ltp_acpi from kernel_misc test suite in LTP failed

Bug #1829982 reported by Po-Hsu Lin on 2019-05-22
12
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
ubuntu-kernel-tests
Undecided
Ivan Hu
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
Disco
Undecided
Unassigned

Bug Description

startup='Wed May 22 07:02:13 2019'
ltp_acpi 1 TPASS : Test-case '0'
ltp_acpi 2 TPASS : Test-case '1'
ltp_acpi 3 TPASS : Test-case '2'
ltp_acpi 4 TPASS : Test-case '3'
ltp_acpi 5 TPASS : Test-case '4'
ltp_acpi 6 TPASS : Test-case '5'
ltp_acpi 7 TPASS : Test-case '6'
ltp_acpi 8 TPASS : Test-case '7'
ltp_acpi 9 TFAIL : ltp_acpi.c:139: Test-case '8'
ltp_acpi 10 TPASS : Test-case '9'
tag=ltp_acpi stime=1558508533 dur=0 exit=exited stat=1 core=no cu=0 cs=3

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.10
Package: linux-image-4.18.0-20-generic 4.18.0-20.21
ProcVersionSignature: User Name 4.18.0-20.21-generic 4.18.20
Uname: Linux 4.18.0-20-generic x86_64
AlsaDevices:
 total 0
 crw-rw---- 1 root audio 116, 1 May 22 06:28 seq
 crw-rw---- 1 root audio 116, 33 May 22 06:28 timer
AplayDevices: Error: [Errno 2] No such file or directory: 'aplay': 'aplay'
ApportVersion: 2.20.10-0ubuntu13.3
Architecture: amd64
ArecordDevices: Error: [Errno 2] No such file or directory: 'arecord': 'arecord'
AudioDevicesInUse: Error: command ['fuser', '-v', '/dev/snd/seq', '/dev/snd/timer'] failed with exit code 1:
CurrentDmesg:

Date: Wed May 22 07:15:46 2019
IwConfig: Error: [Errno 2] No such file or directory: 'iwconfig': 'iwconfig'
Lsusb: Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
MachineType: QEMU Standard PC (i440FX + PIIX, 1996)
PciMultimedia:

ProcFB: 0 cirrusdrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.18.0-20-generic root=UUID=2a4b0342-a2dd-4feb-b3e2-9644ca1c4a60 ro
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-4.18.0-20-generic N/A
 linux-backports-modules-4.18.0-20-generic N/A
 linux-firmware 1.175.4
RfKill: Error: [Errno 2] No such file or directory: 'rfkill': 'rfkill'
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 04/01/2014
dmi.bios.vendor: SeaBIOS
dmi.bios.version: Ubuntu-1.8.2-1ubuntu1
dmi.chassis.type: 1
dmi.chassis.vendor: QEMU
dmi.chassis.version: pc-i440fx-xenial
dmi.modalias: dmi:bvnSeaBIOS:bvrUbuntu-1.8.2-1ubuntu1:bd04/01/2014:svnQEMU:pnStandardPC(i440FX+PIIX,1996):pvrpc-i440fx-xenial:cvnQEMU:ct1:cvrpc-i440fx-xenial:
dmi.product.name: Standard PC (i440FX + PIIX, 1996)
dmi.product.version: pc-i440fx-xenial
dmi.sys.vendor: QEMU

Po-Hsu Lin (cypressyew) wrote :

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. While running an Ubuntu kernel (not a mainline or third-party kernel) please enter the following command in a terminal window:

apport-collect 1829982

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Changed in linux (Ubuntu Cosmic):
status: New → Incomplete
Po-Hsu Lin (cypressyew) wrote :

This has passed on another KVM in Intel SDP cloud (grumman) with Cosmic kernel.

Po-Hsu Lin (cypressyew) wrote :

dmesg shows some clues:
[ 504.076645] ltp_acpi_test: test-case 8
[ 504.076646] ltp_acpi_test: TEST -- acpi_read_bit_register
[ 504.077278] ltp_acpi_test: get register: 00 val: 0001
[ 504.077656] ltp_acpi_test: get register: 01 val: 0000
[ 504.078040] ltp_acpi_test: get register: 02 val: 0000
[ 504.078417] ltp_acpi_test: get register: 03 val: 0000
[ 504.078814] ltp_acpi_test: get register: 04 val: 0000
[ 504.079353] ltp_acpi_test: get register: 05 val: 0000
[ 504.079747] ltp_acpi_test: get register: 06 val: 0000
[ 504.080128] ltp_acpi_test: get register: 07 val: 0000
[ 504.080507] ltp_acpi_test: get register: 08 val: 0000
[ 504.080887] ltp_acpi_test: get register: 09 val: 0001
[ 504.081314] ltp_acpi_test: get register: 0a val: 0001
[ 504.081691] ltp_acpi_test: get register: 0b val: 0000
[ 504.082385] ltp_acpi_test: get register: 0c val: 0000
[ 504.082763] ltp_acpi_test: get register: 0d val: 0000
[ 504.083175] ltp_acpi_test: get register: 0e val: 0001
[ 504.083570] ltp_acpi_test: get register: 0f val: 0000
[ 504.084067] ltp_acpi_test: get register: 10 val: 0000
[ 504.084541] ltp_acpi_test: get register: 11 val: 0000
[ 504.084944] ltp_acpi_test: get register: 12 val: 0000
[ 504.085318] ACPI Exception: AE_BAD_ADDRESS, acpi_read_bit_register (20170831/LTP_ACPI-61)

Po-Hsu Lin (cypressyew) wrote :

Issue found on B-aws-edge 5.0 kernel:
<<<test_output>>>
incrementing stop
ltp_acpi 1 TPASS : Test-case '0'
ltp_acpi 2 TPASS : Test-case '1'
ltp_acpi 3 TPASS : Test-case '2'
ltp_acpi 4 TPASS : Test-case '3'
ltp_acpi 5 TPASS : Test-case '4'
ltp_acpi 6 TPASS : Test-case '5'
ltp_acpi 7 TPASS : Test-case '6'
ltp_acpi 8 TPASS : Test-case '7'
ltp_acpi 9 TFAIL : ltp_acpi.c:139: Test-case '8'
ltp_acpi 10 TPASS : Test-case '9'
<<<execution_status>>>
initiation_status="ok"

With the same Exception in dmesg:
[ 149.498526] ACPI Error: AE_BAD_ADDRESS, acpi_read_bit_register (20181213/LTP_ACPI-61)

tags: added: 5.0 aws ubuntu-ltp
Po-Hsu Lin (cypressyew) on 2019-07-24
tags: added: sru-20190701
Ivan Hu (ivan.hu) wrote :

[ 504.084541] ltp_acpi_test: get register: 11 val: 0000
[ 504.084944] ltp_acpi_test: get register: 12 val: 0000
[ 504.085318] ACPI Exception: AE_BAD_ADDRESS, acpi_read_bit_register

the fail is on read ID 0x13, which is on PM2 control bit 0(ARB_DIS).
this failure is caused by the PM2 aren't supported by firmeare.
From FADT table.
[038h 0056 4] PM1A Event Block Address : 0000B000
[03Ch 0060 4] PM1B Event Block Address : 00000000
[040h 0064 4] PM1A Control Block Address : 0000B004
[044h 0068 4] PM1B Control Block Address : 00000000
[048h 0072 4] PM2 Control Block Address : 00000000
[04Ch 0076 4] PM Timer Block Address : 0000B008
[050h 0080 4] GPE0 Block Address : 0000AFE0
[054h 0084 4] GPE1 Block Address : 00000000
[058h 0088 1] PM1 Event Block Length : 04
[059h 0089 1] PM1 Control Block Length : 02
[05Ah 0090 1] PM2 Control Block Length : 00
[05Bh 0091 1] PM Timer Block Length : 04

So got AE_BAD_ADDRESS when the test reads from the register is expected.

Ivan Hu (ivan.hu) on 2019-09-17
Changed in ubuntu-kernel-tests:
assignee: nobody → Ivan Hu (ivan.hu)
status: New → In Progress
Ivan Hu (ivan.hu) wrote :
Changed in ubuntu-kernel-tests:
status: In Progress → Fix Committed
Sean Feole (sfeole) on 2019-09-25
tags: added: bionic sru-20190902
tags: added: disco
removed: cosmic
Sean Feole (sfeole) on 2019-09-26
tags: added: linux-aws-edge
Sean Feole (sfeole) wrote :

may have to bump upstream git project to see if they will accept ivans patch

tags: added: sru-20190930
Po-Hsu Lin (cypressyew) on 2019-10-14
no longer affects: linux (Ubuntu Cosmic)
tags: added: azure
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers