sound is broken in Maverick apps that rely on OSS

Bug #632208 reported by Rocko on 2010-09-07
22
This bug affects 5 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Since Maverick ships without OSS modules in the 2.6.35 kernel and therefore /dev/dsp does not exist at runtime, various applications that rely on OSS exhibit broken and undesirable behaviour, eg:

* Alien Arena segfaults during sound initialisation ((I tried version 7.45)

* wine apps like Torchlight and Age of Empires 3 have no sound, and there are no errors indicating what the cause might be

A workaround is to run the application using padsp (eg "padsp ./crx" for Alien Arena and "padsp wine Torchlight.exe").

I guess it is an intentional decision to deprecate OSS: if so, the problem is that the reason behind these crashes/lack of sound is not all all obvious to the casual user. Perhaps an entry in the Ubuntu release notes noting that some applications that rely on OSS will be broken and detailing the padsdp workaround would be useful.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.10
Package: linux-image-2.6.35-19-generic 2.6.35-19.28
Regression: Yes
Reproducible: Yes
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-19.28-generic 2.6.35.3
Uname: Linux 2.6.35-19-generic i686
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: I82801AAICH [Intel 82801AA-ICH], device 0: Intel ICH [Intel 82801AA-ICH]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: i386
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: rocko 1283 F.... pulseaudio
CRDA: Error: [Errno 2] No such file or directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'I82801AAICH'/'Intel 82801AA-ICH with STAC9700,83,84 at irq 21'
   Mixer name : 'SigmaTel STAC9700,83,84'
   Components : 'AC97a:83847600'
   Controls : 34
   Simple ctrls : 24
Date: Tue Sep 7 15:16:01 2010
HibernationDevice: RESUME=UUID=5c2c0283-459c-4809-a8d1-5e0bb43f21f8
InstallationMedia: Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" - Alpha i386 (20100602.2)
Lsusb:
 Bus 002 Device 008: ID 80ee:0021
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: innotek GmbH VirtualBox
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.35-19-generic root=UUID=c7586c69-5914-406e-ab3d-a671796fed2d ro quiet splash
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_AU.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
RelatedPackageVersions: linux-firmware 1.38
RfKill:

SourcePackage: linux
dmi.bios.date: 12/01/2006
dmi.bios.vendor: innotek GmbH
dmi.bios.version: VirtualBox
dmi.modalias: dmi:bvninnotekGmbH:bvrVirtualBox:bd12/01/2006:svninnotekGmbH:pnVirtualBox:pvr1.2:
dmi.product.name: VirtualBox
dmi.product.version: 1.2
dmi.sys.vendor: innotek GmbH

Rocko (rockorequin) wrote :
martinwguy (martinwguy) wrote :

This is a consequence of "fixing" bug #579300
The fix at the moment is to reconfigure and compile your own kernel, undoing the damage.

martinwguy (martinwguy) wrote :

This is a consequence of "fixing" bug #579300
The fix at the moment is to reconfigure and compile your own kernel.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers