upgraded to hardy heron from gutsy and now sound card does not work, no sound is being emmited

Bug #223061 reported by defaoitigh on 2008-04-27
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Daniel T Chen

Bug Description

I upgraded to Kubuntu 8.04 Release: 8.04
 and immediatly after upgrade my sound would not make any noise or sound.

lspci.txt
00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub [8086:27a0] (rev 03)
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Capabilities: <access denied>

00:01.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express PCI Express Root Port [8086:27a1] (rev 03) (prog-if 00 [Normal decode])
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
        Memory behind bridge: dd000000-dfefffff
        Prefetchable memory behind bridge: 00000000c0000000-00000000cfffffff
        Secondary status: 66MHz- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ <SERR- <PERR-
        BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA+ MAbort- >Reset- FastB2B-
        Capabilities: <access denied>

00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller [8086:27d8] (rev 01)
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Interrupt: pin A routed to IRQ 20
        Region 0: Memory at dfffc000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        Capabilities: <access denied>

00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 [8086:27d0] (rev 01) (prog-if 00 [Normal decode])
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Bus: primary=00, secondary=0b, subordinate=0b, sec-latency=0
        Secondary status: 66MHz- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ <SERR- <PERR-
        BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA- MAbort- >Reset- FastB2B-
        Capabilities: <access denied>

00:1c.1 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 [8086:27d2] (rev 01) (prog-if 00 [Normal decode])
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Bus: primary=00, secondary=0c, subordinate=0c, sec-latency=0
        Memory behind bridge: dcf00000-dcffffff
        Secondary status: 66MHz- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ <SERR- <PERR-
        BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA- MAbort- >Reset- FastB2B-
        Capabilities: <access denied>

00:1c.3 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 [8086:27d6] (rev 01) (prog-if 00 [Normal decode])
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Bus: primary=00, secondary=0d, subordinate=0e, sec-latency=0
        I/O behind bridge: 0000e000-0000efff
        Memory behind bridge: dcc00000-dcefffff
        Prefetchable memory behind bridge: 00000000d0000000-00000000d01fffff
        Secondary status: 66MHz- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- <SERR- <PERR-
        BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA- MAbort- >Reset- FastB2B-
        Capabilities: <access denied>

00:1d.0 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 [8086:27c8] (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Interrupt: pin A routed to IRQ 19
        Region 4: I/O ports at bf80 [size=32]

00:1d.1 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 [8086:27c9] (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Interrupt: pin B routed to IRQ 20
        Region 4: I/O ports at bf60 [size=32]

00:1d.2 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 [8086:27ca] (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Interrupt: pin C routed to IRQ 21
        Region 4: I/O ports at bf40 [size=32]

00:1d.3 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 [8086:27cb] (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Interrupt: pin D routed to IRQ 22
        Region 4: I/O ports at bf20 [size=32]

00:1d.7 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller [8086:27cc] (rev 01) (prog-if 20 [EHCI])
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Interrupt: pin A routed to IRQ 19
        Region 0: Memory at ffa80000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
        Capabilities: <access denied>

00:1e.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge [8086:2448] (rev e1) (prog-if 01 [Subtractive decode])
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=32
        Memory behind bridge: dcb00000-dcbfffff
        Secondary status: 66MHz- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort+ <SERR- <PERR-
        BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA- MAbort- >Reset- FastB2B-
        Capabilities: <access denied>

00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge [8086:27b9] (rev 01)
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Capabilities: <access denied>

00:1f.2 IDE interface [0101]: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller [8086:27c4] (rev 01) (prog-if 80 [Master])
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Interrupt: pin B routed to IRQ 17
        Region 0: I/O ports at 01f0 [size=8]
        Region 1: I/O ports at 03f4 [size=1]
        Region 2: I/O ports at 0170 [size=8]
        Region 3: I/O ports at 0374 [size=1]
        Region 4: I/O ports at bfa0 [size=16]
        Capabilities: <access denied>

00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller [8086:27da] (rev 01)
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O+ Mem- BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Interrupt: pin B routed to IRQ 5
        Region 4: I/O ports at 10c0 [size=32]

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation G72M [GeForce Go 7400] [10de:01d8] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0
        Interrupt: pin A routed to IRQ 16
        Region 0: Memory at dd000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
        Region 1: Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
        Region 3: Memory at de000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16M]
        [virtual] Expansion ROM at df000000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: <access denied>

03:00.0 Ethernet controller [0200]: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX [14e4:170c] (rev 02)
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 64
        Interrupt: pin A routed to IRQ 17
        Region 0: Memory at dcbfe000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
        Capabilities: <access denied>

03:01.0 FireWire (IEEE 1394) [0c00]: Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller [1180:0832] (prog-if 10 [OHCI])
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 64 (500ns min, 1000ns max)
        Interrupt: pin A routed to IRQ 18
        Region 0: Memory at dcbfd800 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
        Capabilities: <access denied>

03:01.1 SD Host controller [0805]: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter [1180:0822] (rev 19) (prog-if 01)
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 64
        Interrupt: pin B routed to IRQ 23
        Region 0: Memory at dcbfd400 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
        Capabilities: <access denied>

03:01.2 System peripheral [0880]: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller [1180:0843] (rev 0a)
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O- Mem+ BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Interrupt: pin B routed to IRQ 9
        Region 0: Memory at dcbfd500 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
        Capabilities: <access denied>

03:01.3 System peripheral [0880]: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter [1180:0592] (rev 05)
        Subsystem: Dell Unknown device [1028:01d7]
        Control: I/O- Mem+ BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Interrupt: pin B routed to IRQ 9
        Region 0: Memory at dcbfd600 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
        Capabilities: <access denied>

03:01.4 System peripheral [0880]: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller [1180:0852] (rev ff) (prog-if ff)
        !!! Unknown header type 7f

0c:00.0 Network controller [0280]: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection [8086:4222] (rev 02)
        Subsystem: Intel Corporation Unknown device [8086:1021]
        Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Interrupt: pin A routed to IRQ 219
        Region 0: Memory at dcfff000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
        Capabilities: <access denied>

defaoitigh (defaoitigh) wrote :
defaoitigh (defaoitigh) wrote :

Also the computer im running it on is a Dell XPS M1210 Laptop

TenLeftFingers (tenleftfingers) wrote :

Thanks for the report. This page gives some troubleshooting hints that may help. But more importantly, it shows you what other files the developers need to work on your report.

All the best,
Jarlath

JenniferHodgdon (yahgrp) wrote :

Jarlath - Which page gives troubleshooting hints? Your message doesn't list a page. I would be glad to troubleshoot. I am going to start with https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting

Anyway, I have the same problem on my laptop, and it looks like I have the same sound card as this bug reporter, but it's an Everex StepNote 2053 computer (not Dell). Similar lspci output to what is listed above.

JenniferHodgdon (yahgrp) wrote :

OK, I found the aadebug script. I am attaching the output.

JenniferHodgdon (yahgrp) wrote :

I started running the "Hardware Test" utility. The test sound didn't play. During the video test, something strange happened, and I cycled the power. When the laptop came back on, sound was working.

Just for kicks, I ran the aadebug script again. There is no difference (aside from the dates) in the output. Hmmm. well, I'm not going to worry about it any more...

TenLeftFingers (tenleftfingers) wrote :

Hi Jennifer,

Sorry I left out the link in my last post. I should stop working with bug reports after midnight I think! But you found the link I had intended to include.

I'm glad you got your setup working. I'm going to mark the bug as invalid since we can't debug any further, but if that changes, just message back and we can open it again.

Regards,
Jarlath

TenLeftFingers (tenleftfingers) wrote :

Marking as invalid as the reporter is no longer experiencing the bug.

Changed in alsa-driver:
status: New → Invalid
TenLeftFingers (tenleftfingers) wrote :

More than one report, so re-opening.

Changed in alsa-driver:
status: Invalid → New
JenniferHodgdon (yahgrp) wrote :

Just a quick comment. I found that sound works for me after a reboot, but stops working after a suspend/restart cycle in Hardy. I filed a separate bug report on that subject. Sorry if I confused the issue here by thinking I had completely non-working sound! (The other one is Bug #228020)

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

Please issue the following command in a Terminal: sudo /etc/init.d/alsa-utils reset

Is sound audible after issuing that command?

Changed in alsa-driver:
assignee: nobody → crimsun
status: New → Incomplete
JenniferHodgdon (yahgrp) wrote :

This command has no effect on my problem. Here's what I did:

1. Reboot
2. Play the "ubuntu Sax.ogg" example file (which came with Ubuntu) to verify that sound is working.
3. Suspend using the Gnome desktop menu item.
4. Restart by hitting the space bar.
5. Try to play the sound again -- no sound is coming out.
6. Issue sudo /etc/init.d/alsa-utils reset command. Screen says * Resetting ALSA... [OK]
7. Try playing the sound again -- no sound is coming out.

JenniferHodgdon (yahgrp) wrote :

There is some more debugging in Bug #228020 that you might want to check out.

Doug Broadie (dbroadie) wrote :

I tried your "sudo /etc/init.d/alsa-utils reset" command and got the following:

dbroadie@DougLinux:~$ sudo /etc/init.d/alsa-utils reset
[sudo] password for dbroadie:
 * Resetting ALSA... amixer: Invalid command!
                                                                         [ OK ]
dbroadie@DougLinux:~$

I have tried the sound troubleshooting for sound troubles and this is close.

I have no sound on login or any programs.

I have dual boot computer with windows and the windows works just fine. So did gutsy.

I can send you all my terminal readout if you need.

JenniferHodgdon (yahgrp) wrote :

Doug - That reset command was aimed at people who had sound at startup, but it went away after a suspend/wake cycle, which is really a separate bug.

However, your bug is more serious, and actually corresponds to this bug report. To help the Ubuntu folks check into it, you might want to attach the aadebug script output for your machine, and say waht type of machine you are using.

irvken (seankenny) wrote :

I'm having the same issue (among others) after upgrade to Hardy Heron from my preinstalled Dell Inspiron 1525, where do I find the aadebug script?

Daniel T Chen (crimsun) wrote :

SND_PCI_QUIRK(PCI_VENDOR_ID_DELL, 0x01d7, "Dell XPS M1210", STAC_922X_DELL_M82), appears in patch_sigmatel.c, so there's definitely a quirk in place as far as upstream alsa-kernel git is concerned. This quirk corresponds to model=dell-m82. Are you using any model quirks in /etc/modprobe.d*/*?

Greg Teppic (greg-zemarmot) wrote :

I had a similar problem and a "aptitude reinstall udev" solved it.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers