LVM2 is packaged to reference libraries in the directory /lib/lvm-0 but they are located in /lib/lvm-200

Bug #96802 reported by John Anderson on 2007-03-27
10
Affects Status Importance Assigned to Milestone
lvm2 (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: lvm2

LVM2 is referencing the wrong directory for its libraries in Ubuntu Feisty

To Reproduce:
sudo aptitude install lvm2
run
pvcreate

you'll get

No program "pvcreate" found for your current version of LVM

if you run strace pvcreate you'll see its referencing:

stat("/lib/lvm-0/vgchange", 0x7fff234d6c10) = -1 ENOENT (No such file or directory)

sudo ln -s /lib/lvm-200 /lib/lvm-0

fixes this

John Anderson (sontek) wrote :

I mislabeled this, its actually on edgy.

Tore Anderson (toreanderson) wrote :

Saw the same thing on current Feisty - you need to load the kernel module "dm-mod" before the lvm program can determine the correct directory it seems.

Tore

Kirk Bridger (kbridger) wrote :

I just encountered this bug after installing lvm2 and lvm-common on Feisty today. Both solutions work to resolve the problem, though I have not rebooted to see if the modeul for solution two is automatically inserted or if I have to run this every time I boot.

 cp -r /lib/lvm-200 /lib/lvm-0

OR

modprobe dm-mod

Eitehr way, the package as it currently exists should be considered broken, as it seems it cannot be run after installing it.

alzheimer (alzheimer2000) wrote :

today i hade the same problem with brand new feisty. But a reboot solved the problem.

Andreas Gustafsson (gson) wrote :

I can confirm the behavior alzheimer reported. On a fresh install
of Ubuntu Server 7.04 / i386, doing

  apt-get update
  apt-get install lvm2
  pvcreate

resulted in the error message

  No program "pvcreate" found for your current version of LVM

After rebooting the system, pvcreate was found as expected.

Gaetan Nadon (memsize) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. I have tested with 8.10 and pvcreate is found in /sbin. Please upgrade to the most recent version and let us know if you are still having this issue. Thanks in advance.
BugSquad

Changed in lvm2:
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers