[Lenovo N100] ethernet overrun errors during TCP transfer when ACPI switched on.

Bug #401891 reported by Neil Wilson on 2009-07-20
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Jaunty 9.04

Getting Ethernet overruns on the RT 8139 ethernet in the laptop (Lenovo 3000 N100 768). This has become noticeable recently and may be due to the kernel upgrade/patching.

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1b:38:08:7f:d3
          inet addr:192.168.2.3 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::21b:38ff:fe08:7fd3/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
          RX packets:1123384 errors:1300 dropped:1300 overruns:1300 frame:0
          TX packets:593610 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:1673441676 (1.6 GB) TX bytes:41111577 (41.1 MB)
          Interrupt:21 Base address:0x2000

ProblemType: Bug
Architecture: amd64
DistroRelease: Ubuntu 9.04
HibernationDevice: RESUME=UUID=79e7b83d-f416-43ff-81e6-19ae8ba59dfc
MachineType: LENOVO 0768BXG
Package: linux-image-2.6.28-13-generic 2.6.28-13.45
ProcCmdLine: root=UUID=21fa4b2e-a7bd-4562-9b19-06823052b897 ro quiet splash
ProcEnviron:
 PATH=(custom, user)
 LANG=en_GB.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.28-13.45-generic
SourcePackage: linux
---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC861-VD Analog [ALC861-VD Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC861-VD Analog [ALC861-VD Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: ubuntu 2725 F.... pulseaudio
CRDA: Error: [Errno 2] No such file or directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xd0340000 irq 22'
   Mixer name : 'Realtek ALC861-VD'
   Components : 'HDA:10ec0862,17aa8e2d,00100001 HDA:11c11040,11c10001,00100200'
   Controls : 19
   Simple ctrls : 12
DistroRelease: Ubuntu 10.04
LiveMediaBuild: Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" - Alpha amd64 (20100224.1)
MachineType: LENOVO 0768BXG
Package: linux (not installed)
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/hostname.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash --
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-14.20-generic
Regression: No
RelatedPackageVersions: linux-firmware 1.31
Reproducible: Yes
Tags: lucid needs-upstream-testing
TestedUpstream: No
Uname: Linux 2.6.32-14-generic x86_64
UserGroups:

dmi.bios.date: 04/30/07
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 63ET62WW
dmi.board.name: CAPELL VALLEY(NAPA) CRB
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Applicable
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: No Enclosure
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr63ET62WW:bd04/30/07:svnLENOVO:pn0768BXG:pvr3000N100:rvnLENOVO:rnCAPELLVALLEY(NAPA)CRB:rvrNotApplicable:cvnNoEnclosure:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: 0768BXG
dmi.product.version: 3000 N100
dmi.sys.vendor: LENOVO

Neil Wilson (neil-aldur) wrote :
Neil Wilson (neil-aldur) wrote :

This continues to be a problem in Karmic Alpha 3

2.6.31-3-generic

Changed in linux:
status: Unknown → Confirmed
Neil Wilson (neil-aldur) wrote :

Still a problem in 2.6.31-10

AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC861-VD Analog [ALC861-VD Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC861-VD Analog [ALC861-VD Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: neil 3213 F.... pulseaudio
CRDA: Error: [Errno 2] No such file or directory
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0xd0340000 irq 22'
   Mixer name : 'Realtek ALC861-VD'
   Components : 'HDA:10ec0862,17aa8e2d,00100001 HDA:11c11040,11c10001,00100200'
   Controls : 19
   Simple ctrls : 12
DistroRelease: Ubuntu 9.10
HibernationDevice: RESUME=UUID=c779ba77-cadd-44f5-b908-870ff19b9ae1
MachineType: LENOVO 0768BXG
Package: linux (not installed)
PccardctlIdent:
 Socket 0:
   no product info available
PccardctlStatus:
 Socket 0:
   no card
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.31-10-generic root=UUID=9ddd7600-9f82-496c-b868-b3a5d57b9dc9 ro quiet splash
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_GB.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.31-10.32-generic
RelatedPackageVersions:
 linux-backports-modules-2.6.31-10-generic N/A
 linux-firmware 1.16
Uname: Linux 2.6.31-10-generic x86_64
UserGroups:

dmi.bios.date: 04/30/07
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 63ET62WW
dmi.board.name: CAPELL VALLEY(NAPA) CRB
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Applicable
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: No Enclosure
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr63ET62WW:bd04/30/07:svnLENOVO:pn0768BXG:pvr3000N100:rvnLENOVO:rnCAPELLVALLEY(NAPA)CRB:rvrNotApplicable:cvnNoEnclosure:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: 0768BXG
dmi.product.version: 3000 N100
dmi.sys.vendor: LENOVO

tags: added: apport-collected

Still an issue in 2.6.31-10

Linux binky 2.6.31-10-generic #34-Ubuntu SMP Wed Sep 16 01:09:15 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux

Neil Wilson (neil-aldur) wrote :

Booting with 'acpi=off' makes the problem go away.

So where does that suggest the issue lies?

Neil Wilson (neil-aldur) wrote :

acpi=ht also makes the problem go away

acpi=noirq
pci=noacpi
pnpacpi=off
noapic
nolapic

all have no effect and the problem remains.

summary: - (8139too) ethernet overrun errors during TCP transfer
+ [Lenovo N100] ethernet overrun errors during TCP transfer when ACPI
+ switched on.
Neil Wilson (neil-aldur) wrote :

adding acpi_apic_instances=2 as suggested by dmesg has no effect either.

Neil Wilson (neil-aldur) wrote :
Neil Wilson (neil-aldur) wrote :
Neil Wilson (neil-aldur) wrote :
Neil Wilson (neil-aldur) wrote :

Ignore the last three items. Wrong laptop!

Neil Wilson (neil-aldur) wrote :
Neil Wilson (neil-aldur) wrote :
Neil Wilson (neil-aldur) wrote :

The workaround for this is to add 'nolapic_timer' to the boot system.

You do this in Grub 2 by editing the /etc/default/grub file and adding the parameter to the line with 'quiet splash' in it. (Parameter GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT).

Upstream needs to fix the qos requests in the Ethernet driver to solve the problem properly.

Jeremy Foshee (jeremyfoshee) wrote :

Hi Neil,

This bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? Can you try with the latest development release of Ubuntu? ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/releases/ .

If it remains an issue, could you run the following command from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal). It will automatically gather and attach updated debug information to this report.

apport-collect -p linux 401891

Also, if you could test the latest upstream kernel available that would be great. It will allow additional upstream developers to examine the issue. Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag. This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text. Please let us know your results.

Thanks in advance.

[This is an automated message. Apologies if it has reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: needs-kernel-logs
tags: added: needs-upstream-testing
tags: added: kj-triage
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete

apport information

description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Neil Wilson (neil-aldur) wrote :

Confirmed to exist within the kernel in the Lucid Alpha 3 CD. Same APIC problem.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Changed in linux:
importance: Unknown → Medium

This bug was filed against a series that is no longer supported and so is being marked as Won't Fix. If this issue still exists in a supported series, please file a new bug.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Won't Fix
Neil Wilson (neil-aldur) on 2012-03-31
no longer affects: linux
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.