[hardy] uvcvideo: No valid video chain found with isight

Bug #216310 reported by Steffen Röcker on 2008-04-12
32
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Mactel Support
Medium
Unassigned
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

The isight firmware gets loaded correctly but it fails to register a video device:
[ 62.810912] uvcvideo: No valid video chain found.

My system is up2date as of today.

Linux helios 2.6.24-16-generic #1 SMP Thu Apr 10 13:23:42 UTC 2008 i686 GNU/Linux

The driver fails in uvc_driver.c:
list_for_each_entry(streaming, &dev->streaming, list) {
                        if (streaming->header.bTerminalLink == term->id) {
                                dev->video.streaming = streaming;
                                found = 1;
                                break;
                        }
                }

                if (found)
                        break;
        }

        if (!found) {
                uvc_printk(KERN_INFO, "No valid video chain found.\n");
                return -1;
        }

I will attach lsusb -vv

Steffen Röcker (sroecker) wrote :
Steffen Röcker (sroecker) wrote :

lsusb -vv
couldn't find any bTerminalLink in there

Ben Wilber (benwilber) wrote :

Same problem. It seems that the firmware is loading properly now but still doesn't work out of the box.

Apr 12 11:45:30 adola kernel: [ 302.824368] usbcore: deregistering interface driver uvcvideo
Apr 12 11:45:45 adola kernel: [ 306.352724] Linux video capture interface: v2.00
Apr 12 11:45:45 adola kernel: [ 306.358781] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Built-in iSight (05ac:8501)
Apr 12 11:45:45 adola kernel: [ 306.358798] uvcvideo: No valid video chain found.
Apr 12 11:45:45 adola kernel: [ 306.360125] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
Apr 12 11:45:45 adola kernel: [ 306.360133] USB Video Class driver (v0.1.0)

MacBook1,1 -- 2.6.24-15-generic -- latest Hardy updates.

Andreas (andreas-kotowicz) wrote :

works for me, hardy, 2.6.24-16

Andreas (andreas-kotowicz) wrote :

hm, after rebooting it doesn't work:

uvcvideo: iSight firmware: invalid firmware file
usbcore: registered new interface driver uvcvideo
USB Video Class driver (v0.1.0)

I didn't change anything though ...

Ricky Campbell (cyberdork33) wrote :

i don't think your firmware is loading. you need to use userspace tools to do that now... ala iSight-firmware-tools

mabovo (mabovo) wrote :

My DMESG have:
[ 44.436029] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Built-in iSight (05ac:8501)
[ 44.436037] uvcvideo: No valid video chain found.

I presume device (05ac:8501) is loaded but video chain is missing.

mabovo@macbook:~$ lsusb -s 003
Bus 005 Device 003: ID 05ac:8501 Apple Computer, Inc. Built-in iSight [Micron]
Bus 004 Device 003: ID 05ac:8205 Apple Computer, Inc.
mabovo@macbook:~$

cjp (cjp-0x1) wrote :

I'm having similar/same problem. Firmware seems to have loaded successfully... product ID changes.

cjp@byzantium:~$ dmesg | egrep '(uvcvideo|5\-4)'
[ 28.535584] usb 5-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[ 28.672008] usb 5-4: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 41.023834] uvcvideo: iSight firmware: firmware successfully loaded.
[ 41.023844] uvcvideo: Found UVC 0.00 device <unnamed> (05ac:8300)
[ 41.023849] uvcvideo: No valid video chain found.
[ 41.023895] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[ 41.095860] usb 5-4: USB disconnect, address 3
[ 42.775095] usb 5-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6
[ 42.908247] usb 5-4: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 42.908503] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Built-in iSight (05ac:8501)
[ 42.908525] uvcvideo: No valid video chain found.

uname -a:
Linux byzantium 2.6.24-16-generic #1 SMP Thu Apr 10 12:47:45 UTC 2008 x86_64 GNU/Linux

Ben Wilber (benwilber) wrote :

Compiling latest svn uvcvideo (currently r205) fixes the video chain problem.

$ uname -r
2.6.24-15-generic

$ tail /var/log/messages
~ [ 1193.380815] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Built-in iSight (05ac:8501)
~ [ 1193.385191] input: Built-in iSight as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb5/5-4/5-4:1.0/input/input15
~ [ 1193.403074] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
~ [ 1193.403081] USB Video Class driver (SVN r205)

For some reason simply modprobe -r 'ing the old module, mving it then inserting the new module had no effect but it worked after reboot. Cheese also autostarts now if you unload then reload the module (like it's supposed to.)

Confirmed working with cheese, ekiga and skype.

Ricky Campbell (cyberdork33) wrote :

Confirmed for a few people. See here:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=764616

Changed in mactel-support:
importance: Undecided → Medium
Changed in linux-ubuntu-modules-2.6.24:
status: New → Confirmed
Changed in mactel-support:
status: New → Confirmed
Miguel Ángel Vilela (miguev) wrote :

Latest (current trunk) uvcvideo doesn't work for me. Ben, can you please provide more details about you system and you got it working?
Mine is MacBook Core 2 Duo (November 2006) with Kubuntu 8.04

$ uname -a
Linux binky 2.6.24-16-generic #1 SMP Thu Apr 10 13:23:42 UTC 2008 i686 GNU/Linux

$ grep ideo /var/log/dmesg
[ 45.797052] Linux video capture interface: v2.00
[ 45.976039] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Built-in iSight (05ac:8501)
[ 45.976048] uvcvideo: No valid video chain found.
[ 46.124883] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[ 46.124887] USB Video Class driver (v0.1.0)

$ lsmod | grep ideo
uvcvideo 58116 0
compat_ioctl32 2304 1 uvcvideo
videodev 29440 1 uvcvideo
v4l1_compat 15492 2 uvcvideo,videodev
v4l2_common 18304 2 uvcvideo,videodev
video 19856 0
output 4736 1 video
usbcore 146028 8 hci_usb,uvcvideo,appleir,appletouch,usbhid,ehci_hcd,uhci_hcd

$ lsusb -s 005:003
Bus 005 Device 003: ID 05ac:8501 Apple Computer, Inc. Built-in iSight [Micron]
(find lsusb -v -s 005:003 output attached)

Ben Wilber (benwilber) wrote :

In addition to the information I posted above, I'm running Ubuntu 8.04 latest on MacBook 1,1 (core duo)

Luar Roji (cyberplant) wrote :

Still broken..

I've first-gen white macbook, kernel 2.6.24-19-generic.

uvcvideo loads ok but then I get this message: "No valid video chain found." as everybody..

I'm available to do some testings if somebody need.

Andreas (andreas-kotowicz) wrote :

any hope to fix this?

Andreas (andreas-kotowicz) wrote :

this is kernel 2.6.24-19-generic

[ 102.883861] Linux video capture interface: v2.00
[ 102.888876] uvcvideo: Adding mapping Brightness to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/2.
[ 102.889040] uvcvideo: Adding mapping Contrast to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/3.
[ 102.889176] uvcvideo: Adding mapping Hue to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/6.
[ 102.889307] uvcvideo: Adding mapping Saturation to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/7.
[ 102.889444] uvcvideo: Adding mapping Sharpness to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/8.
[ 102.889580] uvcvideo: Adding mapping Gamma to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/9.
[ 102.889712] uvcvideo: Adding mapping Backlight Compensation to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/1.
[ 102.889860] uvcvideo: Adding mapping Gain to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/4.
[ 102.890010] uvcvideo: Adding mapping Power Line Frequency to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/5.
[ 102.890157] uvcvideo: Adding mapping Hue, Auto to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/16.
[ 102.890161] uvcvideo: Adding mapping Exposure, Auto to control 00000000-0000-0000-0000-000000000001/2.
[ 102.890164] uvcvideo: Adding mapping Exposure, Auto Priority to control 00000000-0000-0000-0000-000000000001/3.
[ 102.890167] uvcvideo: Adding mapping Exposure (Absolute) to control 00000000-0000-0000-0000-000000000001/4.
[ 102.890170] uvcvideo: Adding mapping White Balance Temperature, Auto to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/11.
[ 102.890173] uvcvideo: Adding mapping White Balance Temperature to control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/10.
[ 102.890177] uvcvideo: Adding mapping Focus (absolute) to control 00000000-0000-0000-0000-000000000001/6.
[ 102.890180] uvcvideo: Adding mapping Focus, Auto to control 00000000-0000-0000-0000-000000000001/8.
[ 102.890208] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Built-in iSight (05ac:8501)
[ 102.890210] uvcvideo: Added control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/2 to device 4 entity 2
[ 102.890213] uvcvideo: Added control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/7 to device 4 entity 2
[ 102.890216] uvcvideo: Added control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/8 to device 4 entity 2
[ 102.890218] uvcvideo: Added control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/9 to device 4 entity 2
[ 102.890221] uvcvideo: No valid video chain found.
[ 102.891965] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[ 102.891968] USB Video Class driver (v0.1.0)

Andreas (andreas-kotowicz) wrote :

now I got a different output:

[ 100.562967] uvcvideo: Adding mapping Focus, Auto to control 00000000-0000-0000-0000-000000000001/8.
[ 100.562991] uvcvideo: Probing known UVC device 4 (05ac:8501)
[ 100.562994] uvcvideo: device 2 interface 0 isn't a video streaming interface
[ 100.562997] uvcvideo: Found a Status endpoint (addr 81).
[ 100.562999] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Built-in iSight (05ac:8501)
[ 100.563001] uvcvideo: Added control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/2 to device 4 entity 2
[ 100.563004] uvcvideo: Added control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/7 to device 4 entity 2
[ 100.563007] uvcvideo: Added control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/8 to device 4 entity 2
[ 100.563009] uvcvideo: Added control 00000000-0000-0000-0000-000000000101/9 to device 4 entity 2
[ 100.563012] uvcvideo: Scanning UVC chain: OT 3 <- PU 2 <- IT 1
[ 100.563015] uvcvideo: No valid video chain found.
[ 100.563023] uvcvideo: Probing known UVC device 4 (05ac:8501)
[ 100.566399] uvcvideo: device 2 videocontrol interface 1 PROCESSING_UNIT error
[ 100.566402] uvcvideo: Unable to parse UVC descriptors.
[ 100.566417] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[ 100.566419] USB Video Class driver (v0.1.0)

Changed in mactel-support:
status: Confirmed → Won't Fix

The Intrepid Ibex 8.10 release came out last month. It would be great if you could test and confirm if this is still an issue? You should be able to test using a LiveCD. Please let us know your results. For now, I'm going to move this bug forward to target the actively developed linux kernel package. During the Intrepid development cycle the linux-ubuntu-modules package was merged with the linux kernel package. Thanks.

Changed in linux-ubuntu-modules-2.6.24:
status: Confirmed → Incomplete
Andreas (andreas-kotowicz) wrote :

works for me

Thanks Andreas. I'm marking this Fix Released based on your last comment. Steffen, since you are the original bug reporter, if this is not resolved for you with Intrepid feel free to reopen by setting the status back to "New". Thanks.

Changed in linux:
status: Incomplete → Fix Released
rbhkamal (rbhkamal) wrote :

This bug is still happening on Oneiric, however, removing the Nvidia drivers will fix this issue. I tried all versions of the drivers. I even installed the one from their website (version 295.33) and still not luck.

fyi,
I tried the extracted isight.fw
I tried creating a udev rule
I tried to recompile uvcvideo
The only thing that works is removing the NVIDIA drivers.

Apr 5 16:39:18 shaka kernel: [ 177.661293] usbcore: deregistering interface driver uvcvideo
Apr 5 16:39:24 shaka kernel: [ 183.929693] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Built-in iSight (05ac:8507)
Apr 5 16:39:24 shaka kernel: [ 183.929717] uvcvideo: No valid video chain found.
Apr 5 16:39:24 shaka kernel: [ 183.929801] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
Apr 5 16:39:24 shaka kernel: [ 183.929806] USB Video Class driver (v1.1.0)
Apr 5 16:43:09 shaka AptDaemon: INFO: Quitting due to inactivity
Apr 5 16:43:09 shaka AptDaemon: INFO: Quitting was requested
Apr 5 16:47:42 shaka kernel: [ 681.597740] usbcore: registered new interface driver isight_firmware
Apr 5 16:48:29 shaka kernel: [ 729.096759] usbcore: deregistering interface driver uvcvideo
Apr 5 16:48:37 shaka kernel: [ 737.253893] Linux video capture interface: v2.00
Apr 5 16:48:47 shaka kernel: [ 747.483650] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Built-in iSight (05ac:8507)
Apr 5 16:48:47 shaka kernel: [ 747.483675] uvcvideo: No valid video chain found.
Apr 5 16:48:47 shaka kernel: [ 747.483759] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
Apr 5 16:48:47 shaka kernel: [ 747.483764] USB Video Class driver (v1.1.0)

$:/var/log$ uname -a
Linux shaka 3.0.0-17-generic #30-Ubuntu SMP Thu Mar 8 17:34:21 UTC 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux

$:/var/log$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 11.10
Release: 11.10
Codename: oneiric

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers