ps/2 mouse not working

Bug #1886269 reported by Jatinderpal Singh on 2020-07-04
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
You-Sheng Yang

Bug Description

ps/2 mouse not working , gave some command in terminal , this bug came out.

See https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/39683/intel-desktop-board-dg41rq.html

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: xorg 1:7.7+19ubuntu7.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-109.110-generic 4.15.18
Uname: Linux 4.15.0-109-generic x86_64
.tmp.unity_support_test.0:

ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.15
Architecture: amd64
CompositorRunning: None
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Sat Jul 4 19:25:07 2020
DistUpgraded: 2020-07-03 12:12:10,464 DEBUG Running PostInstallScript: './xorg_fix_proprietary.py'
DistroCodename: bionic
DistroVariant: ubuntu
GraphicsCard:
 Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2e32] (rev 03) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:d613]
InstallationDate: Installed on 2020-06-30 (4 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160420.1)
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.0-109-generic root=UUID=7093ceae-5eb7-497e-8809-023c282ce7a1 ro quiet splash vt.handoff=1
SourcePackage: xorg
UpgradeStatus: Upgraded to bionic on 2020-07-03 (1 days ago)
dmi.bios.date: 01/08/2009
dmi.bios.vendor: Intel Corp.
dmi.bios.version: RQG4110H.86A.0009.2009.0108.1005
dmi.board.asset.tag: To be filled by O.E.M.
dmi.board.name: DG41RQ
dmi.board.vendor: Intel Corporation
dmi.board.version: AAE54511-203
dmi.chassis.type: 3
dmi.modalias: dmi:bvnIntelCorp.:bvrRQG4110H.86A.0009.2009.0108.1005:bd01/08/2009:svn:pn:pvr:rvnIntelCorporation:rnDG41RQ:rvrAAE54511-203:cvn:ct3:cvr:
version.compiz: compiz 1:0.9.13.1+18.04.20180302-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.101-2~18.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 19.2.8-0ubuntu0~18.04.3
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 19.2.8-0ubuntu0~18.04.3
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.19.6-1ubuntu4.4
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.5-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:18.0.1-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20171229-1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.15-2
xserver.bootTime: Fri Jul 3 08:17:23 2020
xserver.configfile: default
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.outputs:

xserver.version: 2:1.18.4-0ubuntu0.8

Jatinderpal Singh (jpsv) wrote :
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

I can't see any evidence of a PS/2 mouse being detected in your logs. Only a Bluetooth mouse.

If this is a software bug then it would probably be a kernel bug.

affects: xorg (Ubuntu) → linux (Ubuntu)

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Kai-Heng Feng (kaihengfeng) wrote :

Please boot with kernel parameter "i8042.nopnp".

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Download full text (3.2 KiB)

Thanks for the update Mr. Daniel and Mr. Feng, it was indeed kernel problem
, now the mouse is working fine and system is updating properly. Keep up
the good work and stay healthy.

On Mon, 6 Jul, 2020, 09:45 Kai-Heng Feng, <email address hidden>
wrote:

> Please boot with kernel parameter "i8042.nopnp".
>
> ** Changed in: linux (Ubuntu)
> Status: Confirmed => Incomplete
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1886269
>
> Title:
> ps/2 mouse not working
>
> Status in linux package in Ubuntu:
> Incomplete
>
> Bug description:
> ps/2 mouse not working , gave some command in terminal , this bug came
> out.
>
> ProblemType: Bug
> DistroRelease: Ubuntu 18.04
> Package: xorg 1:7.7+19ubuntu7.1
> ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-109.110-generic 4.15.18
> Uname: Linux 4.15.0-109-generic x86_64
> .tmp.unity_support_test.0:
>
> ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.15
> Architecture: amd64
> CompositorRunning: None
> CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
> Date: Sat Jul 4 19:25:07 2020
> DistUpgraded: 2020-07-03 12:12:10,464 DEBUG Running PostInstallScript:
> './xorg_fix_proprietary.py'
> DistroCodename: bionic
> DistroVariant: ubuntu
> GraphicsCard:
> Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller
> [8086:2e32] (rev 03) (prog-if 00 [VGA controller])
> Subsystem: Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics
> Controller [8086:d613]
> InstallationDate: Installed on 2020-06-30 (4 days ago)
> InstallationMedia: Ubuntu 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64
> (20160420.1)
> ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.0-109-generic
> root=UUID=7093ceae-5eb7-497e-8809-023c282ce7a1 ro quiet splash vt.handoff=1
> SourcePackage: xorg
> UpgradeStatus: Upgraded to bionic on 2020-07-03 (1 days ago)
> dmi.bios.date: 01/08/2009
> dmi.bios.vendor: Intel Corp.
> dmi.bios.version: RQG4110H.86A.0009.2009.0108.1005
> dmi.board.asset.tag: To be filled by O.E.M.
> dmi.board.name: DG41RQ
> dmi.board.vendor: Intel Corporation
> dmi.board.version: AAE54511-203
> dmi.chassis.type: 3
> dmi.modalias:
> dmi:bvnIntelCorp.:bvrRQG4110H.86A.0009.2009.0108.1005:bd01/08/2009:svn:pn:pvr:rvnIntelCorporation:rnDG41RQ:rvrAAE54511-203:cvn:ct3:cvr:
> version.compiz: compiz 1:0.9.13.1+18.04.20180302-0ubuntu1
> version.libdrm2: libdrm2 2.4.101-2~18.04.1
> version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 19.2.8-0ubuntu0~18.04.3
> version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 19.2.8-0ubuntu0~18.04.3
> version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.19.6-1ubuntu4.4
> version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev
> 1:2.10.5-1ubuntu1
> version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:18.0.1-1
> version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel
> 2:2.99.917+git20171229-1
> version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.15-2
> xserver.bootTime: Fri Jul 3 08:17:23 2020
> xserver.configfile: default
> xserver.errors:
>
> xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
> xserver.outputs:
>
> xserver.version: 2:1.18.4-0ubuntu0.8
>
> To manage notificati...

Read more...

Kai-Heng Feng (kaihengfeng) wrote :

Does "i8042.nopnp" help? We'll need to make the change into the kernel itself.

You-Sheng Yang (vicamo) on 2020-07-09
Changed in linux (Ubuntu):
assignee: nobody → You-Sheng Yang (vicamo)
You-Sheng Yang (vicamo) wrote :

Please test kernels from https://launchpad.net/~vicamo/+archive/ubuntu/ppa-1886269 . Before we may continue to send a fix to upsteam kernel mailing list for review, so that you don't have to carry that boot parameter, we will need your confirmation that this fix actually works.

The PPA may take up to 10 hours from now to complete, but when it's done please test one of the kernels with:

1. remove that grub boot parameter. If you etched that into /etc/default/grub directly before, please temporarily remove that parameter and run `sudo update-grub` to sync the generated config.

2. Run `sudo add-apt-repository ppa:vicamo/ppa-1886269` to add the repository.

3. Run following command to install ppa kernel:

   $ sudo apt install \
       linux-modules-extra-4.15.0-112-generic=4.15.0-112.113+lp1886269 \
       linux-image-unsigned-4.15.0-112-generic=4.15.0-112.113+lp1886269 \
       linux-headers-4.15.0-112-generic=4.15.0-112.113+lp1886269 \
       linux-headers-4.15.0-112=4.15.0-112.113+lp1886269

4. Reboot and select kernel "4.15.0-112-generic".

5. Attach dmesg log here.

Thank you.

description: updated
Jatinderpal Singh (jpsv) wrote :
Download full text (7.7 KiB)

Yes please, I tried as you suggested to install new kernel, but the problem
was that my system was hacked by some other bug with the name 'kluser', I
tried everything but in vain, so I reinstalled system and then kept on
upgrading because updating was still hacked by the bug as it was indeed
imbedded in the hard drive, then I gave command to reinstall original sound
and graphic drivers and the mouse started working. Now I don't know how
that happened but I still believe that reminiscence of old bug is there and
computer sometimes misbehave. As I have fully upgraded the system with 20FF
and keeping that misbehaving also now suggest please should I do it again
or not, as my professional work also suffers being my only computer. Thanks
a lot.

On Mon, 13 Jul, 2020, 13:01 You-Sheng Yang, <email address hidden>
wrote:

> Please test kernels from
> https://launchpad.net/~vicamo/+archive/ubuntu/ppa-1886269 . Before we
> may continue to send a fix to upsteam kernel mailing list for review, so
> that you don't have to carry that boot parameter, we will need your
> confirmation that this fix actually works.
>
> The PPA may take up to 10 hours from now to complete, but when it's done
> please test one of the kernels with:
>
> 1. remove that grub boot parameter. If you etched that into
> /etc/default/grub directly before, please temporarily remove that
> parameter and run `sudo update-grub` to sync the generated config.
>
> 2. Run `sudo add-apt-repository ppa:vicamo/ppa-1886269` to add the
> repository.
>
> 3. Run following command to install ppa kernel:
>
> $ sudo apt install \
> linux-modules-extra-4.15.0-112-generic=4.15.0-112.113+lp1886269 \
> linux-image-unsigned-4.15.0-112-generic=4.15.0-112.113+lp1886269 \
> linux-headers-4.15.0-112-generic=4.15.0-112.113+lp1886269 \
> linux-headers-4.15.0-112=4.15.0-112.113+lp1886269
>
> 4. Reboot and select kernel "4.15.0-112-generic".
>
> 5. Attach dmesg log here.
>
> Thank you.
>
> ** Description changed:
>
> ps/2 mouse not working , gave some command in terminal , this bug came
> out.
> +
> + See https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/39683/intel-
> + desktop-board-dg41rq.html
>
> ProblemType: Bug
> DistroRelease: Ubuntu 18.04
> Package: xorg 1:7.7+19ubuntu7.1
> ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-109.110-generic 4.15.18
> Uname: Linux 4.15.0-109-generic x86_64
> .tmp.unity_support_test.0:
> -
> +
> ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.15
> Architecture: amd64
> CompositorRunning: None
> CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
> Date: Sat Jul 4 19:25:07 2020
> DistUpgraded: 2020-07-03 12:12:10,464 DEBUG Running PostInstallScript:
> './xorg_fix_proprietary.py'
> DistroCodename: bionic
> DistroVariant: ubuntu
> GraphicsCard:
> - Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller
> [8086:2e32] (rev 03) (prog-if 00 [VGA controller])
> - Subsystem: Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics
> Controller [8086:d613]
> + Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller
> [8086:2e32] (rev 03) (prog-if 00 [VGA controller])
> + Subsystem: Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics
> Contr...

Read more...

You-Sheng Yang (vicamo) wrote :

@Jatinderpal, couldn't get you. So you've reinstalled your system, get upgraded, then is your PS/2 mouse working as expected now? If not, and yet the kernel parameter still works for you, then you may choose not to fix it and carry it forever. Leave this bug in INCOMPLETE state and it will expire after 60 days.

Jatinderpal Singh (jpsv) wrote :
Download full text (3.4 KiB)

Ok, thanks for your valuable suggestions.

On Tue, 14 Jul, 2020, 10:35 You-Sheng Yang, <email address hidden>
wrote:

> @Jatinderpal, couldn't get you. So you've reinstalled your system, get
> upgraded, then is your PS/2 mouse working as expected now? If not, and
> yet the kernel parameter still works for you, then you may choose not to
> fix it and carry it forever. Leave this bug in INCOMPLETE state and it
> will expire after 60 days.
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1886269
>
> Title:
> ps/2 mouse not working
>
> Status in linux package in Ubuntu:
> Incomplete
>
> Bug description:
> ps/2 mouse not working , gave some command in terminal , this bug came
> out.
>
> See https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/39683/intel-
> desktop-board-dg41rq.html
>
> ProblemType: Bug
> DistroRelease: Ubuntu 18.04
> Package: xorg 1:7.7+19ubuntu7.1
> ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-109.110-generic 4.15.18
> Uname: Linux 4.15.0-109-generic x86_64
> .tmp.unity_support_test.0:
>
> ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.15
> Architecture: amd64
> CompositorRunning: None
> CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
> Date: Sat Jul 4 19:25:07 2020
> DistUpgraded: 2020-07-03 12:12:10,464 DEBUG Running PostInstallScript:
> './xorg_fix_proprietary.py'
> DistroCodename: bionic
> DistroVariant: ubuntu
> GraphicsCard:
> Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller
> [8086:2e32] (rev 03) (prog-if 00 [VGA controller])
> Subsystem: Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics
> Controller [8086:d613]
> InstallationDate: Installed on 2020-06-30 (4 days ago)
> InstallationMedia: Ubuntu 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64
> (20160420.1)
> ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.0-109-generic
> root=UUID=7093ceae-5eb7-497e-8809-023c282ce7a1 ro quiet splash vt.handoff=1
> SourcePackage: xorg
> UpgradeStatus: Upgraded to bionic on 2020-07-03 (1 days ago)
> dmi.bios.date: 01/08/2009
> dmi.bios.vendor: Intel Corp.
> dmi.bios.version: RQG4110H.86A.0009.2009.0108.1005
> dmi.board.asset.tag: To be filled by O.E.M.
> dmi.board.name: DG41RQ
> dmi.board.vendor: Intel Corporation
> dmi.board.version: AAE54511-203
> dmi.chassis.type: 3
> dmi.modalias:
> dmi:bvnIntelCorp.:bvrRQG4110H.86A.0009.2009.0108.1005:bd01/08/2009:svn:pn:pvr:rvnIntelCorporation:rnDG41RQ:rvrAAE54511-203:cvn:ct3:cvr:
> version.compiz: compiz 1:0.9.13.1+18.04.20180302-0ubuntu1
> version.libdrm2: libdrm2 2.4.101-2~18.04.1
> version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 19.2.8-0ubuntu0~18.04.3
> version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 19.2.8-0ubuntu0~18.04.3
> version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.19.6-1ubuntu4.4
> version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev
> 1:2.10.5-1ubuntu1
> version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:18.0.1-1
> version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel
> 2:2.99.917+git20171229-1
> version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.15-2
> xserver.bootTime: Fri Jul 3 08:17:23 2020
> xserver.confi...

Read more...

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers