8086:2a02 drm i915_gem_crate_mmap_offset *ERROR*failed to allocate offset for bo 0

Bug #891300 reported by knorr on 2011-11-16
28
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Debian
New
Undecided
Unassigned
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

after few day of work some artefacts present on my display: missed symbols(characters), icons

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.10
Package: linux-image-generic 3.0.0.13.15
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.0.0-13.22-generic 3.0.6
Uname: Linux 3.0.0-13-generic i686
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC660-VD Analog [ALC660-VD Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
ApportVersion: 1.23-0ubuntu4
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC660-VD Analog [ALC660-VD Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: knorr 25931 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfeaf8000 irq 45'
   Mixer name : 'Realtek ALC660-VD'
   Components : 'HDA:10ec0660,1179ff40,00100001 HDA:11c11040,11790001,00100200'
   Controls : 15
   Simple ctrls : 10
Date: Thu Nov 17 04:14:24 2011
HibernationDevice: RESUME=UUID=f679f6ab-5d7b-4870-a139-d82fff1e392a
InstallationMedia: Lubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - i386 (20101010)
MachineType: TOSHIBA Satellite L40
ProcEnviron:
 LANG=ru_RU.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.0.0-13-generic root=UUID=7ad42228-d254-4203-ada2-1f54a1f27093 ro quiet splash vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.0.0-13-generic N/A
 linux-backports-modules-3.0.0-13-generic N/A
 linux-firmware 1.60
RfKill: Error: [Errno 2] Нет такого файла или каталога
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: Upgraded to oneiric on 2011-09-11 (66 days ago)
dmi.bios.date: 09/19/2007
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: V1.60
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: Satellite L40
dmi.board.vendor: TOSHIBA
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: TOSHIBA
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrV1.60:bd09/19/2007:svnTOSHIBA:pnSatelliteL40:pvr:rvnTOSHIBA:rnSatelliteL40:rvr1.0:cvnTOSHIBA:ct10:cvr:
dmi.product.name: Satellite L40
dmi.sys.vendor: TOSHIBA
---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC660-VD Analog [ALC660-VD Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu11
Architecture: i386
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC1: knorr 2003 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC0: knorr 2003 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfeaf8000 irq 45'
   Mixer name : 'Realtek ALC660-VD'
   Components : 'HDA:10ec0660,1179ff40,00100001 HDA:11c11040,11790001,00100200'
   Controls : 18
   Simple ctrls : 10
Card1.Amixer.info:
 Card hw:1 'Camera'/'A4TECH Corp. A4TECH USB2.0 PC Camera at usb-0000:00:1d.7-1, high speed'
   Mixer name : 'USB Mixer'
   Components : 'USB0ac8:3420'
   Controls : 2
   Simple ctrls : 1
Card1.Amixer.values:
 Simple mixer control 'Mic',0
   Capabilities: cvolume cvolume-joined cswitch cswitch-joined penum
   Capture channels: Mono
   Limits: Capture 0 - 48
   Mono: Capture 38 [79%] [20.00dB] [on]
DistroRelease: Ubuntu 12.04
HibernationDevice: RESUME=UUID=f679f6ab-5d7b-4870-a139-d82fff1e392a
InstallationMedia: Lubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - i386 (20101010)
MachineType: TOSHIBA Satellite L40
Package: linux (not installed)
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-27-generic-pae root=UUID=7ad42228-d254-4203-ada2-1f54a1f27093 ro quiet splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-27.43-generic-pae 3.2.21
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.2.0-27-generic-pae N/A
 linux-backports-modules-3.2.0-27-generic-pae N/A
 linux-firmware 1.79
RfKill: Error: [Errno 2] Нет такого файла или каталога
Tags: precise
Uname: Linux 3.2.0-27-generic-pae i686
UpgradeStatus: Upgraded to precise on 2012-03-10 (147 days ago)
UserGroups: adm admin cdrom dialout dip fuse lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 09/19/2007
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: V1.60
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: Satellite L40
dmi.board.vendor: TOSHIBA
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: TOSHIBA
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrV1.60:bd09/19/2007:svnTOSHIBA:pnSatelliteL40:pvr:rvnTOSHIBA:rnSatelliteL40:rvr1.0:cvnTOSHIBA:ct10:cvr:
dmi.product.name: Satellite L40
dmi.sys.vendor: TOSHIBA

knorr (a-sokolov) wrote :
Brad Figg (brad-figg) on 2011-11-16
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . If possible, please test the latest v3.2-rcN kernel (Not a kernel in the daily directory). Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag(Only that one tag, please leave the others). This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text.

If this bug is fixed by the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream-KERNEL-VERSION'. For example, if kernel version 3.2-rc1 fixed and issue, the tag would be: 'kernel-fixed-upstream-v3.2-rc1'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

If you are unable to test the mainline kernel, for example it will not boot, please add the tag: 'kernel-unable-to-test-upstream'. If you believe this bug does not require upstream testing, please add the tag: 'kernel-upstream-testing-not-needed'.

Thanks in advance.

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
tags: added: needs-upstream-testing
Janus (ysangkok+launchpad) wrote :

I've experienced this bug for quite some time now, because I've been running a 3.0-rc for a long time. Right now, I'm experiencing it in the mainline 3.1.0-030100-generic kernel. I'll try a 3.2rc now and report back. But it only appears after several days.

Janus (ysangkok+launchpad) wrote :

I was very surprised to see that the display corruption appears in screenshots too. I thought it was strictly a display driver issue. Screenshot attached. You can see how lots of buttons and bookmarks in Chrome simply do not appear. If I hover over them, they reappear.

knorr (a-sokolov) wrote :

Will try new kernel

Janus (ysangkok+launchpad) wrote :

Happening with 3.2.0-rc2 too.

Bill Burdick (bill-burdick) wrote :

This affects me as well. I have 3.2.0-3-generic-pae. I'm using xpra for critical apps, like Eclipse, so that I don't have to restart them every time I have to restart X.

Janus (ysangkok+launchpad) wrote :

Make sure you aren't using the xorg-edgers X packages. I think they caused the bug on my system, but I'm not sure. I'm using the official kernel and drivers right now, and I didn't see the problem for quite some time.

package xserver-xorg-video-intel version: 2:2.15.901-1ubuntu2.1
uname -r: 3.0.0-14-generic

Bill Burdick (bill-burdick) wrote :

Thanks -- I AM using xorg-edgers because the Ironhide docs recommended to use them. I'll try removing them and see how that helps.

Bill Burdick (bill-burdick) wrote :

I don't have this problem anymore, but I have big problems trying to use dual monitors. Gnome-shell, Unity, and Unity 2D die on startup, but LXDE + Openbox works, except that if I start or stop using an external monitor and use xrandr, all the apps die.

dos (seba-dos1) wrote :

Happens also in recent Debian sid, so I guess it's an upstream issue.

knorr, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p linux <replace-with-bug-number>

Also, could you please test the latest upstream kernel available following https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds ? It will allow additional upstream developers to examine the issue. Please do not test the kernel in the daily folder, but the one all the way at the bottom. Once you've tested the upstream kernel, please comment on which kernel version specifically you tested and remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text.

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

If you are unable to test the mainline kernel, please comment as to why specifically you were unable to test it and add the tag: 'kernel-unable-to-test-upstream'.

Please let us know your results. Thanks in advance.

Helpful Bug Reporting Links:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_Reporting_Etiquette
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#A3._Make_sure_the_bug_hasn.27t_already_been_reported
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Adding_Apport_Debug_Information_to_an_Existing_Launchpad_Bug
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Adding_Additional_Attachments_to_an_Existing_Launchpad_Bug

summary: - drm i915_gem_crate_mmap_offset *ERROR*failed to allocate offset for bo 0
+ 8086:2a02 drm i915_gem_crate_mmap_offset *ERROR*failed to allocate
+ offset for bo 0
tags: added: kernel-graphics
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected precise
description: updated

apport information

apport information

apport information

knorr (a-sokolov) wrote : CRDA.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

knorr (a-sokolov) wrote : Lspci.txt

apport information

knorr (a-sokolov) wrote : Lsusb.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

knorr (a-sokolov) wrote : UdevDb.txt

apport information

apport information

apport information

Bill Burdick (bill-burdick) wrote :

After ditching edgers, I have been experiencing this problem for a while. Some posts have said that enabling SNA acceleration fixes this. This PPA has drivers and libraries that contain and use the SNA acceleration method:

https://launchpad.net/~glasen/+archive/intel-driver?field.series_filter=precise

Bill Burdick, could you please file a new report by executing the following in a terminal:
ubuntu-bug xorg

For more on this, please see the Ubuntu Bug Control and Ubuntu Bug Squad article:
https://wiki.ubuntu.com/Bugs/BestPractices#X.2BAC8-Reporting.Focus_on_One_Issue

and Ubuntu Community article:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Bug_Reporting_Etiquette

When opening up the new report, please feel free to subscribe me to it. Thank you for your understanding.

Helpful Bug Reporting Links:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#A3._Make_sure_the_bug_hasn.27t_already_been_reported
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Adding_Apport_Debug_Information_to_an_Existing_Launchpad_Bug
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs#Adding_Additional_Attachments_to_an_Existing_Launchpad_Bug

To post a comment you must log in.