DVD can't be ejected sometimes

Bug #56216 reported by nanophase on 2006-08-13
6
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nautilus (Ubuntu)
Low
Ubuntu Desktop Bugs

Bug Description

Binary package hint: nautilus

The eject button has no effect at all, the disk mounter applet says can't eject cdrom (see screenshot).

This is what I found when looking into the problem:

lsof |grep cdrom
nautilus 4559 nphase cwd DIR 22,0 4096 1792 /media/cdrom0

What I did to get to the problem:

1. Started k3b (the gnome burner apps are just not there yet)
2. burned a DVD
3. Disc was ejected after burn
4. Re-insterted the DVD to..
5. ...check the burned data
6. There you go, can't eject it anymore (unless I log out I guess)

Additional info: My parents had the same error just yesterday, except they didn't burn a disc, just inserted it and copied a file. Totally different machine, both Ubuntus are Dapper (upgraded from Breezy)

nanophase (nanophase) wrote :

This is what I get when I try to eject via the disk mounter applet

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

Thanks for your bug. Does it happen with CDs too sometime or only DVD? Does it depend of the content of the DVD?

Changed in nautilus:
assignee: nobody → desktop-bugs
importance: Untriaged → Low
status: Unconfirmed → Needs Info
nanophase (nanophase) wrote :

I'm sorry I don't know if CDs do that too, I use/have only DVDs since they are cheaper and faster. I've seen the bug again some day ago by just putting a DVD in the drive, whatching the contents in nautilus, and wanting to eject it. It's not an easily reproducable bug, or I just don't see what realy causes it yet.

If you have any idea, let me know and I'll try that.

Sebastien Bacher (seb128) wrote :

bug #62200 describe a similar issue when using gnome-open-terminal to open a command line from nautilus, do you use that feature too?

nanophase (nanophase) wrote :

Yes I have that installed too (on both computers), but I can't tell if I used it when it happened. Will keep my eyes open next time it happens.

Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

nanophase: try to reproduce this making sure you don't open a terminal from the popup-window that is shown after you put the media in. Also see my comment in #62200

nanophase (nanophase) wrote :

Timo: sure will do. I just don't use much optical media so it might take a while.
About your comment on #62200, actually that's the way I figured out it's nautilus hanging on my mountpoint.
I will report back as soon as I see the bug happening again.

nanophase (nanophase) wrote :

Timo: I played with it a little and I could eject the disc quite some times in a row (no terminal opened), then I opened the terminal from nautilus and I couldn't eject it afterwards. Don't know if this helps but to me it really seems like nautilus-open-terminal be causing the problem.

Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

nanophase, thanks for confirming that, marked this as duplicate of #62200

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Bug attachments