[nvidia] Display does not show up (short flashes)

Bug #1851910 reported by igi on 2019-11-09
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
gdm3 (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
mutter (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
nvidia-graphics-drivers-430 (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

This issue started recently (I think it could be related to some package update.

Steps to reproduce:
 - Power the PC on;
 - BIOS Boot screen (not visible, the display is off);
 - GRUB screen (not visible, the display is off);
 - Gnome Login screen (not visible, the display is off).

Workaround:
 - after a reasonable time for the Gnome Login Screen to be reached, inserting my user password starts the desktop session. Screen is never shown on first try (the best I can get are short flashes of the desktop in the screen). The display keeps on trying to start.
 - long press the power button to force power down and immediately switch the PC back on --> after 1 or more workaround cycles the screen is shown (sometimes with wrong horizontal placement).

After the display is working, it works smoothly until the next power down (i.e. if I reboot the PC everything is visible from the BIOS Boot screen onward.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: xorg 1:7.7+19ubuntu7.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-39.42-generic 4.15.18
Uname: Linux 4.15.0-39-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia_modeset nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0000.09.00.0: Error: [Errno 21] È una directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0000:09:00.0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.suspend: suspend hibernate resume
.proc.driver.nvidia.suspend_depth: default modeset uvm
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 430.50 Thu Sep 5 22:36:31 CDT 2019
 GCC version: gcc version 7.4.0 (Ubuntu 7.4.0-1ubuntu1~18.04.1)
ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.9
Architecture: amd64
BootLog: Error: [Errno 13] Permesso negato: '/var/log/boot.log'
CompizPlugins: [core,composite,opengl,decor,regex,compiztoolbox,move,resize,imgpng,place,animation,expo,grid,vpswitch,mousepoll,workarounds,snap,gnomecompat,unitymtgrabhandles,session,ezoom,wall,fade,scale,unityshell]
CompositorRunning: None
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Sat Nov 9 09:20:50 2019
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: bionic
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 nvidia, 430.50, 4.15.0-39-generic, x86_64: installed
 nvidia, 430.50, 4.15.0-66-generic, x86_64: installed
ExtraDebuggingInterest: Yes
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] [10de:1c82] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] [1043:8613]
MachineType: System manufacturer System Product Name
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.15.0-39-generic root=UUID=0c1fbe60-f395-4935-a4dc-eaea4ee92682 ro quiet splash
SourcePackage: xorg
Symptom: display
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 09/07/2018
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 4024
dmi.board.asset.tag: Default string
dmi.board.name: PRIME X370-PRO
dmi.board.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.board.version: Rev X.0x
dmi.chassis.asset.tag: Default string
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Default string
dmi.chassis.version: Default string
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr4024:bd09/07/2018:svnSystemmanufacturer:pnSystemProductName:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKCOMPUTERINC.:rnPRIMEX370-PRO:rvrRevX.0x:cvnDefaultstring:ct3:cvrDefaultstring:
dmi.product.family: To be filled by O.E.M.
dmi.product.name: System Product Name
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: System manufacturer
version.compiz: compiz N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.97-1ubuntu1~18.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 19.0.8-0ubuntu0~18.04.3
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 19.0.8-0ubuntu0~18.04.3
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers-* N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.19.6-1ubuntu4.3
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev N/A
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:18.0.1-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20171229-1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.15-2

igi (igor-cali) on 2019-11-09
description: updated
description: updated
igi (igor-cali) on 2019-11-29
description: updated
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Please try editing /etc/gdm3/custom.conf and then uncomment:

  #WaylandEnable=false

And then reboot.

tags: added: nvidia
summary: - Display does not show up (short flashes)
+ [nvidia] Display does not show up (short flashes)
affects: xorg (Ubuntu) → nvidia-graphics-drivers-430 (Ubuntu)
Changed in nvidia-graphics-drivers-430 (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Changed in mutter (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Changed in gdm3 (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

This might be bug 1798790.

igi (igor-cali) wrote :

The observed behavior was a symptom of broken monitor.
Now it died completely.

Changed in gdm3 (Ubuntu):
status: Incomplete → Invalid
Changed in mutter (Ubuntu):
status: Incomplete → Invalid
Changed in nvidia-graphics-drivers-430 (Ubuntu):
status: Incomplete → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers