Logitech USB Headset causes purple screen of death Ubuntu 10.04

Bug #716520 reported by Michael Cook on 2011-02-10
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

As soon as I plug in a USB Logitech headset into a Thinkpad W510 laptop USB2.0 port I get a purple Ubuntu Loading screen and the CAPS button icon flashing once per second. The system is completely unresponsive and I have to do a hard-reset.

Other USB based devices, such as memory sticks or external HDDs seem fine.

Please let me know if there is a similar bug (couldn't find one) and/or logs I can collect (despite the machine being hung/crashed).
---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: HDA Generic [HDA Generic]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: HDA Generic [HDA Generic]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: kvm 2131 F.... pulseaudio
CRDA: Error: [Errno 2] No such file or directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xf2620000 irq 17'
   Mixer name : 'Conexant ID 5069'
   Components : 'HDA:14f15069,17aa218b,00100302'
   Controls : 6
   Simple ctrls : 4
Card1.Amixer.info:
 Card hw:1 'NVidia'/'HDA NVidia at 0xcdefc000 irq 16'
   Mixer name : 'Nvidia ID a'
   Components : 'HDA:10de000a,10de0101,00100100'
   Controls : 0
   Simple ctrls : 0
Card1.Amixer.values:

Card29.Amixer.info:
 Card hw:29 'ThinkPadEC'/'ThinkPad Console Audio Control at EC reg 0x30, fw 6MHT43WW-1.18'
   Mixer name : 'ThinkPad EC 6MHT43WW-1.18'
   Components : ''
   Controls : 1
   Simple ctrls : 1
Card29.Amixer.values:
 Simple mixer control 'Console',0
   Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
   Playback channels: Mono
   Mono: Playback [on]
DistroRelease: Ubuntu 10.04
HibernationDevice: RESUME=UUID=f192a1d4-326a-43bd-9109-c4eb88443db7
InstallationMedia: Ubuntu 10.04 LTS "Lucid Lynx" - Release amd64 (20100429)
MachineType: LENOVO 43192PU
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: linux (not installed)
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.32-37-generic root=UUID=5a0cb94f-41cc-4f3c-83a4-30517162318c ro quiet splash
ProcEnviron:
 LANG=en_CA.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-37.81-generic 2.6.32.49+drm33.21
Regression: No
RelatedPackageVersions: linux-firmware 1.34.7
Reproducible: Yes
Tags: lucid kconfig needs-upstream-testing
Uname: Linux 2.6.32-37-generic x86_64
UserGroups: adm admin cdrom dialout libvirtd lpadmin plugdev sambashare
WifiSyslog: Jan 15 05:06:45 w510-laptop NetworkManager: <info> Unmanaged Device found; state CONNECTED forced. (see http://bugs.launchpad.net/bugs/191889)
dmi.bios.date: 10/27/2010
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 6NET74WW (1.34 )
dmi.board.name: 43192PU
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Available
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Not Available
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr6NET74WW(1.34):bd10/27/2010:svnLENOVO:pn43192PU:pvrThinkPadW510:rvnLENOVO:rn43192PU:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
dmi.product.name: 43192PU
dmi.product.version: ThinkPad W510
dmi.sys.vendor: LENOVO

Jeremy Foshee (jeremyfoshee) wrote :

Hi Michael,

Please be sure to confirm this issue exists with the latest development release of Ubuntu. ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily/current/ . If the issue remains, please run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect -p linux 716520

Also, if you could test the latest upstream kernel available that would be great. It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text. Please let us know your results.

Thanks in advance.

    [This is an automated message. Apologies if it has reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: needs-kernel-logs
tags: added: needs-upstream-testing
tags: added: kj-triage
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
Michael Cook (michaelcook-mjc) wrote :

This happens, U10.04 LTS as of today, I dont see purple death screen, just flashing CAPS LED.

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Michael Cook (michaelcook-mjc) wrote :

Apport added machine info, I can't collect anything when it happens as immediately the laptop locks up. This is apport after it is rebooted.

Michael Cook (michaelcook-mjc) wrote :

Crashing has stopped in the latest 10.04 LTS distribution. I found crashing could be avoided by using a USB hub between the headset & laptop USB ports. As of today, the headset doesn't crash the laptop when direclty plugged in.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers