[nouveau] After Ubuntu Base update tp 4.15.0-46-generic computer freezes after login

Bug #1818899 reported by Rasmus Malver on 2019-03-06
14
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I can boot to login, but if I input correct information it freezes. If I boot in recovery mode and choose to resume boot, I can login. But my external display doesn't register. If I choose the failsafeX version there is an error text related to xorg.

I have not had any problems before on this terminal. It came when I let the system update and reboot.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: xorg 1:7.7+19ubuntu7.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-45.48-generic 4.15.18
Uname: Linux 4.15.0-45-generic x86_64
.tmp.unity_support_test.1:

ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.5
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: None
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Wed Mar 6 20:26:56 2019
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: bionic
DistroVariant: ubuntu
ExtraDebuggingInterest: Yes, if not too technical
GpuHangFrequency: This is the first time
GraphicsCard:
 Intel Corporation Device [8086:591b] (rev 04) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device [1025:119b]
 NVIDIA Corporation GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] [10de:1c8d] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Acer Incorporated [ALI] GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] [1025:1197]
InstallationDate: Installed on 2018-11-26 (100 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04.5 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20180731)
Lsusb:
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
 Bus 001 Device 003: ID 1bcf:2ca0 Sunplus Innovation Technology Inc.
 Bus 001 Device 002: ID 04ca:3016 Lite-On Technology Corp.
 Bus 001 Device 004: ID 04f3:0c03 Elan Microelectronics Corp.
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: Acer Aspire A715-71G
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.0-45-generic root=UUID=06e8310e-d1a9-42d8-a804-841358355e74 ro recovery nomodeset
SourcePackage: xorg
Symptom: display
Title: Xorg freeze
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 08/22/2017
dmi.bios.vendor: Insyde Corp.
dmi.bios.version: V1.10
dmi.board.asset.tag: Type2 - Board Serial Number
dmi.board.name: Charmeleon_KLS
dmi.board.vendor: KBL
dmi.board.version: V1.10
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Acer
dmi.chassis.version: V1.10
dmi.modalias: dmi:bvnInsydeCorp.:bvrV1.10:bd08/22/2017:svnAcer:pnAspireA715-71G:pvrV1.10:rvnKBL:rnCharmeleon_KLS:rvrV1.10:cvnAcer:ct10:cvrV1.10:
dmi.product.family: Aspire 7
dmi.product.name: Aspire A715-71G
dmi.product.version: V1.10
dmi.sys.vendor: Acer
version.compiz: compiz 1:0.9.13.1+18.04.20180302-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.95-1~18.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 18.2.2-0ubuntu1~18.04.2
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 18.2.2-0ubuntu1~18.04.2
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.19.6-1ubuntu4.2
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.5-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:18.0.1-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20171229-1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.15-2
xserver.bootTime: Wed Mar 6 20:16:01 2019
xserver.configfile: default
xserver.errors:
 open /dev/dri/card0: No such file or directory
 open /dev/dri/card0: No such file or directory
 Screen 0 deleted because of no matching config section.
 AIGLX: reverting to software rendering
xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.outputs:

xserver.version: 2:1.19.6-1ubuntu4.2
---
ProblemType: Bug
.tmp.unity_support_test.1:

ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.5
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: None
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: bionic
DistroRelease: Ubuntu 18.04
DistroVariant: ubuntu
ExtraDebuggingInterest: Yes
GraphicsCard:
 Intel Corporation Device [8086:591b] (rev 04) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device [1025:119b]
 NVIDIA Corporation GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] [10de:1c8d] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Acer Incorporated [ALI] GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] [1025:1197]
InstallationDate: Installed on 2018-11-26 (100 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04.5 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20180731)
Lsusb:
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
 Bus 001 Device 003: ID 1bcf:2ca0 Sunplus Innovation Technology Inc.
 Bus 001 Device 002: ID 04ca:3016 Lite-On Technology Corp.
 Bus 001 Device 004: ID 04f3:0c03 Elan Microelectronics Corp.
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: Acer Aspire A715-71G
Package: xorg 1:7.7+19ubuntu7.1
PackageArchitecture: amd64
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.0-45-generic root=UUID=06e8310e-d1a9-42d8-a804-841358355e74 ro recovery nomodeset
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-45.48-generic 4.15.18
Tags: bionic ubuntu
Uname: Linux 4.15.0-45-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev roccat sambashare sudo www-data
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 08/22/2017
dmi.bios.vendor: Insyde Corp.
dmi.bios.version: V1.10
dmi.board.asset.tag: Type2 - Board Serial Number
dmi.board.name: Charmeleon_KLS
dmi.board.vendor: KBL
dmi.board.version: V1.10
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Acer
dmi.chassis.version: V1.10
dmi.modalias: dmi:bvnInsydeCorp.:bvrV1.10:bd08/22/2017:svnAcer:pnAspireA715-71G:pvrV1.10:rvnKBL:rnCharmeleon_KLS:rvrV1.10:cvnAcer:ct10:cvrV1.10:
dmi.product.family: Aspire 7
dmi.product.name: Aspire A715-71G
dmi.product.version: V1.10
dmi.sys.vendor: Acer
version.compiz: compiz 1:0.9.13.1+18.04.20180302-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.95-1~18.04.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 18.2.2-0ubuntu1~18.04.2
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 18.2.2-0ubuntu1~18.04.2
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.19.6-1ubuntu4.2
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.5-1ubuntu1
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:18.0.1-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20171229-1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.15-2
xserver.bootTime: Wed Mar 6 20:16:01 2019
xserver.configfile: default
xserver.errors:
 open /dev/dri/card0: No such file or directory
 open /dev/dri/card0: No such file or directory
 Screen 0 deleted because of no matching config section.
 AIGLX: reverting to software rendering
xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.outputs:

xserver.version: 2:1.19.6-1ubuntu4.2

Rasmus Malver (rasmusmalver) wrote :
tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

I installed an older kernel, and was able to boot and log in. But the external display (HDMI) still didn't work. In desperation I went to Settings -> Users -> Automatic Login.

And now everything works. Apart from the fact that my computer can be used by anyone. So it was a mistake on my part to tag this as a xorg problem. It's clearly to do with the login of the window manager.

Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Judging by linux-image-4.15.0-46-generic.259292.crash, it appears a kernel crash in the nouveau driver is the problem here.

If you are able and willing to disable the Nvidia GPU in your system BIOS then you might find that also works around the problem.

A different solution would likely to be to install the proprietary Nvidia driver instead:

  sudo apt install nvidia-driver-390

summary: - After Ubuntu Base update tp 4.15.0-46-generic computer freezes after
- login
+ [nouveau] After Ubuntu Base update tp 4.15.0-46-generic computer freezes
+ after login
affects: xorg (Ubuntu) → xorg-server (Ubuntu)
tags: added: nouveau
affects: xorg-server (Ubuntu) → xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu)

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Kai-Heng Feng (kaihengfeng) wrote :

There are two nouveau commits which landed in v4.18-rc6 get backport to Ubuntu's kernel.
Can you test mainline kernel v4.18-rc6 and see if the issue also happens there?

Rasmus Malver (rasmusmalver) wrote :

@vanvugt, I installed nvidia-driver-390, and now the second display doesn't work (again). I have removed it, but the damage persists. I'll see what I can do re disabling in BIOS.

@kaihengfeng, I'd like to test the mainline kernel, but could you give me a couple of lines on how? I'm guessing I have to curl some of the files from here https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.18-rc6/ and dpkg them.

I have attached a new crash file from a crash when I tried to boot into an earlier kernel.

Rasmus Malver (rasmusmalver) wrote :

I tried installing 4.18, but it persisted. I tried an older kernel, and then the networking stopped working. I tried re-installing Bionic Beaver, and when booting from USB everything works. But after install and update, it's broken again.

Gerald (ggiovani) wrote :

I have the same problem

18.04.2 LTS, 4.15.0-46-generic #49

With something perhaps useful :

I have grub for multi-boot, and only this one ubuntu OS installed

-When the computer was on, with ubuntu or another system, a system restart leads me to grub, that leads me to ubuntu, and it is stuck.
-At this point a command like ctrl+alt+del restarts the system, takes me back to grub, that leads to ubuntu, and it keeps hanging.

When i perform a hard reset while it's stuck (computer button), grub leads me to ubuntu that boots instantaneously, no hanging.

Repeated several times.
So for the moment, hard reset is my workaround.

I don't know how apport works so sorry not to feed the issue with one.
(typed apport-collect 1818899, ubuntu replies im not 'abonné' (french)...etc.)

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in xserver-xorg-video-nouveau (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Kai-Heng Feng (kaihengfeng) wrote :

The next step is to test v4.18-rc5.

Gerald (ggiovani) wrote :

Hi,
just an update, probably not related to the nvidia driver issue itself but perhaps useful for people that stumble upon this page for a similar problem.

The startup hanging et ubuntu logo stopped without updating anything but grub2 when i switched it to verbose mode.

method :

Edit /etc/default/grub and edit the following line:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

Change it to:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="--verbose nosplash debug"

Then, run the following command in a terminal
sudo update-grub2

Regards

To post a comment you must log in.