TTM failed to initialize

Bug #273576 reported by Pablo Marchant on 2008-09-23
6
Affects Status Importance Assigned to Milestone
mesa (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

First of all, I have ubuntu intrepid completely updated and dist-upgraded this morning. So, I don't think this bug is a duplicate of bug 245888 whish looks similar and is fixed.

I have problems when trying to run a game (spore) through wine. I get the messege "Failed to initialize TTM buffer manager. Falling back to classic.".

Also, when running glxinfo, I have:

belen@belen-laptop:~$ glxinfo | grep direct
Failed to initialize TTM buffer manager. Falling back to classic.
direct rendering: Yes

Another issue I think might be related, is that glxgears doesn't finish crrectly. When I close the glxgears window I get:

belen@belen-laptop:~$ glxgears
Failed to initialize TTM buffer manager. Falling back to classic.
XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0.0"
      after 4209 requests (4133 known processed) with 0 events remaining.

(the Fatal error is what appears when closing glxgears, the ttm messege qppears right at the beggining)

And another strange thing I found when trying to work this out...when using displaymanager-gtk and testing the configuration I get an error on terminal that reads:

on_button_test_config_clicked()
xauth: creating new authority file /tmp/dcg-jUVKhZ9131/xauthority
Got pid 9153
(0, 0)
checkpoint 1
None
False
Sorry, this configuration video card driver
and monitor doesn't appear to work:

Messages from the X server:
(EE) Problem parsing the config file
(EE) Error parsing the config file
Fatal server error:

on_button_test_config_clicked()
xauth: creating new authority file /tmp/dcg-q_NagW9131/xauthority
Got pid 9163
(9163, 256)
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python2.5/site-packages/displayconfiggtk/DisplayConfig.py", line 1038, in on_button_test_config_clicked
    (res, msg) = testX(self.xsetup,"/usr/share/displayconfig-gtk/servertestdialog-gtk")
  File "/usr/lib/python2.5/site-packages/displayconfiggtk/displayconfigcommon.py", line 75, in testX
    if os.waitpid(pid,os.WNOHANG) != (0,0):
OSError: [Errno 10] No existen procesos hijos

(The last line is in spanish and says there are no child proccesses)

And to finish, the result of executing lshw is:

belen@belen-laptop:~$ sudo lshw -C display
[sudo] password for belen:
  *-display:0 UNCLAIMED
       description: VGA compatible controller
       product: Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 0c
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: msi pm bus_master cap_list
       configuration: latency=0
  *-display:1 UNCLAIMED
       description: Display controller
       product: Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2.1
       bus info: pci@0000:00:02.1
       version: 0c
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm bus_master cap_list
       configuration: latency=0

Any help would be very much appreciated...

Pablo Marchant (pamarca) wrote :

Also, the other similar bugs that discuss this problem mention issues with compiz. In my case, compiz is running just right.

Johnny Levai (digistyl3) wrote :

I can confirm this. I'm using a Dell Studio 15 with Intel X3100. Compiz runs just fine. When I started Google Earth it complained about falling back to software accelerated OpenGL and it runs a bit slugish. If I start it, it too throws out this error message: "Failed to initialize TTM buffer manager. Falling back to classic". I'm using Intrepid up-to-date too.

Changed in mesa:
status: New → Confirmed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers