Ubuntu

maas-import-isos fails

Reported by Dan McGrath on 2012-04-25
22
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
maas (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

After several attempts to try "sudo maas-import-isos" (from the instructions at https://wiki.ubuntu.com/ServerTeam/MAAS), I keep getting errors about proxying:

"httpd does not appear to be running and proxying clobber"

It seems to download everything just fine, but for whatever reason it fails to actually save or install (or cache) the files, forcing me through multiple hour long+ attempts at 50k/s :(

A quick glance at the process list does show apache and squid running, however. This is an install from the 12.04 server beta 2 iso (ubuntu-12.04-beta2-server-i386.iso). Should I have done anything beyond telling it to install maas and apt-get updating the server? Also, I didn't select any tasks during the installer.

$ lsb_release -rd:
Description: Ubuntu 12.04 LTS
Release: 12.04

$ apt-cache policy maas
maas:
  Installed: 0.1+bzr482+dfsg-0ubuntu1
  Candidate: 0.1+bzr482+dfsg-0ubuntu1
  Version table:
 *** 0.1+bzr482+dfsg-0ubuntu1 0
        500 http://ca.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: maas 0.1+bzr482+dfsg-0ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-20.33-generic-pae 3.2.12
Uname: Linux 3.2.0-20-generic-pae i686
ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu5
Architecture: i386
Date: Wed Apr 25 01:05:47 2012
InstallationMedia: Ubuntu-Server 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Beta i386 (20120327)
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_CA:en
 TERM=linux
 LANG=en_CA.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
RelatedPackageVersions:
 python-django-maas 0.1+bzr482+dfsg-0ubuntu1
 apparmor 2.7.102-0ubuntu3
SourcePackage: maas
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
modified.conffile..etc.maas.maas.local.settings.py: [modified]
modified.conffile..etc.maas.pserv.yaml: [modified]
modified.conffile..etc.maas.txlongpoll.yaml: [modified]
mtime.conffile..etc.maas.maas.local.settings.py: 2012-04-24T21:30:30.995008
mtime.conffile..etc.maas.pserv.yaml: 2012-04-24T21:30:10.111008
mtime.conffile..etc.maas.txlongpoll.yaml: 2012-04-24T21:30:10.307008

Dan McGrath (troubled) wrote :
Dan McGrath (troubled) wrote :

Since I was running in a VM before instead of ssh, copy/pasting the original process was a little awkward, so I figured I would run once more with the actual output for the sake of being complete. Hope this helps :)

$ sudo maas-import-isos
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
mount: warning: /tmp/cobbler-ubuntu-import.uqesLs/mnt seems to be mounted read-only.
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
failed to import precise-x86_64
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
mount: warning: /tmp/cobbler-ubuntu-import.6AGFjq/mnt seems to be mounted read-only.
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
failed to import precise-i386
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
--2012-04-25 01:52:22-- https://maas.ubuntu.com/images/ephemeral/releases/precise/beta-3/precise-ephemeral-maas-amd64.tar.gz
Resolving maas.ubuntu.com (maas.ubuntu.com)... 91.189.88.146
Connecting to maas.ubuntu.com (maas.ubuntu.com)|91.189.88.146|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 294875035 (281M) [application/x-gzip]
Saving to: `/var/lib/maas/ephemeral/.working/maas-import-ephemerals.NiTPvT/precise/amd64/dist.tar.gz'

     0K ........ ........ ........ ........ ........ ........ 1% 66.1K 71m52s
  3072K ........ ........ ........ ........ ........ ........ 2% 59.9K 74m45s
  6144K ........ ........ ........ ........ ........ ........ 3% 73.5K 70m22s
                                [snip]
276480K ........ ........ ........ ........ ........ ........ 97% 62.7K 2m6s
279552K ........ ........ ........ ........ ........ ........ 98% 64.2K 80s
282624K ........ ........ ........ ........ ........ ........ 99% 70.9K 34s
285696K ........ ........ ........ ........ ... 100% 65.6K=71m38s

2012-04-25 03:04:01 (67.0 KB/s) - `/var/lib/maas/ephemeral/.working/maas-import-ephemerals.NiTPvT/precise/amd64/dist.tar.gz' saved [294875035/294875035]

httpd does not appear to be running and proxying cobbler
failed to add precise-x86_64-maas-ephemeral
failed to update cobbler for maas-precise-x86_64-commissioning/precise-x86_64-maas-ephemeral
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
httpd does not appear to be running and proxying cobbler
httpd does not appear to be running and proxying cobbler

Andres Rodriguez (andreserl) wrote :

Hi Dan,

Could you please make sure that MAAS/cobbler have the correct IP address configured? To do so, please to do the following:

sudo dpkg-reconfigure maas

It will ask for the IP address for the MAAS server and make the necessary updates. Once that's done, please try 'maas-import-isos' again!

Thank you!

Changed in maas (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Dan McGrath (troubled) wrote :

Ah, great tip, worked like a charm! It would seem that I forgot that I changed the vm networking from NAT to bridged, thus affecting the original IP I gave it during install that I had forgotten about. PEBKAC :)

Anyways, thanks for the help, please close o/

James Page (james-page) on 2012-04-27
Changed in maas (Ubuntu):
status: Incomplete → Invalid
com4 (com4) wrote :

What are the thoughts of an error message that gives a hint as to the incorrect ip setting being a possibility? I also had this problem.

Tobeus (bkdragon23) wrote :

I know this is almost a year old since the status change, but it would be nice to have that as a hint in the error message if that is possible to insert as com4 suggested. Just thought I'd throw my 2 cents in. Thanks for the tip on the fix though! Worked like a charm after fixing the IP.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers