[ZenBook UX433FA_UX433FA, Realtek ALC294, Speaker, Internal] No sound at all

Bug #1810214 reported by Oran Gol on 2019-01-01
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

There is no sound whatsoever while the controls all seems to indicate the playback is working. The patop's internal speaker, headphones, even bluetooth is not outputting any sound. Trying to upgrade the kernel to two different versions had no effect. There simply is no sound output nor is there any indication the microphone is working either, but without sound output that's hard to confirm. There are not issues with sounds when I boot into Windows

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu5
Uname: Linux 4.19.13-041913-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7.5
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: mac 1193 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Tue Jan 1 14:18:09 2019
InstallationDate: Installed on 2018-12-30 (2 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 18.04.1 LTS "Bionic Beaver" - Release amd64 (20180725)
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_CA:en
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_CA.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: alsa-driver
Symptom: audio
Symptom_AlsaPlaybackTest: ALSA playback test through plughw:PCH failed
Symptom_Card: Built-in Audio - HDA Intel PCH
Symptom_DevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: mac 1193 F.... pulseaudio
Symptom_Jack: Speaker, Internal
Symptom_Type: No sound at all
Title: [ZenBook UX433FA_UX433FA, Realtek ALC294, Speaker, Internal] No sound at all
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 09/19/2018
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: UX433FA.204
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: UX433FA
dmi.board.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.chassis.version: 1.0
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrUX433FA.204:bd09/19/2018:svnASUSTeKCOMPUTERINC.:pnZenBookUX433FA_UX433FA:pvr1.0:rvnASUSTeKCOMPUTERINC.:rnUX433FA:rvr1.0:cvnASUSTeKCOMPUTERINC.:ct10:cvr1.0:
dmi.product.family: ZenBook
dmi.product.name: ZenBook UX433FA_UX433FA
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.

Oran Gol (korangol) wrote :
Sebastien Bacher (seb128) wrote :
affects: alsa-driver (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → High
status: New → Fix Committed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers