Ubuntu

Audio mixer couldnt switch audio output to phones when their plugged.

Reported by NT Man on 2010-09-25
34
This bug affects 13 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Ubuntu 10.10 (maverick) Linux 2.6.35-22-generic
GNOME 2.31.92

mikhail@mikhail-laptop:~$ sudo lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge Alternate
00:01.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (int gfx)
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 1)
00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 SATA Controller [AHCI mode]
00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 41)
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 LPC host controller (rev 40)
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge (rev 40)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Link Control
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M880G [Mobility Radeon HD 4200]
01:05.1 Audio device: ATI Technologies Inc RS880 Audio Device [Radeon HD 4200]
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8152 v1.1 Fast Ethernet (rev c1)
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: mikhail 1522 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'SB'/'HDA ATI SB at 0xd0400000 irq 16'
   Mixer name : 'Conexant CX20585'
   Components : 'HDA:14f15069,1025043d,00100302'
   Controls : 12
   Simple ctrls : 10
Card1.Amixer.info:
 Card hw:1 'HDMI'/'HDA ATI HDMI at 0xd0110000 irq 19'
   Mixer name : 'ATI RS690/780 HDMI'
   Components : 'HDA:1002791a,00791a00,00100000'
   Controls : 4
   Simple ctrls : 1
Card1.Amixer.values:
 Simple mixer control 'IEC958',0
   Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
   Playback channels: Mono
   Mono: Playback [on]
DistroRelease: Ubuntu 10.10
InstallationMedia: Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Beta i386 (20100901.1)
Package: alsa-driver (not installed)
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=ru_RU.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-22.33-generic 2.6.35.4
Tags: maverick
Uname: Linux 2.6.35-22-generic i686
UserGroups:

dmi.bios.date: 04/15/2010
dmi.bios.vendor: Phoenix Technologies LTD
dmi.bios.version: V1.01
dmi.board.name: JV01-NL
dmi.board.vendor: Acer
dmi.board.version: Not Applicable
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Acer
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnPhoenixTechnologiesLTD:bvrV1.01:bd04/15/2010:svnAcer:pnAO521:pvrNotApplicable:rvnAcer:rnJV01-NL:rvrNotApplicable:cvnAcer:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: AO521
dmi.product.version: Not Applicable
dmi.sys.vendor: Acer

Fabio Marconi (fabiomarconi) wrote :

Hello
can you please run ina terminal
apport-collect -p alsa-driver 647374

tags: added: maverick
affects: ubuntu → alsa-driver (Ubuntu)
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → New

-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

Please try the following:

1. Open /etc/modprobe.d/alsa-base.conf in an editor, using sudo/as the root user.
2. Add the following line to the end of the file:

options snd-hda-intel model=ideapad

3. Save the file, exit the editor, and reboot the system.

Please report back as to whether this fixes your issue.

 affects ubuntu/alsa-driver
 status incomplete
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.10 (GNU/Linux)

iEYEARECAAYFAkyf7IYACgkQjVefwtBjIM7yuQCgu0NVgxomlH6BgQGxoTsjaViM
Gd0AoIvHQeEDbDs345ZuJ0OdNmfv24B4
=v+yQ
-----END PGP SIGNATURE-----

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete
NT Man (mikhail-v-gavrilov) wrote :

Big thanks. This option fix my issue.

Luke Yelavich (themuso) wrote :

Ok, just sent a patch upstream to make this perminant, thanks for your feedback.

affects: alsa-driver (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
Changed in linux (Ubuntu):
assignee: nobody → Luke Yelavich (themuso)
status: Incomplete → In Progress
Luke Yelavich (themuso) wrote :

Fix committed upstream, however the perminent fix will not make it into Maverick or Lucid. Natty, i.e 11.04 should have this fix present.

Changed in linux (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Committed
canucked (canucked) wrote :

I configured Ubuntu 10.10 Maverick 64-bit on a Toshiba Satellite L655-S5115 laptop with Conexant CX20585 audio for a friend. In addition to the headphone jack not working, the built-in microphone and microphone jack did not work. Upgrading to the alsa daily build did not fix everything. I tried the Natty 64-bit alpha1 and the same problems persist. Using the model=ideapad work-around fixed the headphone jack and built-in mic, but not the microphone jack.

Fortunately, I was able to get all the audio issues fixed by adding "options snd-hda-intel model=thinkpad" to /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

I also posted this here:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/680844

Changed in linux (Ubuntu):
assignee: Luke Yelavich (themuso) → nobody
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.