Ubuntu

0x104d9008 needs vaio quirk for audible sound on lucid live cd

Reported by Michael Doube on 2010-04-03
14
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

Binary package hint: pulseaudio

Testing today's Lucid ISO in a live session and my fairly ordinary Intel HDA audio is not configured, so I get no audio at all. The speaker icon shows dashes, Sound Preferences show that no input devices are detected, and my laptop is silent. Tested audio after installing and audio is working as normal, so this looks like it only affects live sessions.

WORKAROUND: model=vaio

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.04
Package: pulseaudio 1:0.9.22~0.9.21+stable-queue-32-g8478-0ubuntu14
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-19.28-generic 2.6.32.10+drm33.1
Uname: Linux 2.6.32-19-generic x86_64
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/dsp', '/dev/snd/by-path', '/dev/snd/controlC0', '/dev/snd/hwC0D0', '/dev/snd/hwC0D1', '/dev/snd/pcmC0D0c', '/dev/snd/pcmC0D0p', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer', '/dev/sequencer2', '/dev/sequencer'] failed with exit code 1:
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfc500000 irq 21'
   Mixer name : 'SigmaTel STAC9872AK'
   Components : 'HDA:83847662,104d1e00,00100201 HDA:14f12c06,104d1700,00100000'
   Controls : 11
   Simple ctrls : 7
Date: Sat Apr 3 08:25:27 2010
LiveMediaBuild: Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" - Alpha amd64 (20100402)
ProcEnviron:
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: pulseaudio
dmi.bios.date: 04/04/2008
dmi.bios.vendor: Phoenix Technologies LTD
dmi.bios.version: R0122S5
dmi.board.asset.tag: N/A
dmi.board.name: VAIO
dmi.board.vendor: Sony Corporation
dmi.board.version: N/A
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Sony Corporation
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnPhoenixTechnologiesLTD:bvrR0122S5:bd04/04/2008:svnSonyCorporation:pnVGN-SZ650N:pvrJ002UR2M:rvnSonyCorporation:rnVAIO:rvrN/A:cvnSonyCorporation:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: VGN-SZ650N
dmi.product.version: J002UR2M
dmi.sys.vendor: Sony Corporation

---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: ubuntu 4591 F.... pulseaudio
CRDA: Error: [Errno 2] No such file or directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfc500000 irq 21'
   Mixer name : 'SigmaTel STAC9872AK'
   Components : 'HDA:83847662,104d1e00,00100201 HDA:14f12c06,104d1700,00100000'
   Controls : 11
   Simple ctrls : 7
DistroRelease: Ubuntu 10.04
LiveMediaBuild: Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" - Alpha amd64 (20100404)
MachineType: Sony Corporation VGN-SZ650N
Package: linux (not installed)
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/casper/vmlinuz noprompt cdrom-detect/try-usb=true persistent file=/cdrom/preseed/hostname.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash -- model=vaio
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-19.28-generic 2.6.32.10+drm33.1
Regression: Yes
RelatedPackageVersions: linux-firmware 1.33
Reproducible: Yes
Tags: lucid audio regression-potential needs-upstream-testing
Uname: Linux 2.6.32-19-generic x86_64
UserGroups:

dmi.bios.date: 04/04/2008
dmi.bios.vendor: Phoenix Technologies LTD
dmi.bios.version: R0122S5
dmi.board.asset.tag: N/A
dmi.board.name: VAIO
dmi.board.vendor: Sony Corporation
dmi.board.version: N/A
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Sony Corporation
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnPhoenixTechnologiesLTD:bvrR0122S5:bd04/04/2008:svnSonyCorporation:pnVGN-SZ650N:pvrJ002UR2M:rvnSonyCorporation:rnVAIO:rvrN/A:cvnSonyCorporation:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: VGN-SZ650N
dmi.product.version: J002UR2M
dmi.sys.vendor: Sony Corporation

---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: lucidtesting 1534 F.... pulseaudio
CRDA: Error: [Errno 2] No such file or directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfc500000 irq 21'
   Mixer name : 'SigmaTel STAC9872AK'
   Components : 'HDA:83847662,104d1e00,00100201 HDA:14f12c06,104d1700,00100000'
   Controls : 11
   Simple ctrls : 7
DistroRelease: Ubuntu 10.04
HibernationDevice: RESUME=UUID=a7df5bcd-2f37-4138-a7c1-0eb0487ab0b4
MachineType: Sony Corporation VGN-SZ650N
Package: linux (not installed)
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.32-19-generic root=UUID=d8af38b5-1f55-4ed8-a63e-1f9eaebc53e9 ro quiet splash
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_GB.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-19.28-generic 2.6.32.10+drm33.1
Regression: Yes
RelatedPackageVersions: linux-firmware 1.33
Reproducible: Yes
Tags: lucid audio regression-potential needs-upstream-testing
Uname: Linux 2.6.32-19-generic x86_64
UserGroups:

dmi.bios.date: 04/04/2008
dmi.bios.vendor: Phoenix Technologies LTD
dmi.bios.version: R0122S5
dmi.board.asset.tag: N/A
dmi.board.name: VAIO
dmi.board.vendor: Sony Corporation
dmi.board.version: N/A
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Sony Corporation
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnPhoenixTechnologiesLTD:bvrR0122S5:bd04/04/2008:svnSonyCorporation:pnVGN-SZ650N:pvrJ002UR2M:rvnSonyCorporation:rnVAIO:rvrN/A:cvnSonyCorporation:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: VGN-SZ650N
dmi.product.version: J002UR2M
dmi.sys.vendor: Sony Corporation

Michael Doube (michael-doube) wrote :
David Henningsson (diwic) wrote :

Looks like another process is stealing the soundcard, but that shouldn't happen with a standard Live-CD. What is the output of this terminal command?

sudo fuser -v /dev/dsp* /dev/snd/* /dev/seq*

summary: - Audio not configured, Lucid on Intel HDA
+ Audio not configured, Lucid LiveCD on Intel HDA
description: updated

Can you test model=vaio on both the live cd and the install?

affects: pulseaudio (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Michael Doube (michael-doube) wrote :

Daniel,

Adding model=vaio to the kernel boot options fixes this bug for a LiveCD session. Attaching debug info...

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fuser -v /dev/dsp* /dev/snd/* /dev/seq*
                     USER PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0: ubuntu 4591 F.... pulseaudio

Michael Doube (michael-doube) wrote :

Last output is in a LiveCD session with model=vaio

Michael Doube (michael-doube) wrote :

Next output is from regular (installed) boot with model=vaio

lucidtesting@doris:~$ sudo fuser -v /dev/dsp* /dev/snd/* /dev/seq*
                     USER PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0: lucidtesting 1534 F.... pulseaudio

description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Changed in linux (Ubuntu):
assignee: nobody → Daniel T Chen (crimsun)
importance: Undecided → Low
status: Incomplete → In Progress
Luigi Di Gaetano (luigidg85) wrote :

It also affects me, I've an Asus 1005HA (HDA intedevice audio )

Luigi Di Gaetano (luigidg85) wrote :
Download full text (6.5 KiB)

Other information: I run Ubuntu as Live USB (daily build)

ubuntu@ubuntu:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
ubuntu@ubuntu:~$ dmesg |grep HDA
[ 39.717864] HDA Intel 0000:00:1b.0: PCI INT A -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22
[ 39.717942] HDA Intel 0000:00:1b.0: setting latency timer to 64
[ 39.889605] input: HDA Digital PCBeep as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/input/input10
ubuntu@ubuntu:~$ lspci -v
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GME Express Memory Controller Hub (rev 03)
 Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8340
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Capabilities: <access denied>
 Kernel driver in use: agpgart-intel
 Kernel modules: intel-agp

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
 Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8340
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
 Memory at f7e00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
 I/O ports at dc00 [size=8]
 Memory at d0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
 Memory at f7dc0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256K]
 Capabilities: <access denied>
 Kernel driver in use: i915
 Kernel modules: i915

00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
 Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8340
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Memory at f7e80000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
 Capabilities: <access denied>

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
 Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8398
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 22
 Memory at f7db8000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
 Capabilities: <access denied>
 Kernel driver in use: HDA Intel
 Kernel modules: snd-hda-intel

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Bus: primary=00, secondary=04, subordinate=04, sec-latency=0
 I/O behind bridge: 00001000-00001fff
 Memory behind bridge: 40000000-401fffff
 Prefetchable memory behind bridge: 0000000040200000-00000000403fffff
 Capabilities: <access denied>
 Kernel driver in use: pcieport
 Kernel modules: shpchp

00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=03, sec-latency=0
 I/O behind bridge: 00002000-00002fff
 Memory behind bridge: f8000000-fbffffff
 Prefetchable memory behind bridge: 00000000f0000000-00000000f6ffffff
 Capabilities: <access denied>
 Kernel driver in use: pcieport
 Kernel modules: shpchp

00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
 Flags: bus master, fast devsel, latency 0
 Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
 I/O behind bridge: 0000e000-0000efff
 Memory behind bridge: f7f00000-f7ffffff
 Prefetchable memory behind bridge: 0000000040400000-00000000405fffff
 Capabilities: <access denied>
 Kernel dri...

Read more...

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Luigi Di Gaetano, your hardware is not remotely related. Please file a separate bug.

summary: - Audio not configured, Lucid LiveCD on Intel HDA
+ 0x104d9008 needs vaio quirk for audible sound on lucid live cd
Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Michael, upstream is requesting output from running http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh from

1) a fresh live cd boot (latest daily, please) *without* the model option;
2) a fresh live cd boot *with* the model option;
3) a fresh HD install boot *without* the model option;
4) an HD install *with* the model option.

Michael Doube (michael-doube) wrote :

As requested Daniel, on a fresh ISO boot.

1) a fresh live cd boot (latest daily, please) *without* the model option;

http://www.alsa-project.org/db/?f=838101b1afb975308b641a40d5596d584082d43d

Michael Doube (michael-doube) wrote :
Michael Doube (michael-doube) wrote :

3) a fresh HD install boot *without* the model option;

http://www.alsa-project.org/db/?f=8394f4f685dd50044b81bfd54f44f13707c7a8cc

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Err, it doesn't look like your #2 even uses the model=vaio quirk at all:
model : <NULL>,

...and the same for #4:
model : <NULL>,

How are you passing the model quirk to the kernel at boot time?

Michael Doube (michael-doube) wrote :

"How are you passing the model quirk to the kernel at boot time?"

For the LiveCD - hit a key on the first splash screen, Hit Enter for English, F6, then esc to get to the Boot Options, type model=vaio, hit enter to continue boot. Audio works when I do this, and doesn't if I don't.

For an HD boot: hit 'e' on the Grub menu, enter model=vaio as the last line of the options, Ctrl-x to boot. Audio works whether or not I edit the boot options.

description: updated

Michael Doube, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p linux <replace-with-bug-number>

Also, could you please test the latest upstream kernel available (not the daily folder) following https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds ? It will allow additional upstream developers to examine the issue. Once you've tested the upstream kernel, please comment on which kernel version specifically you tested. If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tags:
kernel-fixed-upstream
kernel-fixed-upstream-VERSION-NUMBER

where VERSION-NUMBER is the version number of the kernel you tested. For example:
kernel-fixed-upstream-v3.13-rc5

This can be done by clicking on the yellow circle with a black pencil icon next to the word Tags located at the bottom of the bug description. As well, please remove the tag:
needs-upstream-testing

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the following tags:
kernel-bug-exists-upstream
kernel-bug-exists-upstream-VERSION-NUMBER

As well, please remove the tag:
needs-upstream-testing

Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug's Status as Confirmed. Please let us know your results. Thank you for your understanding.

Changed in linux (Ubuntu):
assignee: Daniel T Chen (crimsun) → nobody
status: In Progress → Incomplete
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers