Wallpaper gets offset when logged in

Bug #1510716 reported by Luca Weiss on 2015-10-27
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
nautilus (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

As I don't know how to describe it, I have uploaded two pictures: http://imgur.com/a/MvSia
The Bug is in 15.04 and 15.10!
Primary monitor: 1920x1080, secondary: 1280x1024

I also experienced it when I plugged my laptop into my TV.

I am also not sure which package causes this, probably Lightdm?

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 15.10
Package: xorg 1:7.7+7ubuntu4
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.2.0-17.21-generic 4.2.3
Uname: Linux 4.2.0-17-generic x86_64
NonfreeKernelModules: fglrx
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.19.1-0ubuntu3
Architecture: amd64
BootLog:
 [ OK ] Started Detect the available GPUs and deal with any system changes.
          Starting Light Display Manager...
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: compiz
CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
CompositorUnredirectFSW: true
CurrentDesktop: Unity
Date: Tue Oct 27 23:04:10 2015
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: wily
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 fglrx-updates-core, 15.201, 4.2.0-17-generic, x86_64: installed
 vboxhost, 5.0.8, 3.19.0-31-generic, x86_64: installed
 vboxhost, 5.0.8, 4.2.0-17-generic, x86_64: installed
ExtraDebuggingInterest: Yes, if not too technical
GraphicsCard:
 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tahiti XT [Radeon HD 7970/8970 OEM / R9 280X] [1002:6798] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology Device [174b:3000]
InstallationDate: Installed on 2015-06-19 (130 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 15.04 "Vivid Vervet" - Release amd64 (20150422)
MachineType: MSI MS-7751
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.2.0-17-generic root=UUID=3f542aab-5392-4374-be7f-1a9017221366 ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: xorg
Symptom: display
UdevLog: Error: [Errno 2] No such file or directory: '/var/log/udev'
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 10/30/2013
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: V17.12
dmi.board.asset.tag: To be filled by O.E.M.
dmi.board.name: Z77 MPower (MS-7751)
dmi.board.vendor: MSI
dmi.board.version: 4.0
dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: MSI
dmi.chassis.version: 4.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrV17.12:bd10/30/2013:svnMSI:pnMS-7751:pvr4.0:rvnMSI:rnZ77MPower(MS-7751):rvr4.0:cvnMSI:ct3:cvr4.0:
dmi.product.name: MS-7751
dmi.product.version: 4.0
dmi.sys.vendor: MSI
version.compiz: compiz 1:0.9.12.2+15.10.20151015-0ubuntu1
version.fglrx-installer: fglrx-installer N/A
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.64-1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 11.0.2-1ubuntu4
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 11.0.2-1ubuntu4
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.17.2-1ubuntu9
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.9.2-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.5.0+git20150819-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20150808-0ubuntu4
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.11-1ubuntu3
xserver.bootTime: Tue Oct 27 13:18:21 2015
xserver.configfile: default
xserver.errors:
 open /dev/dri/card0: No such file or directory
 AIGLX error: failed to open /usr/X11R6/lib64/modules/dri/fglrx_dri.so, error[/usr/X11R6/lib64/modules/dri/fglrx_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory]
 AIGLX error: failed to open /usr/lib64/dri/fglrx_dri.so, error[/usr/lib64/dri/fglrx_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory]
 AIGLX error: failed to open /usr/X11R6/lib/modules/dri/fglrx_dri.so, error[/usr/X11R6/lib/modules/dri/fglrx_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory]
xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.version: 2:1.17.2-1ubuntu9
xserver.video_driver: fglrx

Luca Weiss (z3ntu) wrote :

Luca Weiss, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better.

If you switch to the open source drivers is this issue still reproducible?

tags: added: latest-bios-17.12
Changed in xorg (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: New → Incomplete
Luca Weiss (z3ntu) wrote :

Sorry for the delay, I can confirm the bug persists when using the Open-source drivers (AMD). But I also had the same "problem" while using the proprietary Nvidia drivers on my laptop (it has dual-graphics with an integrated Intel one).
Images with the open-source drivers (all fglrx-* packages removed): http://imgur.com/a/7IjNb

Luca Weiss, to see if this is already resolved in Ubuntu, could you please test http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ and advise to the results?

tags: added: vivid
Luca Weiss (z3ntu) wrote :

So, I just tested with the image from yesterday (about 22:00 GMT+2).
Results are the same: http://imgur.com/a/l1k3d ; sorry for the first blurred picture, the login screen was so damn short on the live-cd, and my cellphone camera's takes very long to actually make shoot the picture.

tags: added: xenial
Changed in xorg (Ubuntu):
status: Incomplete → Triaged
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

aiui it's nautilus that draws the background

affects: xorg (Ubuntu) → nautilus (Ubuntu)

Luca Weiss, thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. The issue you are reporting is an upstream one. Could you please send the bug to the developers of the software via http://bugzilla.gnome.org/describecomponents.cgi?product=nautilus ? Please advise on the upstream bug URL, so a bugwatch may be added here about its status. Thanks in advance.

To post a comment you must log in.