Ubuntu

No Sound from Head phone Jack from Studio XPS 1645

Reported by Robert Chambers on 2010-04-01
22
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Low
Daniel T Chen
Lucid
Undecided
Unassigned
Maverick
Low
Daniel T Chen

Bug Description

This fix is included in the update to 2.6.32.13 (see Bug #583414)

Issue:
No sound from either headset jacks.

Tested:
Installing linux-backports-modules-alsa-karmic-generic (fail)

-------- System --------

Dell Inc. Studio XPS 1645
Ubuntu 9.10 - Linux 2.6.31-20-generic #58-Ubuntu SMP Fri Mar 12 04:38:19 UTC 2010 x86_64 GNU/Linux

-------- Sound Card Codecs --------

Codec: IDT 92HD73C1X5
Codec: ATI R6xx HDMI

-------- PCI ID --------

00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio [8086:3b56] (rev 05)
Kernel driver in use: HDA Intel
Kernel modules: snd-hda-intel
02:00.1 Audio device [0403]: ATI Technologies Inc R700 Audio Device [Radeon HD 4000 Series] [1002:aa38]
Kernel driver in use: HDA Intel
Kernel modules: snd-hda-intel

ProblemType: Bug
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: chambers 2241 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xf1000000 irq 36'
   Mixer name : 'IDT 92HD73C1X5'
   Components : 'HDA:111d7675,102802fe,00100103'
   Controls : 18
   Simple ctrls : 12
Card1.Amixer.info:
 Card hw:1 'HDMI'/'HDA ATI HDMI at 0xcfeec000 irq 38'
   Mixer name : 'ATI R6xx HDMI'
   Components : 'HDA:1002aa01,00aa0100,00100100'
   Controls : 4
   Simple ctrls : 1
Card1.Amixer.values:
 Simple mixer control 'IEC958',0
   Capabilities: pswitch pswitch-joined
   Playback channels: Mono
   Mono: Playback [on]
Date: Wed Mar 31 22:43:36 2010
DistroRelease: Ubuntu 9.10
InstallationMedia: Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release amd64 (20091027)
NonfreeKernelModules: fglrx
Package: alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-20.58-generic
SourcePackage: alsa-driver
Uname: Linux 2.6.31-20-generic x86_64

Robert Chambers (chambersr) wrote :

Hello

There is a test report for Dell Studio XPS 1340 which is similar but not exact for yours. please is it possible to add your laptop to the testing/laptop/reports page found on https://wiki.ubuntu.com/Testing/Laptop/Reports.

The report writing is https://wiki.ubuntu.com/Testing/Laptop

This will help greatly to catch bugs for other users.

PS The XPS 1340 passes all requirements so there might not be a bug with audio after all.

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

You should install linux-backports-modules-alsa-karmic-generic (then reboot).

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: New → Incomplete

Hello:

Does the XPS 1340 have the same problem? If so, then yes it should be
added.

Bob.

On Wed, Mar 31, 2010 at 10:57 PM, applecache(Nolan King) <
<email address hidden>> wrote:

> Hello
>
> There is a test report for Dell Studio XPS 1340 which is similar but not
> exact for yours. please is it possible to add your laptop to the
> testing/laptop/reports page found on
> https://wiki.ubuntu.com/Testing/Laptop/Reports.
>
> The report writing is https://wiki.ubuntu.com/Testing/Laptop
>
> This will help greatly to catch bugs for other users.
>
> PS The XPS 1340 passes all requirements so there might not be a bug with
> audio after all.
>
> --
> No Sound from Head phone Jack from Studio XPS 1645
> https://bugs.launchpad.net/bugs/553002
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>

--
Kindest regards,

Bob.

Robert Chambers

Robert Chambers (chambersr) wrote :

I was directed by Ubuntu support to do that and it didn't work. They asked
me to file a separate bug report for this.

Bob

On Wed, Mar 31, 2010 at 11:10 PM, Daniel T Chen <email address hidden>wrote:

> You should install linux-backports-modules-alsa-karmic-generic (then
> reboot).
>
> ** Changed in: alsa-driver (Ubuntu)
> Status: New => Incomplete
>
> --
> No Sound from Head phone Jack from Studio XPS 1645
> https://bugs.launchpad.net/bugs/553002
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>

--
Kindest regards,

Bob.

Robert Chambers

komputes (komputes) wrote :

Hi Daniel,

As Robert has mentioned we have tested installing the linux-backports-modules-alsa-karmic-generic and rebooting, but that does not seem to work. Please also note that HDMI audio is also an issue for this laptop, but I will have Robert file a new report for that issue.

Short of testing the current development version (Ubuntu 10.04 LTS Beta - Lucid Lynx) can you propose any other changes (packages, alsa module options) for this particular Laptop?

Changed in alsa-driver (Ubuntu):
status: Incomplete → New
komputes (komputes) on 2010-04-01
description: updated
Daniel T Chen (crimsun) wrote :

On Thu, Apr 1, 2010 at 1:14 PM, David Bensimon
<email address hidden> wrote:
> Short of testing the current development version (Ubuntu 10.04 LTS Beta
> - Lucid Lynx) can you propose any other changes (packages, alsa module
> options) for this particular Laptop?

Sure, remove linux-backports-modules-alsa* and install
linux-alsa-driver-modules-$(uname -r) from ppa:ubuntu-audio-dev.

komputes (komputes) wrote :

Thank you for the recommendation Daniel. I will test the PPA packages and let you know how it goes. In the meantime note that the HDMI issue that was mentioned previously was resolved by making sure the cable was fully/properly inserted.

komputes (komputes) wrote :

Hi Daniel, Robert and I have tested removing linux-backports-modules-alsa-karmic-generic and installing linux-alsa-driver-modules-2.6.31 from the ubuntu-audio-dev ppa and still had the issue of audio not coming out of the headphones after a reboot.

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Could you run http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh while using l-a-d-m, please?

Dragomir Minkovski (dejuren) wrote :

Find attached the output file form alsa-info.sh execution.

komputes (komputes) wrote :

Please note that the previous file alsa-info output was without the package from the PPA, the current file I am attaching was run after installing this package from ubuntu-audio-dev PPA:

linux-alsa-driver-modules-2.6.31 2.6.31-20.201004150600

I had the same problem on a Dell Studio 17/1749. I fixed it by generating this file and rebooting:

i5:/etc/modprobe.d$ cat dellstudio.conf
options snd-hda-intel model=dell-m6
# or dell-m6-amic, dell-m6-dmic, dell-eq

see https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto

sound is not very loud but for now it is good enough for me.

komputes (komputes) wrote :

Hi Wolfgang, that seemed to work perfectly, Thank you for your help!

Andy Ross (andy-plausible) wrote :

I have identical symptoms on a Dell Studio 1558 (Arrandale, HM55 chipset) which shares the identical PCI sound device shown in the logs above. Wolfang's workaround (setting the model to "dell-m6") was likewise successful for me.

Robert Chambers (chambersr) wrote :

Hello Andy:

I still have a couple of other minor issues but David at Canonical assures
me the newest Version 10.4 will take care of it. I've found Ubuntu is much
faster than Windows7 on my computer.

Do you have any other issues?

Bob.

On Wed, Apr 21, 2010 at 1:51 PM, Andy Ross <email address hidden> wrote:

> I have identical symptoms on a Dell Studio 1558 (Arrandale, HM55
> chipset) which shares the identical PCI sound device shown in the logs
> above. Wolfang's workaround (setting the model to "dell-m6") was
> likewise successful for me.
>
> --
> No Sound from Head phone Jack from Studio XPS 1645
> https://bugs.launchpad.net/bugs/553002
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.
>

--
Kindest regards,

Bob.

Robert Chambers

Daniel T Chen (crimsun) wrote :
Changed in alsa-driver (Ubuntu):
assignee: nobody → Daniel T Chen (crimsun)
importance: Undecided → Low
status: New → Triaged
Andy Ross (andy-plausible) wrote :

Daniel, this patch won't work for my machine, which reports "Dell Studio 1558", and not the XPS model. I note that 1555 and 1557 (otherwise identical hardware) are already listed. So presumably this is just an oversight. What's the proper course here, file a new bug?

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Andy, the driver never keys on the human-readable string "1558" or whatever. It uses the PCI SSID, which you can find in lspci -nv under Subsystem for class 0403. Because you didn't attach the relevant information, I have no idea whether the patch for *this* bug works for you. You should file a new bug.

Andy Ross (andy-plausible) wrote :

I assume this is the relevant block? I'll admit it seems silly to file a new bug for a one-line patch:

00:1b.0 0403: 8086:3b56 (rev 06)
        Subsystem: 1028:0413
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 22
        Memory at f0a00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        Capabilities: [50] Power Management version 2
        Capabilities: [60] Message Signalled Interrupts: Mask- 64bit+ Queue=0/0 Enable-
        Capabilities: [70] Express Root Complex Integrated Endpoint, MSI 00
        Capabilities: [100] Virtual Channel <?>
        Capabilities: [130] Root Complex Link <?>
        Kernel driver in use: HDA Intel
        Kernel modules: snd-hda-intel

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Andy, that's the info, yes, but you *must* file a new bug report. One hardware per bug report when it comes to kernel issues.

Stefan Bader (smb) on 2010-06-10
description: updated
Martin Pitt (pitti) on 2010-06-11
affects: alsa-driver (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
Changed in linux (Ubuntu Maverick):
milestone: none → maverick-alpha-2

Accepted linux into lucid-proposed, the package will build now and be available in a few hours. Please test and give feedback here. See https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed for documentation how to enable and use -proposed. Thank you in advance!

Changed in linux (Ubuntu Lucid):
status: New → Fix Committed
tags: added: verification-needed
Andy Whitcroft (apw) on 2010-06-18
Changed in linux (Ubuntu Maverick):
status: Fix Committed → Fix Released
Launchpad Janitor (janitor) wrote :
Download full text (25.2 KiB)

This bug was fixed in the package linux - 2.6.32-23.37

---------------
linux (2.6.32-23.37) lucid-proposed; urgency=low

  [ Alex Deucher ]

  * SAUCE: drm/radeon/kms/atom: fix dual-link DVI on DCE3.2/4.0
    - LP: #564559

  [ Andy Whitcroft ]

  * [Config] ports -- build in dm-mod to enable LVM boot
    - LP: #560717
  * tools -- fix perf version extraction for multi-part flavours
    - LP: #555130
  * SAUCE: ACPI: EC: Allow multibyte access to EC (v3)
    - LP: #526354
  * [Config] enforce -- ensure dm_mod is built-in for LVM
    - LP: #560717
  * update to ubuntu-debian:7e708d33054c373faf41da23b73e8b48c342d958
    - LP: #570500, #576274

  [ Chase Douglas ]

  * Revert "(pre-stable): input: ALPS - Add signature for HP Pavilion dm3
    laptops"
    - LP: #550625
  * Enable ftrace function profiler
    - LP: #570389
  * enforce CONFIG_TMPFS_POSIX_ACL=y
    - LP: #575940

  [ Leann Ogasawara ]

  * Revert "staging/comdi -- disable"
    - LP: #563436
  * [Config] Enable multicast routing for sparc
    - LP: #416266
  * [Config] Add ahci.ko to virtual sub-flavour
    - LP: #570542

  [ Stefan Bader ]

  * Revert "SAUCE: drm/i915: Disable FBC on 915GM and 945GM"
    - LP: #588832

  [ Tim Gardner ]

  * ubuntu: rtl8192se -- update to version 0015.0127.2010
    - LP: #567016
  * [Config] Add atl1c to nic-modules udeb
    - LP: #557130

  [ Upstream Kernel Changes ]

  * Revert "(pre-stable) iwlwifi: fix nfreed--"
    - LP: #575853
  * Revert "backlight: mbp_nvidia_bl - add five more MacBook variants"
    - LP: #575853
  * Revert "(pre-stable) pata_via: Add VIA VX900 support"
    - LP: #575853
  * Revert "(pre-stable) x86-32, resume: do a global tlb flush in S4
    resume"
    - LP: #575853
  * Revert "x86: disable IOMMUs on kernel crash"
    - LP: #575853
  * Revert "sunrpc: fix peername failed on closed listener"
    - LP: #575853
  * Revert "sunrpc: move the close processing after do recvfrom method"
    - LP: #575853
  * Revert "(pre-stable) drm/edid: allow certain bogus edids to hit a fixup
    path rather than fail"
    - LP: #575853
  * Revert "drm/radeon/kms: don't print error on -ERESTARTSYS."
    - LP: #575853
  * Revert "ath9k: fix lockdep warning when unloading module" on stable
    kernels
    - LP: #588832
  * Staging: comedi: removed "depricated" from COMEDI_CB_BLOCK
    - LP: #483343
  * fat: fix buffer overflow in vfat_create_shortname()
    - LP: #575853
  * xfs: simplify inode teardown
    - LP: #575853
  * xfs: fix mmap_sem/iolock inversion in xfs_free_eofblocks
    - LP: #575853
  * xfs: I/O completion handlers must use NOFS allocations
    - LP: #575853
  * xfs: Wrapped journal record corruption on read at recovery
    - LP: #575853
  * xfs: Fix error return for fallocate() on XFS
    - LP: #575853
  * xfs: check for not fully initialized inodes in xfs_ireclaim
    - LP: #575853
  * xfs: fix timestamp handling in xfs_setattr
    - LP: #575853
  * xfs: Don't flush stale inodes
    - LP: #575853
  * xfs: Ensure we force all busy extents in range to disk
    - LP: #575853
  * xfs: reclaim inodes under a write lock
    - LP: #575853
  * xfs: Avoid inodes in reclaim when flushing from inode cache
    - LP: #575853
  * xfs: recla...

Changed in linux (Ubuntu Lucid):
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers