Ubuntu

iwlagn module does not enable the n channel with Intel Centrino Wireless-N 1030

Reported by Alain Bequer on 2011-08-04
12
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I have a Dell XPS15 L502X laptop with an Intel Centrino Wireless-N 1030 network card. I'm trying to use the Wi-Fi at "n" speed at 150Mbps or more but I haven't been able to achieve it.
In 10.04 there was a bug that is now considered "SOLVED" in http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-1592846.html that creates the same result, n card is not working with n speeds, but I think that this is a different bug.

I can see that the iwlagn module is not enabling the n channel even that the iwconfig command report it as available because in dmesg the only channels reported are the a b and g channels. The max bit rate that the card can achieve is 54 Mb/s

root@ABequer:~# dmesg | grep iwlagn
[ 9.743129] iwlagn: Intel(R) Wireless WiFi Link AGN driver for Linux, in-tree:
[ 9.743131] iwlagn: Copyright(c) 2003-2010 Intel Corporation
[ 9.743221] iwlagn 0000:03:00.0: PCI INT A -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
[ 9.743274] iwlagn 0000:03:00.0: setting latency timer to 64
[ 9.743346] iwlagn 0000:03:00.0: Detected Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 1030 BGN, REV=0xB0
[ 9.759673] iwlagn 0000:03:00.0: device EEPROM VER=0x71a, CALIB=0x6
[ 9.759675] iwlagn 0000:03:00.0: Device SKU: 0X9
[ 9.759676] iwlagn 0000:03:00.0: Valid Tx ant: 0X1, Valid Rx ant: 0X3
[ 9.759692] iwlagn 0000:03:00.0: Tunable channels: 13 802.11bg, 0 802.11a channels
[ 9.759840] iwlagn 0000:03:00.0: irq 52 for MSI/MSI-X
[ 9.805028] iwlagn 0000:03:00.0: loaded firmware version 17.168.5.2 build 35905

root@ABequer:~# iwconfig wlan0
wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"BEQUER"
          Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 94:44:52:76:E3:58
          Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=15 dBm
          Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality=58/70 Signal level=-52 dBm
          Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0 Invalid misc:159 Missed beacon:0

I 'm runing Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" with kernel 2.6.38-10-generic
root@ABequer:~# cat /etc/issue
Ubuntu 11.04 \n \l

The firmware for the card is up to date from http://intellinuxwireless.org/?n=Downloads and is shared across the following Intel Centrino cards
:Intel Centrino Advanced-N 6230, Wireless-N 1030 and Wireless-N 130

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.04
Package: linux-image-2.6.38-10-generic 2.6.38-10.46
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-10.46-generic 2.6.38.7
Uname: Linux 2.6.38-10-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC665 Analog [ALC665 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: abequer 1452 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'PCH'/'HDA Intel PCH at 0xf1c00000 irq 53'
   Mixer name : 'Intel CougarPoint HDMI'
   Components : 'HDA:10ec0665,102804b6,00100003 HDA:80862805,80860101,00100000'
   Controls : 26
   Simple ctrls : 12
Date: Thu Aug 4 12:02:51 2011
EcryptfsInUse: Yes
InstallationMedia: Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release amd64 (20110427.1)
MachineType: Dell Inc. Dell System XPS L502X
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_US:en
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.38-10-generic root=UUID=0623b8d3-b74c-470b-8b32-4417e846d419 ro quiet splash vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-2.6.38-10-generic N/A
 linux-backports-modules-2.6.38-10-generic N/A
 linux-firmware 1.52
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 05/04/2011
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A05
dmi.board.name: 0YR8NN
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.version: 0.1
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA05:bd05/04/2011:svnDellInc.:pnDellSystemXPSL502X:pvr:rvnDellInc.:rn0YR8NN:rvrA00:cvnDellInc.:ct8:cvr0.1:
dmi.product.name: Dell System XPS L502X
dmi.sys.vendor: Dell Inc.
---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
ApportVersion: 1.23-0ubuntu4
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC665 Analog [ALC665 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: abequer 1880 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'PCH'/'HDA Intel PCH at 0xf1c00000 irq 53'
   Mixer name : 'Intel CougarPoint HDMI'
   Components : 'HDA:10ec0665,102804b6,00100003 HDA:80862805,80860101,00100000'
   Controls : 27
   Simple ctrls : 13
DistroRelease: Ubuntu 11.10
InstallationMedia: Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Release amd64 (20110427.1)
MachineType: Dell Inc. Dell System XPS L502X
Package: linux (not installed)
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.0.0-16-generic root=UUID=0623b8d3-b74c-470b-8b32-4417e846d419 ro quiet splash pciehp.pciehp_force=1 vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.0.0-16.29-generic 3.0.20
PulseSinks: Error: command ['pacmd', 'list-sinks'] failed with exit code 1: No PulseAudio daemon running, or not running as session daemon.
PulseSources: Error: command ['pacmd', 'list-sources'] failed with exit code 1: No PulseAudio daemon running, or not running as session daemon.
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.0.0-16-generic N/A
 linux-backports-modules-3.0.0-16-generic N/A
 linux-firmware 1.60
StagingDrivers: mei
Tags: oneiric staging
Uname: Linux 3.0.0-16-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to oneiric on 2011-11-05 (147 days ago)
UserGroups:

dmi.bios.date: 01/13/2012
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: A09
dmi.board.name: 0YR8NN
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 8
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.chassis.version: 0.1
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvrA09:bd01/13/2012:svnDellInc.:pnDellSystemXPSL502X:pvr:rvnDellInc.:rn0YR8NN:rvrA00:cvnDellInc.:ct8:cvr0.1:
dmi.product.name: Dell System XPS L502X
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

Alain Bequer (a-bequer) wrote :
Brad Figg (brad-figg) on 2011-08-15
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Adojaan (adojaan) wrote :
Download full text (4.3 KiB)

Similar problem in connection with suspend / resume that causes this card/driver not to function at all.

My ubuntu 11.10 64bit, 3.0.0-16 kernel on Dell XPS L502x has strange problem with integrated Intel Wireless card (Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 1030 BGN, REV=0xB0) or iwlagn drivers. After suspend and resume network does not work on some routers. It works with old Fonera (serving b/g) but not with TP-Link TL-MR3420 (serving b/g/n or even b/g only with n disabled).

Trying to solve the iwlagn problem:
* rmmod / modprobe does not help
* reboot does not help
* syslog displays that I get IP address but then starts displaying errors Aggregation not enabled for tid 0 because load = ... see below; (these errors are not always displayed with this error condition, but never, when wifi works)
NB! Only thing that helps is booting to Windows (lucky me - kept the partition), using network, and booting back to Ubuntu.

Mar 13 19:40:32 xenops avahi-daemon[1053]: New relevant interface wlan0.IPv4 for mDNS.
Mar 13 19:40:32 xenops avahi-daemon[1053]: Registering new address record for 192.168.1.109 on wlan0.IPv4.
Mar 13 19:40:33 xenops NetworkManager[1046]: <info> (wlan0): device state change: ip config -> activated (reason 'none') [70 100 0]
Mar 13 19:40:33 xenops NetworkManager[1046]: <info> Policy set 'Auto ADOJAANW' (wlan0) as default for IPv4 routing and DNS.
Mar 13 19:40:33 xenops NetworkManager[1046]: <info> Activation (wlan0) successful, device activated.
Mar 13 19:40:33 xenops NetworkManager[1046]: <info> Activation (wlan0) Stage 5 of 5 (IP Configure Commit) complete.
Mar 13 19:40:33 xenops NetworkManager[1046]: <info> Activation (wlan0) Stage 4 of 5 (IP4 Configure Get) complete.
Mar 13 19:40:33 xenops dbus[1016]: [system] Activating service name='org.freedesktop.nm_dispatcher' (using servicehelper)
Mar 13 19:40:33 xenops dbus[1016]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.nm_dispatcher'
Mar 13 19:40:38 xenops kernel: [135455.414902] iwlagn 0000:03:00.0: Aggregation not enabled for tid 0 because load = 6
Mar 13 19:40:40 xenops kernel: [135457.328053] wlan0: no IPv6 routers present
Mar 13 19:40:48 xenops kernel: [135464.874894] iwlagn 0000:03:00.0: Aggregation not enabled for tid 0 because load = 3
Mar 13 19:40:51 xenops kernel: [135468.396103] iwlagn 0000:03:00.0: iwlagn_tx_agg_start on ra = b0:48:7a:e9:6a:8a tid = 0
Mar 13 19:40:55 xenops kernel: [135472.248823] iwlagn 0000:03:00.0: Aggregation not enabled for tid 0 because load = 5
Mar 13 19:40:59 xenops kernel: [135475.904076] iwlagn 0000:03:00.0: iwlagn_tx_agg_start on ra = b0:48:7a:e9:6a:8a tid = 0
Mar 13 19:41:03 xenops kernel: [135479.908297] iwlagn 0000:03:00.0: iwlagn_tx_agg_start on ra = b0:48:7a:e9:6a:8a tid = 0

└─(kristjan@xenops)%── dmesg |grep iwlagn ──(Tue,13.03 22:17)─┘
[ 15.125120] iwlagn: Intel(R) Wireless WiFi Link AGN driver for Linux, in-tree:
[ 15.125122] iwlagn: Copyright(c) 2003-2011 Intel Corporation
[ 15.125210] iwlagn 0000:03:00.0: PCI INT A -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
[ 15.125248] iwlagn 0000:03:00.0: setting latency timer to 64
[ 15.12531...

Read more...

Alain Bequer, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better. This bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? Can you try with the latest development release of Ubuntu? ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect -p linux <replace-with-bug-number>

Also, if you could test the latest upstream kernel available that would be great. It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text. Please let us know your results.

Thanks in advance.

tags: added: needs-upstream-testing
removed: 1030 iwlagn wireless-n
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected oneiric staging
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.