In ubuntu 16.10 nautilus shows the zfs harddrives in the main menu left column, but they are not accesible in this way.

Bug #1633206 reported by Felix Moreno on 2016-10-13
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nautilus (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

This hardrives are part of a zfs volume and should not be seen, they didn't in 16.04, so now when I open nautilus always there is in my case 18 harddrives that you can't do anything with because they belong to a zfs drive.... should be nice to see my 3 zfs volumes there, but not the 18 hardrives... you can see in the image 6 named RAID20TB 6 names RAID16TB and 6 named RAID24TB that are my 3 raidz2 zfs. Instead should be or the 3 zfs volumes, or nothing.

They are by the way 18 luks drives and after that mounted in 3 zfs volumes.

I attach a photo.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.10
Package: nautilus 1:3.20.3-1ubuntu3
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.8.0-22.24-generic 4.8.0
Uname: Linux 4.8.0-22-generic x86_64
NonfreeKernelModules: zfs zunicode zcommon znvpair zavl nvidia_uvm wl nvidia
ApportVersion: 2.20.3-0ubuntu8
Architecture: amd64
CurrentDesktop: GNOME-Flashback:Unity
Date: Thu Oct 13 21:50:51 2016
ExecutablePath: /usr/bin/nautilus
GsettingsChanges:
 b'org.gnome.nautilus.preferences' b'default-folder-viewer' b"'list-view'"
 b'org.gnome.nautilus.window-state' b'sidebar-width' b'200'
 b'org.gnome.nautilus.window-state' b'geometry' b"'960x1027+958+24'"
 b'org.gnome.nautilus.window-state' b'maximized' b'true'
InstallationDate: Installed on 2016-04-29 (167 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160420.1)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=es_ES
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=es_ES.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: nautilus
UpgradeStatus: Upgraded to yakkety on 2016-10-13 (0 days ago)
usr_lib_nautilus: gnome-terminal 3.20.2-1ubuntu5

Felix Moreno (info-justdust) wrote :
summary: In ubuntu 16.10 nautilus shows the zfs harddrives in the main menu left
- colum
+ column, but they are not accesible in this way.
Mike (mike-thesandbenders) wrote :

Just wanted to confirm that this happens with mirrored zpools as well (both data volumes as well as the cache volume are shown in Nautilus).

~$ lsblk -f
NAME FSTYPE LABEL UUID MOUNTPOINT
sdb
├─sdb9
├─sdb3 vfat EFI D6C0-5426 /boot/efi
└─sdb1 zfs_member rpool 8635565870410578780
zd0 [SWAP]
zd48
├─zd48p1
└─zd48p2
zd16
sdc
zd32
├─zd32p1
└─zd32p2
sda
├─sda9
├─sda3 vfat EFI D73A-786C
└─sda1 zfs_member rpool 8635565870410578780
nvme0n1 zfs_member

~$ sudo zpool status -v
  pool: rpool
 state: ONLINE
  scan: scrub repaired 0 in 10h46m with 0 errors on Sun Mar 12 12:10:34 2017
config:

 NAME STATE READ WRITE CKSUM
 rpool ONLINE 0 0 0
   mirror-0 ONLINE 0 0 0
     wwn-0x500003976bd0292c-part1 ONLINE 0 0 0
     wwn-0x500003976bd0292f-part1 ONLINE 0 0 0
 cache
   nvme0n1 ONLINE 0 0 0

errors: No known data errors

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers