Ubuntu

Sound related issues with saa7134

Reported by Stéphane Marguet on 2006-03-10
20
Affects Status Importance Assigned to Milestone
ALSA Libraries
New
Undecided
Unassigned
linux (Ubuntu)
Medium
Ben Collins
xserver-xorg-video-v4l (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

Dapper + XGL on a kernel 2.6.15-18-686.

Since Dapper, I can't get any good sound on my tv card.
This is the same as in Warty and Hoary.
Sound work for 1 second and fade away.

Work well on Breezy.

Don't know if it's a saa7134 problem or a v4l2 ?

Confirmed with:
Pinnacle PCTV Rave
LifeView FlyVideo2000FM (NTSC)
LifeView FlyVideo3000 (PAL)

Stéphane Marguet (stemp) wrote :

On Dapper (without XGL) same issue

Ersplus (ersplus-free) wrote :

Same bug with SAA7134 on dapper with the last image on k7 and i386 without XGL. This works with Breezy.

sergecl (serge-claus-free) wrote :

I have the same problem with a PCTV pro Card (bug: 29535).
Works fine in Breezy, but not in Dapper.

Matt Zimmerman (mdz) wrote :

Please attach dmesg and lspci output

Changed in linux-source-2.6.15:
assignee: nobody → ben-collins
status: Unconfirmed → Needs Info
Ersplus (ersplus-free) wrote :

lspci :
0000:00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8385 [K8T800 AGP] Host Bridge (rev 01)
0000:00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 PCI bridge [K8T800/K8T890 South]
0000:00:06.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7134 Video Broadcast Decoder (rev 01)
0000:00:07.0 Network controller: RaLink Ralink RT2500 802.11 Cardbus Reference Card (rev 01)
0000:00:08.0 Communication controller: Intel Corporation 536EP Data Fax Modem
0000:00:0e.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller (rev 80)
0000:00:0f.0 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
0000:00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
0000:00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
0000:00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
0000:00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
0000:00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
0000:00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
0000:00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)
0000:00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
0000:00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
0000:00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
0000:00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
0000:01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV36.4 [GeForce FX 5700VE] (rev a1)

Ersplus (ersplus-free) wrote :
Download full text (26.6 KiB)

dmesg
[4294667.296000] Linux version 2.6.15-20-k7 (buildd@vernadsky) (gcc version 4.0.3 (Ubuntu 4.0.3-1ubuntu3)) #1 SMP PREEMPT Tue Apr 4 19:26:13 UTC 2006
[4294667.296000] BIOS-provided physical RAM map:
[4294667.296000] BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009fc00 (usable)
[4294667.296000] BIOS-e820: 000000000009fc00 - 00000000000a0000 (reserved)
[4294667.296000] BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
[4294667.296000] BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000002fff0000 (usable)
[4294667.296000] BIOS-e820: 000000002fff0000 - 000000002fff3000 (ACPI NVS)
[4294667.296000] BIOS-e820: 000000002fff3000 - 0000000030000000 (ACPI data)
[4294667.296000] BIOS-e820: 00000000fec00000 - 00000000fec01000 (reserved)
[4294667.296000] BIOS-e820: 00000000fee00000 - 00000000fee01000 (reserved)
[4294667.296000] BIOS-e820: 00000000ffff0000 - 0000000100000000 (reserved)
[4294667.296000] 0MB HIGHMEM available.
[4294667.296000] 767MB LOWMEM available.
[4294667.296000] found SMP MP-table at 000f55d0
[4294667.296000] On node 0 totalpages: 196592
[4294667.296000] DMA zone: 4096 pages, LIFO batch:0
[4294667.296000] DMA32 zone: 0 pages, LIFO batch:0
[4294667.296000] Normal zone: 192496 pages, LIFO batch:31
[4294667.296000] HighMem zone: 0 pages, LIFO batch:0
[4294667.296000] DMI 2.3 present.
[4294667.296000] ACPI: RSDP (v000 VIAK8 ) @ 0x000f6f60
[4294667.296000] ACPI: RSDT (v001 VIAK8 AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x2fff3000
[4294667.296000] ACPI: FADT (v001 VIAK8 AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x2fff3040
[4294667.296000] ACPI: MADT (v001 VIAK8 AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x2fff7ec0
[4294667.296000] ACPI: DSDT (v001 VIAK8 AWRDACPI 0x00001000 MSFT 0x0100000e) @ 0x00000000
[4294667.296000] ACPI: PM-Timer IO Port: 0x4008
[4294667.296000] ACPI: Local APIC address 0xfee00000
[4294667.296000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x00] lapic_id[0x00] enabled)
[4294667.296000] Processor #0 15:4 APIC version 16
[4294667.296000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x00] high edge lint[0x1])
[4294667.296000] ACPI: IOAPIC (id[0x02] address[0xfec00000] gsi_base[0])
[4294667.296000] IOAPIC[0]: apic_id 2, version 3, address 0xfec00000, GSI 0-23
[4294667.296000] ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 0 global_irq 2 dfl dfl)
[4294667.296000] ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 9 global_irq 9 low level)
[4294667.296000] ACPI: IRQ0 used by override.
[4294667.296000] ACPI: IRQ2 used by override.
[4294667.296000] ACPI: IRQ9 used by override.
[4294667.296000] Enabling APIC mode: Flat. Using 1 I/O APICs
[4294667.296000] Using ACPI (MADT) for SMP configuration information
[4294667.296000] Allocating PCI resources starting at 40000000 (gap: 30000000:cec00000)
[4294667.296000] Built 1 zonelists
[4294667.296000] Kernel command line: root=/dev/hda6 ro quiet splash
[4294667.296000] mapped APIC to ffffd000 (fee00000)
[4294667.296000] mapped IOAPIC to ffffc000 (fec00000)
[4294667.296000] Initializing CPU#0
[4294667.296000] PID hash table entries: 4096 (order: 12, 65536 bytes)
[4294667.296000] Detected 2005.635 MHz processor.
[4294667.296000] Using pmtmr for high-res timesource
[4294667.29600...

Changed in linux-source-2.6.15:
status: Needs Info → Confirmed
Neo-MatriX (pcboardneo) wrote :
Download full text (26.8 KiB)

I have the same problmen but not the same tuner card, i use Instant TV PCI by ADS Tech (chips saa7133 but driver use is saa7134)

dmesg :
[4294667.296000] Linux version 2.6.15-20-386 (buildd@vernadsky) (gcc version 4.0.3 (Ubuntu 4.0.3-1ubuntu3)) #1 PREEMPT Tue Apr 4 17:48:51 UTC 2006
[4294667.296000] BIOS-provided physical RAM map:
[4294667.296000] BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009f800 (usable)
[4294667.296000] BIOS-e820: 000000000009f800 - 00000000000a0000 (reserved)
[4294667.296000] BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
[4294667.296000] BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000003fff0000 (usable)
[4294667.296000] BIOS-e820: 000000003fff0000 - 000000003fff3000 (ACPI NVS)
[4294667.296000] BIOS-e820: 000000003fff3000 - 0000000040000000 (ACPI data)
[4294667.296000] BIOS-e820: 00000000fec00000 - 00000000fec01000 (reserved)
[4294667.296000] BIOS-e820: 00000000fee00000 - 00000000fee01000 (reserved)
[4294667.296000] BIOS-e820: 00000000ffff0000 - 0000000100000000 (reserved)
[4294667.296000] 127MB HIGHMEM available.
[4294667.296000] 896MB LOWMEM available.
[4294667.296000] found SMP MP-table at 000f5710
[4294667.296000] On node 0 totalpages: 262128
[4294667.296000] DMA zone: 4096 pages, LIFO batch:0
[4294667.296000] DMA32 zone: 0 pages, LIFO batch:0
[4294667.296000] Normal zone: 225280 pages, LIFO batch:31
[4294667.296000] HighMem zone: 32752 pages, LIFO batch:7
[4294667.296000] DMI 2.2 present.
[4294667.296000] ACPI: RSDP (v000 KT600 ) @ 0x000f7120
[4294667.296000] ACPI: RSDT (v001 KT600 AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x3fff3000
[4294667.296000] ACPI: FADT (v001 KT600 AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x3fff3040
[4294667.296000] ACPI: MADT (v001 KT600 AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x3fff7fc0
[4294667.296000] ACPI: DSDT (v001 KT600 AWRDACPI 0x00001000 MSFT 0x0100000e) @ 0x00000000
[4294667.296000] ACPI: PM-Timer IO Port: 0x4008
[4294667.296000] ACPI: Local APIC address 0xfee00000
[4294667.296000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x00] lapic_id[0x00] enabled)
[4294667.296000] Processor #0 6:8 APIC version 16
[4294667.296000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x00] high edge lint[0x1])
[4294667.296000] ACPI: IOAPIC (id[0x02] address[0xfec00000] gsi_base[0])
[4294667.296000] IOAPIC[0]: apic_id 2, version 3, address 0xfec00000, GSI 0-23
[4294667.296000] ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 0 global_irq 2 dfl dfl)
[4294667.296000] ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 9 global_irq 9 dfl dfl)
[4294667.296000] ACPI: IRQ0 used by override.
[4294667.296000] ACPI: IRQ2 used by override.
[4294667.296000] ACPI: IRQ9 used by override.
[4294667.296000] Enabling APIC mode: Flat. Using 1 I/O APICs
[4294667.296000] Using ACPI (MADT) for SMP configuration information
[4294667.296000] Allocating PCI resources starting at 50000000 (gap: 40000000:bec00000)
[4294667.296000] Built 1 zonelists
[4294667.296000] Kernel command line: root=/dev/hda2 ro quiet splash
[4294667.296000] mapped APIC to ffffd000 (fee00000)
[4294667.296000] mapped IOAPIC to ffffc000 (fec00000)
[4294667.296000] Initializing CPU#0
[4294667.296000] PID hash table entries: 4096 (order: 12,...

Neo-MatriX (pcboardneo) wrote :

and my lspci :
0000:00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8377 [KT400/KT600 AGP] Host Bridge (rev 80)
0000:00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 PCI Bridge
0000:00:09.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
0000:00:0a.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7133 Video Broadcast Decoder (rev d0)
0000:00:0f.0 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80)
0000:00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
0000:00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
0000:00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
0000:00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
0000:00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
0000:00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
0000:00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
0000:00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)
0000:00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 78)
0000:01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]
0000:01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600] (Secondary)

Ersplus (ersplus-free) wrote :

This bug also affect dapper final 6.06. I have made a test with v4l cvs, i'ts better but only some channels works.

The bug is the same with all the kernel version (386, K7...)

Changed in xserver-xorg-driver-v4l:
status: Unconfirmed → Confirmed
Zac Bowling (zac) wrote :

I'm having complete audio loss with my saa7134 (flyvideo2000FM with NTSC_M). Might be how modprobe.d/alsabase forces saa7134-alsa the way it does.

description: updated
Zac Bowling (zac) wrote :

I've done some work on this myself and I've been hacking the kernel for where the issue might be. I was able to get a working version with a 2.6.8 using a vanialla kernel on Warty so I'm comparing what the patch set was back then and compairing everything the alsa and drivers/video/saa7134 modules in each major kernel since then. So far I'm a little baffeled what might be going on here.

dmesg dump of lifeview

Zac Bowling (zac) wrote :

lspci -vvv:
0000:02:01.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7130 Video
Broadcast Decoder (rev 01)
        Subsystem: Unknown device 5169:0138
        Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop-
ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort-
<TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 32 (4000ns min, 10000ns max)
        Interrupt: pin A routed to IRQ 169
        Region 0: Memory at fb001000 (32-bit, non-prefetchable)
[size=1K]
        Capabilities: [40] Power Management version 1
                Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA
PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)

lspci -vn:
0000:02:01.0 0480: 1131:7130 (rev 01)
        Subsystem: 5169:0138
        Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 169
        Memory at fb001000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
        Capabilities: [40] Power Management version 1

ersplus (ersplus) wrote :

The problem seems to be solve with this :

sudo apt-get mercurial
hg clone http://linuxtv.org/hg/~mrechberger/v4l-dvb
sudo make
sudo make install

With the new linux image 2.6.15-25...

I've got a similar problem, too. Dapper thinks my tv-card would be the primary sound card, even with a never kernel. May this is a bug in alsa.

I'm not sure if my bug report is a duplicate of this bug. But maybe I know why there are sound related issues.

See https://launchpad.net/distros/ubuntu/+bug/46787/+index

the last comment.

Stéphane Marguet (stemp) wrote :

Same issue with 2.6.15-26-686 (2.6.15-26.44)

Stéphane Marguet (stemp) wrote :

Fixed in Edgy Beta

Beginning with the Hardy Heron 8.04 development cycle, all open Ubuntu kernel bugs need to be reported against the "linux" kernel package. We are automatically migrating this linux-source-2.6.15 kernel bug to the new "linux" package. We appreciate your patience and understanding as we make this transition. Also, if you would be interested in testing the upcoming Intrepid Ibex 8.10 release, it is available at http://www.ubuntu.com/testing . Please let us know your results. Thanks!

The Ubuntu Kernel Team is planning to move to the 2.6.27 kernel for the upcoming Intrepid Ibex 8.10 release. As a result, the kernel team would appreciate it if you could please test this newer 2.6.27 Ubuntu kernel. There are one of two ways you should be able to test:

1) If you are comfortable installing packages on your own, the linux-image-2.6.27-* package is currently available for you to install and test.

--or--

2) The upcoming Alpha5 for Intrepid Ibex 8.10 will contain this newer 2.6.27 Ubuntu kernel. Alpha5 is set to be released Thursday Sept 4. Please watch http://www.ubuntu.com/testing for Alpha5 to be announced. You should then be able to test via a LiveCD.

Please let us know immediately if this newer 2.6.27 kernel resolves the bug reported here or if the issue remains. More importantly, please open a new bug report for each new bug/regression introduced by the 2.6.27 kernel and tag the bug report with 'linux-2.6.27'. Also, please specifically note if the issue does or does not appear in the 2.6.26 kernel. Thanks again, we really appreicate your help and feedback.

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Stéphane Marguet seems to have attested nearly two years ago that the symptom has been resolved in Edgy beta.

Man that was so long ago. I don't own that capture card anymore. I
added support for it in the kernel and sent it to the video4Linux
patch team back in 2.6.12 and it made it in by 2.6.20 but it as for
the chipset I used (tons of them are sold under different OEMs and the
tunners are aligned all differently).

Zac Bowling

On Sep 9, 2008, at 10:32 PM, Daniel T Chen wrote:

> Stéphane Marguet seems to have attested nearly two years ago that the
> symptom has been resolved in Edgy beta.
>
> --
> Sound related issues with saa7134
> https://bugs.launchpad.net/bugs/34351
> You received this bug notification because you are a direct subscriber
> of the bug.

Timo Aaltonen (tjaalton) on 2008-09-10
Changed in xserver-xorg-video-v4l:
status: Confirmed → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers