r8192se_pci disconnect wireless randomly

Bug #513883 reported by Max on 2010-01-28
34
This bug affects 8 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I use rtl8192se_linux_2.6.0013.1204.2009 to make driver,
but it will disconnect wireless randomly

ProblemType: Bug
Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: maxwux 3144 F.... knotify4
                      maxwux 3186 F.... kmix
CRDA: Error: [Errno 2] 沒有此一檔案或目錄
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfc020000 irq 17'
   Mixer name : 'Conexant CX20561 (Hermosa)'
   Components : 'HDA:14f15051,17aa211c,00100000'
   Controls : 15
   Simple ctrls : 8
Date: Fri Jan 29 01:32:07 2010
DistroRelease: Ubuntu 9.10
HibernationDevice: RESUME=UUID=74e41f15-35d7-4084-bc31-530ae2ac9aac
InstallationMedia: Kubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release i386 (20091028.5)
MachineType: LENOVO 7439R19
Package: linux-image-2.6.31-17-generic-pae 2.6.31-17.54
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.31-17-generic-pae root=UUID=76e3a121-3e4d-478c-8e27-dec6a960bbc0 ro quiet splash
ProcEnviron:
 LANGUAGE=zh_TW:zh:en_US:en
 LANG=zh_TW.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-17.54-generic-pae
RelatedPackageVersions:
 linux-backports-modules-2.6.31-17-generic-pae N/A
 linux-firmware 1.25
SourcePackage: linux
Uname: Linux 2.6.31-17-generic-pae i686
XsessionErrors:
 (polkit-gnome-authentication-agent-1:3198): GLib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion `initialization_value != 0' failed
 (firefox:3294): GLib-WARNING **: g_set_prgname() called multiple times
 (firefox:4810): GLib-WARNING **: g_set_prgname() called multiple times
dmi.bios.date: 09/02/2009
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 7VET77WW (3.07 )
dmi.board.name: 7439R19
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Available
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Not Available
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr7VET77WW(3.07):bd09/02/2009:svnLENOVO:pn7439R19:pvrThinkPadR400:rvnLENOVO:rn7439R19:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
dmi.product.name: 7439R19
dmi.product.version: ThinkPad R400
dmi.sys.vendor: LENOVO

Max (maxwux) wrote :
emuh (emanuel-ziegler) wrote :

Hello

I had the same problem with my Thinkpad x100e.

I removed
                -DENABLE_LPS \
Line 55 in ./HAL/rtl8192/Makefile

Now my wlan is stable.
I still have to investigate what LPS makes exactly, but I think its some kind of power saving option.

Best regard
emuh

momelod (steve-momelod) wrote :

Greetings,

I am also experiencing this bug. Tried removing the "-DENABLE_LPS \"
Line 55 in ./HAL/rtl8192/Makefile as suggested with no success. pings result in about 50% packet loss. I did notice tho that if i replace "network-manager-gnome" with "wicd" my connection is stable with 0% packet loss. Problem is wicd doesn't provide a way to manage vpn connections.

-steve

Jeremy Foshee (jeremyfoshee) wrote :

Hi Max,

This bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? Can you try with the latest development release of Ubuntu? ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect -p linux 513883

Also, if you could test the latest upstream kernel available that would be great. It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text. Please let us know your results.

Thanks in advance.

    [This is an automated message. Apologies if it has reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: needs-kernel-logs
tags: added: needs-upstream-testing
tags: added: kj-triage
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete

Architecture: i386
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
CRDA: Error: [Errno 2] No such file or directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xfc020000 irq 17'
   Mixer name : 'Conexant CX20561 (Hermosa)'
   Components : 'HDA:14f15051,17aa211c,00100000'
   Controls : 15
   Simple ctrls : 8
DistroRelease: Ubuntu 9.10
HibernationDevice: RESUME=UUID=67c40640-55c6-493f-b9fc-1bcd9c9a51b9
InstallationMedia: Kubuntu 9.10 "Karmic Koala" - Release i386 (20091028.5)
MachineType: LENOVO 7439R19
Package: linux (not installed)
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.31-21-generic-pae root=UUID=d0a4e61e-7a2d-4a3a-b362-7d0b705aee3f ro quiet splash
ProcEnviron:
 SHELL=/bin/bash
 LANG=zh_TW.UTF-8
 LANGUAGE=zh_TW:zh:en_US:en
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-21.59-generic-pae
RelatedPackageVersions:
 linux-backports-modules-2.6.31-21-generic-pae N/A
 linux-firmware 1.26
Uname: Linux 2.6.31-21-generic-pae i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare vboxusers
XsessionErrors:
 (polkit-gnome-authentication-agent-1:1951): GLib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion `initialization_value != 0' failed
 (firefox:2136): GLib-WARNING **: g_set_prgname() called multiple times
 (mmc:7027): GLib-CRITICAL **: g_hash_table_insert_internal: assertion `hash_table != NULL' failed
 (firefox:29198): GLib-WARNING **: g_set_prgname() called multiple times
dmi.bios.date: 09/02/2009
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 7VET77WW (3.07 )
dmi.board.name: 7439R19
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Available
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Not Available
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr7VET77WW(3.07):bd09/02/2009:svnLENOVO:pn7439R19:pvrThinkPadR400:rvnLENOVO:rn7439R19:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
dmi.product.name: 7439R19
dmi.product.version: ThinkPad R400
dmi.sys.vendor: LENOVO

Max (maxwux) wrote : AlsaDevices.txt
Max (maxwux) wrote : AplayDevices.txt
Max (maxwux) wrote : BootDmesg.gz
Max (maxwux) wrote : IwConfig.txt
Max (maxwux) wrote : Lspci.txt
Max (maxwux) wrote : Lsusb.txt
Max (maxwux) wrote : ProcCpuinfo.txt
Max (maxwux) wrote : ProcModules.txt
Max (maxwux) wrote : RfKill.txt
Max (maxwux) wrote : UdevDb.txt
Max (maxwux) wrote : UdevLog.txt
Max (maxwux) wrote : WifiSyslog.txt
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → New
tags: added: apport-collected
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
To post a comment you must log in.