hold. So after manual downgrading and restarting `network-manager` I got network working. Then I did

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Everything works now.

mdotk (mdotk) wrote :

sudo apt-mark hold libnl-3-200 libnl-genl-3-200 libnl-route-3-200

From http://elementaryos.stackexchange.com/questions/5437/avoid-no-network-issue

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers