Ubuntu

Total system freeze when watch video only

Reported by Jason Mc on 2007-09-07
4
Affects Status Importance Assigned to Milestone
gdm
Invalid
Undecided
Unassigned
mplayer (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: mplayer

I occassionally get a total system freeze (i.e. hard reboot required) when watching video. E.g. watching movies embedded in websites (e.g. discgolftv.com) and watching movies in Totem movie player.

I get very frequent system freezes when watching video via my Hauppauge TV tuner card and the MPlayer movie player. Following instructions from linuxtv.org, I use tzap to tune a dvb-t station and then launch "mplayer /dev/dvb/adapter0/dvr0". Generally lasts between 5 secs and 5 minutes before a freeze occurs.

It is only watching video that a freeze will occur. I never have had a freeze in any other scenario.

Currently running with the NV driver. I have tried restricted drivers however the same result applies.

Looking at other system freeze cases, I tried disabling /etc/init.d/powernowd but it did not solve the issue.

ASUS A7V266-E motherboard.
NVidia GeForce 7600GS AGP graphics card.
Hauppauge WinTV-HVR-1300 TV tuner.
mplayer media player.

Not sure what information is required so I have taken a stab. If there is anything that needs to be collected please just let me know.

cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 6
model : 6
model name : AMD Athlon(TM) XP1700+
stepping : 2
cpu MHz : 1477.415
cache size : 256 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse syscall mp mmxext 3dnowext 3dnow up ts
bogomips : 2957.58
clflush size : 32

lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333]
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333 AGP]
00:05.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10)
00:0d.0 PCI bridge: Intel Corporation 21154 PCI-to-PCI Bridge
00:0f.0 Multimedia video controller: Conexant CX23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder (rev 05)
00:0f.1 Multimedia controller: Conexant CX23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder [Audio Port] (rev 05)
00:0f.2 Multimedia controller: Conexant CX23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder [MPEG Port] (rev 05)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233 PCI to ISA Bridge
00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
00:11.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 7600 GS (rev a2)
02:04.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9 [Ethernet Pro 100] (rev 0d)
02:05.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9 [Ethernet Pro 100] (rev 0d)

dpkg -l nvidia-\* | grep ii
ii nvidia-kernel-2.6.20-16-generic 100.14.11-0ubuntu3+2.6.20-16.31 NVIDIA binary kernel module for Linux 2.6.20
ii nvidia-kernel-common 20051028+1ubuntu7 NVIDIA binary kernel module common files

Jason Mc (jason72) wrote :

uname -a
Linux pvrsvr1 2.6.20-16-generic #2 SMP Fri Aug 31 00:55:27 UTC 2007 i686 GNU/Linux

Jason Mc (jason72) wrote :

Same issue occurs when I put in my old TNT2 card. Could this be an issue with the VIA chipset?

lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333]
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333 AGP]
00:05.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10)
00:0d.0 PCI bridge: Intel Corporation 21154 PCI-to-PCI Bridge
00:0f.0 Multimedia video controller: Conexant CX23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder (rev 05)
00:0f.1 Multimedia controller: Conexant CX23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder [Audio Port] (rev 05)
00:0f.2 Multimedia controller: Conexant CX23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder [MPEG Port] (rev 05)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233 PCI to ISA Bridge
00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
00:11.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV5M64 [RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro] (rev 15)
02:04.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9 [Ethernet Pro 100] (rev 0d)
02:05.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9 [Ethernet Pro 100] (rev 0d)

Stéphane Loeuillet (leroutier) wrote :

This has nothing to do with gdm

Changed in gdm:
status: New → Invalid
Asraniel (asraniel) wrote :

i have a similar or the same bug.

I watch tv on two different computers. Same problem on both.
One tv has a pinnacle pctv, a nvidia graphic card and runs kdetv as a player.
The other has a wintv usb tv card, a intel graphic card and runs xawtv.

But have the same problem, when watching tv, there are random total freezes of the system, after a random amount of time.
On the pinnacle pctv computer they happen every few hours. On the wintv one they happend 3 times in 1 and a half hour.

There is no logfile that indicates a problem. The keyboard simplay starts to blink and the computer does not react anymore. The sound continues to play

Asraniel (asraniel) wrote :

i would like to add that this bug has nothing todo with mplayer (since i'm not using it) and it only arised since i'm using kubuntu 7.10. it was not here when using 7.04.
Should i open a new bug or could it be the same. It looks to me like it is the same. which would mean it is not the fault of the tv player application but a kernel bug.

Petr Nemec (nemecpe) wrote :

I have a similar problem in Gutsy(final), that my system completely freeze, when I watching (analog) TV in mplayer via my Terratec Cinergy Hybrid T USB XS tv tuner.

Intel Core Duo, i945PM, ATi Mobility Radeon X1600 (xorg-driver-fglrx)

Asraniel (asraniel) wrote :

i think we can confirm this bug, and probably it has to do something with the kernel. And as it seems not even with the tv card driver itself, but with v4l, since different card models (usb, non usb, and different chipssets), different players (kdetv, mplayer, xawtv..) are involved.
Could somebody change the description to kernel bug? i hope somebody of the kernel team will read it! it's a serious issue.

additional info:
Both computer that i know of that have that problem, are also using analog tv cards.

Asraniel (asraniel) wrote :

And again a crash. This time the computer freezed while changing channel with the mousewheel in xawtv. Just posting that because i hope every bit of information can help.

pirsl (christian-preuner) wrote :

Hi!
I got the same problem. My system totally freezes if use mplayer (vdr movie) and then xawtv (dvb-s).
Had this problem only since i updated to gusty.

Asraniel (asraniel) wrote :

perhaps this bug is somehow related?
http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=9357

pirsl (christian-preuner) wrote :

I installed the newes nvidia driver (169.07), and the bug doesnt appear anymore.

moa3333 (moa3333) wrote :

nvidia-glc-new 169.12 for Linux x86/x86-64 released (not yet in ubuntu)!

------>> Worked around a problem that caused function key presses on some Toshiba notebooks to result in system crashes.

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?s=065f90c4449552f276d6e93928ce6bac&t=108879

Pedro Saraiva (pedro-a34195) wrote :

Hello,

I've experienced the same thing while viewing videos on mplayer.
Total system freeze, black screen...

My graphic card is a intel 855GM.

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Is this symptom still reproducible in 8.10 beta or later?

Changed in mplayer:
status: New → Incomplete

I don't have this system any more.

----- Original Message -----
From: "Daniel T Chen" <email address hidden>
To: <email address hidden>
Sent: Tuesday, October 21, 2008 3:47 PM
Subject: [Bug 137903] Re: Total system freeze when watch video only

Is this symptom still reproducible in 8.10 beta or later?

** Changed in: mplayer (Ubuntu)
       Status: New => Incomplete

--
Total system freeze when watch video only
https://bugs.launchpad.net/bugs/137903
You received this bug notification because you are a direct subscriber
of the bug.

Reinhard Tartler (siretart) wrote :

thanks for reporting back!

Changed in mplayer:
status: Incomplete → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.