Unable to login via tty

Bug #1815122 reported by ivarconr on 2019-02-07
14
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

I am using Ubuntu 16.04.

After upgrading the kernel from 4.4.0-141.167-generic to 4.4.0-142.168-generic I am experiencing problem logging in via the tty. I am able to provide my username, but the terminal automatically submit password before I am able to type it. If I start the computer with the previous kernel (4.4.0-141.167) it works as expected.

I have done strace on the tty in both scenarios while performing the login with the following command:

"sudo strace -p 1572 -s 1024 -vff -o tty-login-issue/login"

4.4.0-141.167-generic (works):
https://gist.github.com/ivarconr/b022d2b4cadfc654031e8a930bf4408b

4.4.0-142.168-generic (fails):
https://gist.github.com/ivarconr/603409ad1f0a3343a7f44a854283befc

Let me know if you need me to provide any additional details.
---
ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.18
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: ivaosthu 3706 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: ivaosthu 3706 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: i3
DistroRelease: Ubuntu 16.04
HibernationDevice: RESUME=UUID=08d4aeb0-e54b-475e-8a26-b9e8b488a314
InstallationDate: Installed on 2016-08-12 (909 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04.1 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160719)
MachineType: LENOVO 20EQS2HW00
Package: linux (not installed)
ProcFB: 0 EFI VGA
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-142-generic.efi.signed root=UUID=a0472864-d2ab-4f9d-8b4c-e89db4dbd51b ro quiet nomodeset splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-142.168-generic 4.4.167
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-4.4.0-142-generic N/A
 linux-backports-modules-4.4.0-142-generic N/A
 linux-firmware 1.157.21
Tags: xenial
Uname: Linux 4.4.0-142-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom davfs2 dip docker lpadmin plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 05/10/2016
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: N1EET52W (1.26 )
dmi.board.asset.tag: Not Available
dmi.board.name: 20EQS2HW00
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: SDK0J40697 WIN
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: None
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvrN1EET52W(1.26):bd05/10/2016:svnLENOVO:pn20EQS2HW00:pvrThinkPadP50:rvnLENOVO:rn20EQS2HW00:rvrSDK0J40697WIN:cvnLENOVO:ct10:cvrNone:
dmi.product.name: 20EQS2HW00
dmi.product.version: ThinkPad P50
dmi.sys.vendor: LENOVO
---
ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.18
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: ivaosthu 3706 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: ivaosthu 3706 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: i3
DistroRelease: Ubuntu 16.04
HibernationDevice: RESUME=UUID=08d4aeb0-e54b-475e-8a26-b9e8b488a314
InstallationDate: Installed on 2016-08-12 (909 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04.1 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 (20160719)
MachineType: LENOVO 20EQS2HW00
Package: linux (not installed)
ProcFB: 0 EFI VGA
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-142-generic.efi.signed root=UUID=a0472864-d2ab-4f9d-8b4c-e89db4dbd51b ro quiet nomodeset splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-142.168-generic 4.4.167
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-4.4.0-142-generic N/A
 linux-backports-modules-4.4.0-142-generic N/A
 linux-firmware 1.157.21
Tags: xenial
Uname: Linux 4.4.0-142-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom davfs2 dip docker lpadmin plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 05/10/2016
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: N1EET52W (1.26 )
dmi.board.asset.tag: Not Available
dmi.board.name: 20EQS2HW00
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: SDK0J40697 WIN
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: None
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvrN1EET52W(1.26):bd05/10/2016:svnLENOVO:pn20EQS2HW00:pvrThinkPadP50:rvnLENOVO:rn20EQS2HW00:rvrSDK0J40697WIN:cvnLENOVO:ct10:cvrNone:
dmi.product.name: 20EQS2HW00
dmi.product.version: ThinkPad P50
dmi.sys.vendor: LENOVO

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. While running an Ubuntu kernel (not a mainline or third-party kernel) please enter the following command in a terminal window:

apport-collect 1815122

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected xenial
description: updated
ivarconr (ivarconr) wrote : CRDA.txt

apport information

apport information

apport information

ivarconr (ivarconr) wrote : Lspci.txt

apport information

ivarconr (ivarconr) wrote : Lsusb.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

description: updated

apport information

ivarconr (ivarconr) wrote : CRDA.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
markw (marknaz) wrote :

This also affects my 32 bit 16.04 system.

Can't login via tty, can login via ssh.

James Stocker (jamesrstocker) wrote :

I just experienced the same issue on 18.04, after upgrading to 4.15.0-45-generic and rebooting, gdm hung after logging in, I had this issue when trying to log in to tty as described here. I found if I didn't type a username, the cursor returned and i could type again, if I entered a username it continually entered newlines until I did a ctrl-c.

I had to revert back to 4.15.0-43-generic in order to log in to either gdm or tty (when I tried 4.15.0-44-generic it just hung before gdm finished loading)

I am using a Lenovo P51s

James Stocker (jamesrstocker) wrote :

Looks like someone had already reported this issue:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/shadow/+bug/1812095

On there they identify a potential fix:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1813873

To post a comment you must log in.