Acer Aspire 3680 [ALC833] No sound in headphones, speakers always on

Bug #743423 reported by Fabián Rodríguez on 2011-03-27
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

When plugging in headphones into this laptop, no sound comes out in such headphones. The internal speakers don't mute either as they should.

Following the wiki's sound troubleshooting instructions [1] I tried the following module options from the audio models list[2] :

3stack-dig 3-jack with SPDIF I/O
3stack-2ch-dig 3-jack with SPDIF I/O (ALC883)
alc883-6stack-dig 6-jack digital with SPDIF I/O (ALC883)
acer Acer laptops (Travelmate 3012WTMi, Aspire 5600, etc)

None of the above produced the expected results.

[1] https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto
[2] http://www.kernel.org/doc/Documentation/sound/alsa/HD-Audio-Models.txt

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.04
Package: linux-image-2.6.38-7-generic 2.6.38-7.39
Regression: No
Reproducible: Yes
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.38-7.39-generic 2.6.38
Uname: Linux 2.6.38-7-generic i686
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Architecture: i386
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: andrea 1658 F.... pulseaudio
 /dev/snd/pcmC0D0p: andrea 1658 F...m pulseaudio
CRDA: Error: [Errno 2] Aucun fichier ou dossier de ce type
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xd0340000 irq 45'
   Mixer name : 'Realtek ALC883'
   Components : 'HDA:10ec0883,10250000,00100002 HDA:11c13026,10250110,00100700'
   Controls : 42
   Simple ctrls : 24
Date: Sat Mar 26 22:44:21 2011
EcryptfsInUse: Yes
HibernationDevice: RESUME=UUID=489c510b-2969-41dc-b2a8-9ecfcc563567
InstallationMedia: Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" - Alpha i386 (20110326)
Lsusb:
 Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: Acer, inc. Aspire 3680
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcEnviron:
 LANGUAGE=fr:en_CA:en
 LANG=en_CA.UTF-8
 LC_MESSAGES=fr_FR.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.38-7-generic root=UUID=b9da1a79-bbf2-44e0-a8a5-86002508a8a0 ro quiet splash vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-2.6.38-7-generic N/A
 linux-backports-modules-2.6.38-7-generic N/A
 linux-firmware 1.49
RfKill:
 0: phy0: Wireless LAN
  Soft blocked: no
  Hard blocked: no
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 09/18/06
dmi.bios.vendor: Acer
dmi.bios.version: v1.3211
dmi.board.name: Prespa1
dmi.board.vendor: Acer, Inc.
dmi.board.version: Not Applicable
dmi.chassis.type: 1
dmi.chassis.vendor: Acer, Inc.
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnAcer:bvrv1.3211:bd09/18/06:svnAcer,inc.:pnAspire3680:pvrNotApplicable:rvnAcer,Inc.:rnPrespa1:rvrNotApplicable:cvnAcer,Inc.:ct1:cvrN/A:
dmi.product.name: Aspire 3680
dmi.product.version: Not Applicable
dmi.sys.vendor: Acer, inc.

Fabián Rodríguez (magicfab) wrote :
summary: - Acer Aspire 3580 [ALC833] No sound in headphones, speakers always on
+ Acer Aspire 3680 [ALC833] No sound in headphones, speakers always on
Brad Figg (brad-figg) on 2011-05-04
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed

Same thing with Acer Travelmate 2480.
I do remember that some older Ubuntu release was working fine. May be somewhere between 8.04-10.04
Any progress?

Fabián Rodríguez, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better. This bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please report the results following https://wiki.ubuntu.com/DebuggingSoundProblems ? As well, can you try with the latest development release of Ubuntu? ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect -p linux <replace-with-bug-number>

Also, if you could test the latest upstream kernel available that would be great. It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text. Please let us know your results.

Thanks in advance.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.