Comment 47 for bug 201225

Problem still extant in 9.04 2.6.28-15 with the rt2500pci driver.

$ uname -a
Linux reliant 2.6.28-15-generic #49-Ubuntu SMP Tue Aug 18 19:25:34 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux

$ dmesg | grep wlan0
[ 37.832962] ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
[ 53.860368] wlan0: direct probe to AP 00:13:d3:7f:18:2f try 1
[ 53.862350] wlan0 direct probe responded
[ 53.862356] wlan0: authenticate with AP 00:13:d3:7f:18:2f
[ 53.864016] wlan0: authenticated
[ 53.864019] wlan0: associate with AP 00:13:d3:7f:18:2f
[ 53.866591] wlan0: RX AssocResp from 00:13:d3:7f:18:2f (capab=0x431 status=0 aid=1)
[ 53.866593] wlan0: associated
[ 53.867089] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
[ 64.172022] wlan0: no IPv6 routers present

$ sudo lspci -vv
...
02:01.0 Network controller: RaLink RT2500 802.11g Cardbus/mini-PCI (rev 01)
 Subsystem: Belkin Device 700a
 Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV+ VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
 Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=slow >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
 Latency: 64, Cache Line Size: 64 bytes
 Interrupt: pin A routed to IRQ 21
 Region 0: Memory at fddfc000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
 Capabilities: [40] Power Management version 2
  Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
  Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
 Kernel driver in use: rt2500pci
 Kernel modules: rt2500pci
...

$ iwconfig wlan0
wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"Angband-NAT"
          Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:13:D3:7F:18:2F
          Bit Rate=1 Mb/s Tx-Power=20 dBm
          Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
          Power Management:on
          Link Quality=70/100 Signal level:-55 dBm
          Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

$ sudo iwconfig wlan0 rate 54M
$ sleep 5
$ iwconfig wlan0
wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"Angband-NAT"
          Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:13:D3:7F:18:2F
          Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=20 dBm
          Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
          Power Management:on
          Link Quality=70/100 Signal level:-56 dBm
          Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

$ sudo iwconfig wlan0 rate auto
$ sleep 5
$ iwconfig wlan0
wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"Angband-NAT"
          Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:13:D3:7F:18:2F
          Bit Rate=1 Mb/s Tx-Power=20 dBm
          Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
          Power Management:on
          Link Quality=50/100 Signal level:-57 dBm
          Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0