Eject icon missing from netbook-launcher

Bug #366669 reported by ullix on 2009-04-25
14
Affects Status Importance Assigned to Milestone
netbook-launcher (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

Running final Ubuntu 9.04 UNR on Acer Aspire One 110L (in general works satisfactorily).

When a SD card is inserted in the left hand slot, then the card is recognized, mounted and Nautilus opens to show its content. In the places column within Nautilus the SD card is shown and the icon for being mounted (the horizontal bar with an upward pointing triangle above it) is shown next to it. But while the remix desktop shows the SD card as a line "X GB Media" in its right column, it does NOT show the mounted icon, although the card does remain mounted. When the SD card is removed without a previous explicit unmount, then for a very brief moment the mounted icon is shown in the line before the line is removed completely.

I also cannot unmount the card by clicking on the "X GB Media" line on the desktop, because then Nautilus opens with the card mounted.

Same happens when the right hand slot is used, but due to the known bug a card first has to be present at boot time, before this removing/inserting results in mounts/unmounts.

Is UNR confused by the strange device notation for the SD card like /dev/mmcblk0p1?

Loïc Minier (lool) on 2009-04-26
affects: ubuntu → netbook-launcher (Ubuntu)
renbag (renbag) wrote :

I confirm this behaviour in a eeepc 900. The mounted icon is not shown in the remix desktop for SD cards (which is mounted as /dev/sdc1).
The same happens to me for normal USB sticks, but not always. If the USB stick has a single partition the mounted icon is sometimes displayed and sometimes not (randomly, it seems to me). If the USB stick has 2 partitions the mounted icon is always displayed for the second partion and not for the first one.

sideshownick (sideshownick) wrote :

I can confirm exactly the same behaviour on the eeepc 1000. There are various other reports of the same thing and I cannot find details of a fix or workaround. This includes randomly working for some single partition devices but only very rarely.

This worked perfectly in previous releases of netbook-launcher so I fail to see what could be going on here. Why is nautilus able to correctly recognise a mounted device but not the launcher? Are they both looking at the same place for their information? And why the brief flash of the icon when "uncleanly pulling" a device?

While not a critical bug, this is an annoyance and dangerous if you forget to check in nautilus if the device is still mounted before pulling it. If anyone can suggest a workaround? (I would even revert to the previous hardy or intrepid version of the launcher if that would work.)

renbag (renbag) on 2009-05-28
Changed in netbook-launcher (Ubuntu):
status: New → Confirmed
sideshownick (sideshownick) wrote :

Update: I downgraded to the version from Intrepid with no joy. Same behaviour. Could this be a problem originating from HAL or suchlike, i.e. not reporting the correct device status to the launcher app?

Paul Larson (pwlars) on 2009-09-09
summary: - [jaunty UNR] Mount indicator missing on remix desktop
+ Eject icon missing from netbook-launcher
Changed in netbook-launcher (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: Confirmed → Triaged
Omer Akram (om26er) wrote :

this bug was fixed in karmic.

Changed in netbook-launcher (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers