network-manager does not save vpn (openvpn) password anymore

Bug #1324800 reported by malheum on 2014-05-30
58
This bug affects 11 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
network-manager-applet (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Hello,

I am using network-manager to connect to an openvpn vpn and for a couple of days now, network-manager does not keep or save the password for the vpn anymore. I have to input the password again and again every time I do connect to the vpn.

It used to work before, so this is probably a regression.

Currently installed network-manager packages

ii network-manager 0.9.8.8-0ubuntu7
ii network-manager-gnome 0.9.8.8-0ubuntu4.1
un network-manager-kde <keine>
un network-manager-openconnect <keine>
un network-manager-openconnect-gnome <keine>
ii network-manager-openvpn 0.9.8.2-1ubuntu4
ii network-manager-openvpn-gnome 0.9.8.2-1ubuntu4
ii network-manager-pptp 0.9.8.2-1ubuntu2
ii network-manager-pptp-gnome 0.9.8.2-1ubuntu2
ii network-manager-vpnc 0.9.8.6-1ubuntu2
ii network-manager-vpnc-gnome 0.9.8.6-1ubuntu2

This is an xubuntu 14.04 64 bits machine with all patches applied.
$ lsb_release -rd
Description: Ubuntu 14.04 LTS
Release: 14.04

The attached screenshot shows the options dialog of network-manager for the openvpn passwd. I blacked out the username. The field for password never keeps the password if I save the openvpn settings dialog.

BR

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 14.04
Package: network-manager-gnome 0.9.8.8-0ubuntu4.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-27.50-generic 3.13.11
Uname: Linux 3.13.0-27-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu3.2
Architecture: amd64
CurrentDesktop: XFCE
Date: Fri May 30 09:13:27 2014
InstallationDate: Installed on 2014-02-06 (112 days ago)
InstallationMedia: Xubuntu 14.04 LTS "Trusty Tahr" - Alpha amd64 (20140205)
IpRoute:
 default via 192.168.178.1 dev wlan0 proto static
 176.18.0.0/16 dev CNCVPN-dev proto kernel scope link src 176.18.0.4
 192.168.178.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link src 192.168.178.37 metric 9
NetworkManager.state:
 [main]
 NetworkingEnabled=true
 WirelessEnabled=true
 WWANEnabled=true
 WimaxEnabled=true
SourcePackage: network-manager-applet
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
nmcli-dev:
 DEVICE TYPE STATE DBUS-PATH
 wlan0 802-11-wireless connected /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/1
 eth0 802-3-ethernet unmanaged /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/0
nmcli-nm:
 RUNNING VERSION STATE NET-ENABLED WIFI-HARDWARE WIFI WWAN-HARDWARE WWAN
 running 0.9.8.8 connected enabled enabled enabled enabled disabled

malheum (maxheise) wrote :
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in network-manager-applet (Ubuntu):
status: New → Confirmed

I am experiencing the same issue. This seems to be related to a recent
gnome-keyring upgrade.

As a workaround, downgrading gnome-keyring from
3.10.1-1ubuntu4.2 to 3.10.1-1ubuntu4:

sudo apt-get install gnome-keyring=3.10.1-1ubuntu4

solves the problem for me.

MdMax (mdmaxlp) wrote :

Same problem here (Ubuntu 14.04) with Evolution (version 3.10.4) no more saving mail account password.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers