startlubuntu missing from 13.10 for x2go

Bug #1241958 reported by James
78
This bug affects 16 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
lubuntu-default-settings (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I understand that /usr/bin/startlubuntu was removed from 13.10 (not sure why). However, when using x2go users have been logging in remotely by creating a 'custom' session type which calls /usr/bin/startlubuntu remotely:

http://goo.gl/XRNVQN

Now that this is gone, users have no ability to run a remote lubuntu desktop. One, can run startlxde (or lxsession), but this runs the vanilla lxde session and not the lubuntu one.

Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in lubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Revision history for this message
Gordon Hay (gordon-haywired) wrote :

I don't use x2go, but have the same problem when trying to start a NX Nomachine connection to a system just upgraded from 13.04 to 13.10. It worked fine before the upgrade...

Revision history for this message
Daniel Kulesz (kuleszdl) wrote :

There is already a workaround available here, it simply copies over the old "startlubuntu" script from 13.04 back in place:

http://askubuntu.com/questions/360358/13-10-startlubuntu-command-for-x2go

Revision history for this message
Gordon Hay (gordon-haywired) wrote :

That workaround may solve the problem with x2go, but it doesn't work with NX. I just get a blank desktop...

Revision history for this message
Gordon Hay (gordon-haywired) wrote :

Apologies - my mistake: copying "startlubuntu" from 13.04 into 13.10 DOES solve the problem for NX>

Revision history for this message
Jens Maus (jens.maus) wrote :

Here its the same with using ThinLinc. Very annoying and not really clear why "startlubuntu" was removed in 13.10. So please bring it back!

Revision history for this message
Andy Barilla (andybarilla) wrote :

I can confirm the same issue. Not quite unrelated I noticed that running "startxfce4" from xrdp or X2go also doesn't quite work and is missing some things such as themes for one. My guess is that someone decided that if you need remote desktop you should enable it through LightDM and so there is probably some code in there which handles this missing functionality. However, some corporations don't allow opening it up like that. Xrdp is the only officially supported way to connect at my company so we're using the workaround for now.

Revision history for this message
Jeffrey Barish (jeff-barish) wrote :

I am having the same problem using Xvnc (vncserver).

Revision history for this message
Jeffrey Barish (jeff-barish) wrote :

The work around of installing startlubuntu from 13.04 got me the lubuntu desktop except that the cursor is still an X.

Revision history for this message
Kamilion (kamilion) wrote :

Okay, I got this to work a heck of a lot easier.

So, I read startlubuntu.

blah blah blah blah, oh.

Last line.

# Start the LXDE session
exec /usr/bin/lxsession -s Lubuntu -e LXDE

Well, let's try it.

http://puu.sh/69hyP.png

X2Go: Custom Desktop

lxsession -e LXDE -s Lubuntu

Well, that seems to work!

http://puu.sh/69hqX.png
(using ubuntustudio-installer on top of lubuntu-core)

Revision history for this message
hgurol (hgurol) wrote :

Either using the command "lxsession -e LXDE -s Lubuntu" or copying the "startlubuntu" script from older version, both works for x2go.

However, neither works when I try to start the desktop from command line. I have a server install with lubuntu-core on top of it and my run level is 3, text mode. When my run level is 5, everthing works fine, when it is 3 these 2 workarounds does not work. Instead running the command "service lightdm start" does work.

The problem is; I need one single solution, a workaround actually, that does work in both cases.

If anyone has an idea, please let me know.

Revision history for this message
Ben Coleman (oloryn) wrote :

Same issue still exists in 14.10, in my case with xrdp. Actually, it appears that neither startlxde nor startlubuntu exists in 14.10. Putting 'lxsession -e LXDE -s Lubuntu' at the end of /etc/xrdp/startwm.sh (in place of the '. /etc/X11/Xsession' line) does work for xrdp.

Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote :

Thank you for reporting this bug to Ubuntu.

Ubuntu 15.04 (vivid) reached end-of-life on February 4, 2016.
Ubuntu 14.10 (utopic) reached end-of-life on July 23, 2015.
Ubuntu 14.04 (trusty) reached end-of-life on April 25, 2019.
Ubuntu 13.10 (saucy) reached end-of-life on July 17, 2014.

See this document for currently supported Ubuntu releases:
https://wiki.ubuntu.com/Releases

We appreciate that this bug may be old and you might not be interested in discussing it any more. But if you are then please upgrade to the latest Ubuntu version and re-test. If you then find the bug is still present in the newer Ubuntu version, please add a comment here telling us which new version it is in.

Changed in lubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for lubuntu-default-settings (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in lubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers