No Intel HD sound 9th Gen Acer Swift 3 Notebook (possibly others)

Bug #1901139 reported by nukedathlonman on 2020-10-23
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

Just upgraded from Kubuntu 20.04 to 20.10 to find no audio device detected. lsmod shows module loaded, but alsa/pulse/etc is not picking up the audio device. If I boot using the old kernel that was left behind, it works (5.4.0-52 from 20.04). It does not work with shipped kernel (5.8.0-25) & does not work with kernel 5.9.1-050901 (the current unsigned kernel from mainline). lspci shows the device regardless of what I boot. lsmod also shows the driver loading, but I don't see the codec portion of the driver loading on the current and testing kernels.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 20.10
Package: linux-image-generic 5.8.0.25.30
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.4.0-52.57-generic 5.4.65
Uname: Linux 5.4.0-52-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia_modeset nvidia
ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu50
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: andrew 1108 F.... pulseaudio
                      andrew 1112 F.... pipewire-media-
 /dev/snd/seq: andrew 1107 F.... pipewire
CasperMD5CheckResult: skip
CurrentDesktop: KDE
Date: Fri Oct 23 00:59:27 2020
InstallationDate: Installed on 2019-11-16 (341 days ago)
InstallationMedia: Kubuntu 19.10 "Eoan Ermine" - Release amd64 (20191017)
MachineType: Acer Swift SF315-52G
ProcFB: 0 i915drmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.4.0-52-generic root=UUID=821af7d8-e605-4db1-aaef-f6d17905aeec ro quiet splash vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-5.4.0-52-generic N/A
 linux-backports-modules-5.4.0-52-generic N/A
 linux-firmware 1.190
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: Upgraded to groovy on 2020-10-23 (0 days ago)
dmi.bios.date: 12/21/2018
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: V1.08
dmi.board.asset.tag: Default string
dmi.board.name: Erdinger_KL
dmi.board.vendor: KBL
dmi.board.version: V1.08
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Acer
dmi.chassis.version: V1.08
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrV1.08:bd12/21/2018:svnAcer:pnSwiftSF315-52G:pvrV1.08:rvnKBL:rnErdinger_KL:rvrV1.08:cvnAcer:ct10:cvrV1.08:
dmi.product.family: Swift 3
dmi.product.name: Swift SF315-52G
dmi.product.sku: 0000000000000000
dmi.product.version: V1.08
dmi.sys.vendor: Acer

nukedathlonman (areginato) wrote :

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
nukedathlonman (areginato) wrote :

Updated Linux image 5.8.0-26 also not working.

description: updated
nukedathlonman (areginato) wrote :

This seems to be a duplicate bug - see 1864061

So the fix is to edit alsa-base.conf

options snd_hda_intel dmic_detect=0

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers