Qualcomm Atheros QCA6174 [168c:003e] subsystem: Killer 1535 [1a56:1535] WIFI stops working and system breaks

Bug #1875437 reported by Pedro Lara Benitez on 2020-04-27
22
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I have a dell XPS 15 9570 laptop. I have been using Ubuntu (18, 19 and 20) for the last two years. Everything work fine except for the wifi, which randomly stops working. Sometimes I can just turn off and on the wifi and it comes to work until next random crash. However, other times, when it happens, I cannot turn off wifi, it seems like the system breaks, I have to hard shutdown the laptop and after boot it works again.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 20.04
Package: linux-image-5.4.0-26-generic 5.4.0-26.30
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.4.0-26.30-generic 5.4.30
Uname: Linux 5.4.0-26-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia_modeset nvidia
ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu27
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: pedrolarben 1800 F.... pulseaudio
CasperMD5CheckResult: skip
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Mon Apr 27 18:19:56 2020
InstallationDate: Installed on 2020-04-25 (1 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 20.04 LTS "Focal Fossa" - Release amd64 (20200423)
MachineType: Dell Inc. XPS 15 9570
ProcFB: 0 i915drmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-5.4.0-26-generic root=UUID=1a07689c-3362-41b2-b2e1-ae28e49f5384 ro quiet splash acpi_rev_override=1 acpi_osi=Linux nouveau.modeset=0 pcie_aspm=force drm.vblankoffdelay=1 scsi_mod.use_blk_mq=1 nouveau.runpm=0 mem_sleep_default=deep mitigations=off vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-5.4.0-26-generic N/A
 linux-backports-modules-5.4.0-26-generic N/A
 linux-firmware 1.187
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 12/25/2019
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: 1.15.0
dmi.board.name: 0D0T05
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvr1.15.0:bd12/25/2019:svnDellInc.:pnXPS159570:pvr:rvnDellInc.:rn0D0T05:rvrA00:cvnDellInc.:ct10:cvr:
dmi.product.family: XPS
dmi.product.name: XPS 15 9570
dmi.product.sku: 087C
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Download full text (3.7 KiB)

This is the output of 'dmesg | grep ath10' when the problem happens

[ 4.511597] ath10k_pci 0000:3b:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[ 4.515050] ath10k_pci 0000:3b:00.0: pci irq msi oper_irq_mode 2 irq_mode 0 reset_mode 0
[ 4.794546] ath10k_pci 0000:3b:00.0: qca6174 hw3.2 target 0x05030000 chip_id 0x00340aff sub 1a56:1535
[ 4.794548] ath10k_pci 0000:3b:00.0: kconfig debug 0 debugfs 1 tracing 1 dfs 0 testmode 0
[ 4.794952] ath10k_pci 0000:3b:00.0: firmware ver WLAN.RM.4.4.1-00140-QCARMSWPZ-1 api 6 features wowlan,ignore-otp,mfp crc32 29eb8ca1
[ 4.859617] ath10k_pci 0000:3b:00.0: board_file api 2 bmi_id N/A crc32 4ac0889b
[ 4.957186] ath10k_pci 0000:3b:00.0: unsupported HTC service id: 1536
[ 4.976154] ath10k_pci 0000:3b:00.0: htt-ver 3.60 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1
[ 5.067954] ath10k_pci 0000:3b:00.0 wlp59s0: renamed from wlan0
[ 645.565783] ath10k_pci 0000:3b:00.0: unsupported HTC service id: 1536
[ 7807.422028] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to receive scan abortion completion: timed out
[ 7807.422035] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to stop scan: -110
[ 7807.422038] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to start hw scan: -110
[ 7810.497976] ath10k_pci 0000:3b:00.0: wmi command 20482 timeout, restarting hardware
[ 7810.497993] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to delete WMI vdev 1: -11
[ 7810.498194] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to set 2g txpower 26: -108
[ 7810.498199] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to setup tx power 26: -108
[ 7810.498202] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to recalc tx power: -108
[ 7810.498231] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to set inactivity time for vdev 0: -108
[ 7810.498234] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to setup powersave: -108
[ 7813.553447] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to receive initialized event from target: 00000000
[ 7816.577730] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to receive initialized event from target: 00000000
[ 7816.577732] ath10k_warn: 1 callbacks suppressed
[ 7816.577733] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to wait for target init: -110
[ 7816.578915] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to set inactivity time for vdev 0: -108
[ 7816.578916] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to setup powersave: -108
[ 7816.578918] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to set PS Mode 0 for vdev 0: -108
[ 7816.578919] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to setup powersave: -108
[ 7816.578920] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to setup ps on vdev 0: -108
[ 7816.579115] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to flush transmit queue (skip 1 ar-state 2): 1250
[ 7816.579245] ath10k_pci 0000:3b:00.0: failed to delete peer c6:b4:22:66:7d:b6 for vdev 0: -108
[ 7816.579289] Modules linked in: msr ccm thunderbolt rfcomm cmac algif_hash algif_skcipher af_alg bnep btusb btrtl btbcm btintel uvcvideo bluetooth videobuf2_vmalloc videobuf2_memops videobuf2_v4l2 videobuf2_common ecdh_generic ecc videodev mc x86_pkg_temp_thermal intel_powerclamp coretemp kvm_intel kvm snd_hda_codec_hdmi nvidia_uvm(OE) crct10dif_pclmul ghash_clmulni_intel snd_hda_codec_realtek snd_hda_codec_generic snd_sof_pci snd_sof_intel_hda_common snd_soc_hdac_hda snd_sof_intel_hda snd_sof_intel_byt snd_sof_intel_ipc snd_sof snd_sof_xtensa_dsp ...

Read more...

You-Sheng Yang (vicamo) on 2020-04-28
tags: added: hwe-networking-wifi
summary: - WIFI stops working and system breaks
+ Qualcomm Atheros QCA6174 [168c:003e] subsystem [1a56:1535] WIFI stops
+ working and system breaks

Yes, it seems to be the same problem as LP:1872351.
I have found several possible solutions on the web, but none of them worked for me until yesterday.
I tried adding in grub the parameter pcie_aspm=off. It is too early to confirm that the problem is solved, but the error has not appeared again since then.

You-Sheng Yang (vicamo) on 2020-06-22
summary: - Qualcomm Atheros QCA6174 [168c:003e] subsystem [1a56:1535] WIFI stops
- working and system breaks
+ Qualcomm Atheros QCA6174 [168c:003e] subsystem: Killer 1535 [1a56:1535]
+ WIFI stops working and system breaks
Anshul Sahni (anshulsahni) wrote :

Was this resolved, has someone found out a proper reason for this bug? I've been scrapping the internet for weeks to now to find the solution & most of the times I've found users giving up & then falling back to only non-wireless options to connect to the internet.

Kai-Heng Feng (kaihengfeng) wrote :

Please remove all kernel parameter as first step.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers