After upgrade to 20.10 got audio dummy output

Bug #1901975 reported by lt on 2020-10-29
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

After upgrade to 20.10 repeatly got audio dummy output ,when I use sudo alsa force_reload and reboot system the audio come back .But after some days the problom reappear use the same method solved the audio issue .It maybe the kernel bug with this issue.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 20.10
Package: linux-image-5.8.0-26-generic 5.8.0-26.27
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.8.0-26.27-generic 5.8.14
Uname: Linux 5.8.0-26-generic x86_64
NonfreeKernelModules: zfs zunicode zavl icp zcommon znvpair
ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu50
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: dell 5398 F.... pulseaudio
                      dell 5402 F.... pipewire-media-
 /dev/snd/controlC1: dell 5402 F.... pipewire-media-
 /dev/snd/seq: dell 5397 F.... pipewire
CasperMD5CheckResult: skip
CurrentDesktop: KDE
Date: Thu Oct 29 12:33:05 2020
HibernationDevice: RESUME=UUID=0c70f08b-8e7f-4c5d-a9d5-a0846776436b
InstallationDate: Installed on 2018-06-15 (867 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 18.04 LTS "Bionic Beaver" - Release amd64 (20180426)
MachineType: Dell Inc. G7 7590
ProcFB: 0 i915drmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/BOOT/ubuntu@/vmlinuz-5.8.0-26-generic root=ZFS=rpool/ROOT/ubuntu ro quiet splash pti=off nouveau.modeset=0 nouveau.runpm=0 i915.enable_psr=0 init_on_alloc=0 vt.handoff=1
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-5.8.0-26-generic N/A
 linux-backports-modules-5.8.0-26-generic N/A
 linux-firmware 1.190
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: Upgraded to groovy on 2020-10-17 (11 days ago)
dmi.bios.date: 05/22/2020
dmi.bios.release: 1.13
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: 1.13.2
dmi.board.name: 0YC5C7
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvr1.13.2:bd05/22/2020:br1.13:svnDellInc.:pnG77590:pvr:rvnDellInc.:rn0YC5C7:rvrA00:cvnDellInc.:ct10:cvr:
dmi.product.family: GSeries
dmi.product.name: G7 7590
dmi.product.sku: 08EB
dmi.sys.vendor: Dell Inc.
modified.conffile..etc.default.apport:
 # set this to 0 to disable apport, or to 1 to enable it
 # you can temporarily override this with
 # sudo service apport start force_start=1
 enabled=0
mtime.conffile..etc.default.apport: 2019-07-18T14:15:17
mtime.conffile..etc.logrotate.d.apport: 2020-10-26T16:26:26.813657

lt (find1220) wrote :

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Hui Wang (hui.wang) wrote :

Forgot to install the nvidia graphic driver?

Maybe you could have a try with sudo apt install nvidia-driver-450/440;reboot

lt (find1220) wrote :

dpkg -l|grep nvidia
ii libnvidia-cfg1-455:amd64 455.28-0ubuntu1 amd64 NVIDIA binary OpenGL/GLX configuration library
ii libnvidia-common-455 455.28-0ubuntu1 all Shared files used by the NVIDIA libraries
rc libnvidia-compute-430:amd64 430.50-0ubuntu2 amd64 NVIDIA libcompute package
rc libnvidia-compute-450:amd64 450.80.02-0ubuntu1 amd64 NVIDIA libcompute package
ii libnvidia-compute-455:amd64 455.28-0ubuntu1 amd64 NVIDIA libcompute package
ii libnvidia-compute-455:i386 455.28-0ubuntu1

I install the nvidia-driver-455

lt (find1220) wrote :

Right now everyday I start the machine got dummy output .I use killall pulseaudio to get the audio work as usual.

Hui Wang (hui.wang) wrote :

OK, when you start the machine and get the dummy output, please run pa-info > pa-info.txt-dummy and upload the pa-info.txt-dummy.

thx.

lt (find1220) wrote :
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers