linux-image-2.6.24-12-virtual is missing e1000 nic driver

Bug #205646 reported by Daniel Swarbrick on 2008-03-23
4
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Tim Gardner

Bug Description

linux-image-2.6.24-12-virtual contains e1000e, but not e1000. If VMware server is configured to present an e1000 NIC to the guest, the e1000e driver does not detect it. This can be reproduced by adding the following line to the .vmx vmware guest config file:

ethernet0.virtualDev = "e1000"

However, if linux-image-2.6.24-12-server is run in the guest, the e1000 module successfully identifies the virtual NIC presented by VMware, and loads. The numeric PCI ID of the e1000 virtual NIC presented by VMware is 8086:100f - perhaps this is not probed for by e1000e?

lspci shows "Ethernet controller: Intel Corporation 82545EM Gigabit Ethernet Controller (Copper) (rev 01)"

FWIW, the vmxnet module bundled with the -virtual kernel image works successfully when the guest .vmx file has ethernet0.virtualDev = "vmxnet" in it. This requires that VMware tools has already been installed in the guest however, whereas most modern distros/OSes should have the Intel e1000 driver included.

Daniel Swarbrick (pressureman) wrote :

To answer my own question, after scanning the source of the e1000e driver, it appears it does not look for PCI ID 8086:100f - therefore will not load for the 82545EM NIC emulated by VMware.

The e1000 driver will need to be added.

Changed in linux:
assignee: nobody → ubuntu-kernel-team
importance: Undecided → Medium
status: New → Triaged
Daniel Swarbrick (pressureman) wrote :

e1000 driver still not present in linux-image-2.6.24-14-virtual

Tim Gardner (timg-tpi) wrote :
Changed in linux:
assignee: ubuntu-kernel-team → timg-tpi
milestone: none → ubuntu-8.04
status: Triaged → Fix Committed
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package linux - 2.6.24-15.27

---------------
linux (2.6.24-15.27) hardy; urgency=low

  [Alan Stern]

  * usb-storage: don't access beyond the end of the sg buffer
    - LP: #204922

  [Mario Limonciello]

  * Enable Reset and SCO workaround on Dell 410 BT adapter

  [Tim Gardner]

  * Enable CONFIG_E1000 in the i386 virtual image.
    - LP: #205646

  [Thomas Gleixner]

  * x86: tsc prevent time going backwards

  [Matthew Garrett]

  * Fix framebuffer fonts on non-x86 platforms

 -- Tim Gardner <email address hidden> Fri, 04 Apr 2008 08:14:49 -0600

Changed in linux:
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers