Netbeans stuck on "Starting modules..." at launch

Bug #1531373 reported by Andrew on 2016-01-06
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
netbeans (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I was experiencing this issue on Ubuntu 16.04 with Netbeans 8.0.2

So I then ran

sudo apt-get upgrade netbeans

and was upgraded to 8.1

Started 8.1, asked to import previous version settings which I did.

Still the same issue. I can upload messages.log for v8.0.2 but not for 8.1 as it seems to be missing from ./nb/var/

Andrew (am-public-o) wrote :
Andrew (am-public-o) wrote :

Found the 8.1 log - attached.

Markus Koschany (apoleon) wrote :

Hello and thanks for your report,

I don't see anything suspicious in the log file. Could you provide the old messages.log file from ~/.netbeans/8.0.2/var/log too?

There is a similar Debian bug report but I can't reproduce it.

https://bugs.debian.org/805769

What happens if you remove the ~/.netbeans directory before you launch netbeans? Please make a backup of your settings before doing that.

Markus Koschany (apoleon) wrote :

Sorry, I missed your first attachment but I don't see anything related to your issue in that either.

Andrew (am-public-o) wrote :

I removed ~/.netbeans/8.1/
No difference. The splash is stuck on the starting modules and does not exit.

I will try sudo apt-get remove --purge netbeans and then reinstall.

Marek Slama (mslama-email) wrote :

It seems JVM is already running so you may get thread dump for this JVM and attach it here to see if it is deadlock or something else.

Andrew (am-public-o) wrote :

Hi, I'm cannot reproduce this now as I upgraded from kernel 3.16.0-57 to 4.x and now it is working fine.

Changed in netbeans (Ubuntu):
status: New → Invalid
Jorge González (jag2kn) wrote :

This is the answer

http://askubuntu.com/questions/689291/netbeans-8-0-2-freezing-at-startup-on-ubuntu-15-10-64bit/691652#691652

To make it work with OpenJDK 8, edit /etc/java-8-openjdk/accessibility.properties and comment out the line "assistive_technologies=org.GNOME.Accessibility.AtkWrapper", as suggested here: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/openjdk-8/+bug/1510009.

In my case

sudo pico /etc/java-7-openjdk/accessibility.properties

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.