ACPI BIOS Error (bug): Failure creating [\_SB.SMIC], AE_ALREADY_EXISTS

Bug #1804577 reported by Yoshiba
64
This bug affects 13 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Confirmed
Medium
Unassigned

Bug Description

I`m using Ubuntu 18.10 on my B350M GAMING PRO motherboard and AMD 2400G CPU. See some error in dmesg. Hope a fix in the upcoming update.
Linux version 4.18.0-10-generic
[ 0.076193] ACPI: Added _OSI(Module Device)
[ 0.076193] ACPI: Added _OSI(Processor Device)
[ 0.076194] ACPI: Added _OSI(3.0 _SCP Extensions)
[ 0.076194] ACPI: Added _OSI(Processor Aggregator Device)
[ 0.076195] ACPI: Added _OSI(Linux-Dell-Video)
[ 0.076196] ACPI: Added _OSI(Linux-Lenovo-NV-HDMI-Audio)
[ 0.086490] ACPI BIOS Error (bug): Failure creating [\_SB.SMIC], AE_ALREADY_EXISTS (20180531/dswload2-316)
[ 0.086497] ACPI Error: AE_ALREADY_EXISTS, During name lookup/catalog (20180531/psobject-221)
[ 0.086501] ACPI BIOS Error (bug): Failure creating [\_SB.SMIB], AE_ALREADY_EXISTS (20180531/dsfield-594)
[ 0.086582] ACPI: 8 ACPI AML tables successfully acquired and loaded
[ 0.088710] ACPI: [Firmware Bug]: BIOS _OSI(Linux) query ignored
[ 0.090528] ACPI: Interpreter enabled
[ 0.090541] ACPI: (supports S0 S3 S4 S5)
[ 0.090542] ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing
[ 0.090886] PCI: Using host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=nocrs" and report a bug
[ 0.091196] ACPI: Enabled 2 GPEs in block 00 to 1F
[ 0.093761] ACPI: Power Resource [P0ST] (on)
[ 0.093793] ACPI: Power Resource [P3ST] (on)
[ 0.100120] ACPI: PCI Root Bridge [PCI0] (domain 0000 [bus 00-ff])
[ 0.100125] acpi PNP0A08:00: _OSC: OS supports [ExtendedConfig ASPM ClockPM Segments MSI]
[ 0.100360] acpi PNP0A08:00: _OSC: platform does not support [SHPCHotplug LTR]
[ 0.100583] acpi PNP0A08:00: _OSC: OS now controls [PCIeHotplug PME AER PCIeCapability]
[ 0.100596] acpi PNP0A08:00: [Firmware Info]: MMCONFIG for domain 0000 [bus 00-3f] only partially covers this bridge

Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :

lspci info

Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :

dmesg

description: updated
Revision history for this message
Ubuntu Foundations Team Bug Bot (crichton) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. It seems that your bug report is not filed about a specific source package though, rather it is just filed against Ubuntu in general. It is important that bug reports be filed about source packages so that people interested in the package can find the bugs about it. You can find some hints about determining what package your bug might be about at https://wiki.ubuntu.com/Bugs/FindRightPackage. You might also ask for help in the #ubuntu-bugs irc channel on Freenode.

To change the source package that this bug is filed about visit https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1804577/+editstatus and add the package name in the text box next to the word Package.

[This is an automated message. I apologize if it reached you inappropriately; please just reply to this message indicating so.]

tags: added: bot-comment
Yoshiba (yoshibatora)
affects: ubuntu → acpi (Ubuntu)
Yoshiba (yoshibatora)
affects: acpi (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
Revision history for this message
Ubuntu Kernel Bot (ubuntu-kernel-bot) wrote : Status changed to Confirmed

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
tags: added: cosmic
Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :

procpuinfo

Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :

lspci

Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :

Linux 4.18.0-11-generic #12-Ubuntu x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :
Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :
Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :
Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :
Revision history for this message
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Did this issue start happening after an update/upgrade? Was there a prior kernel version where you were not having this particular problem?

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v4.20 kernel[0].

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.20-rc4

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: Confirmed → Incomplete
Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :

4.20.0-042000rc4-generic

tags: added: kernel-bug-exists-upstream
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :
Download full text (7.4 KiB)

The issue remains with mainline kernel v4.20-rc4, here is the warnings during the installation. kgd2kfd_probe failed error seems gone with the new kernel.
Processing triggers for linux-image-unsigned-4.20.0-042000rc4-generic (4.20.0-042000rc4.201811252331) ...
/etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools:
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-4.20.0-042000rc4-generic
cryptsetup: WARNING: The initramfs image may not contain cryptsetup binaries
    nor crypto modules. If that's on purpose, you may want to uninstall the
    'cryptsetup-initramfs' package in order to disable the cryptsetup initramfs
    integration and avoid this warning.
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/raven2_gpu_info.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/picasso_gpu_info.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega12_gpu_info.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega12_asd.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega12_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/raven2_asd.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/picasso_asd.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega20_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/raven2_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/raven2_mec2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/raven2_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/raven2_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/raven2_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/raven2_ce.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/picasso_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/picasso_mec2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/picasso_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/picasso_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/picasso_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/picasso_ce.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega20_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega20_mec2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega20_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega20_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega20_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega20_ce.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega12_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega12_mec2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega12_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega12_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/am...

Read more...

Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :
Revision history for this message
Yoshiba (yoshibatora) wrote :
Brad Figg (brad-figg)
tags: added: cscc
Revision history for this message
Rostislav Navrátil (signy13) wrote :

The same bug affects me as well.
MainBoard: Gigabyte AB350-Gaming-CF
CPU: Amd Ryzen 5 2400G
Kernel: 5.1.15-050115-generic (updated via UKUU).
lshw attached.

[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: Added _OSI(Processor Aggregator Device)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: Added _OSI(Linux-Dell-Video)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: Added _OSI(Linux-Lenovo-NV-HDMI-Audio)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: Added _OSI(Linux-HPI-Hybrid-Graphics)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI BIOS Error (bug): Failure creating named object [\_SB.SMIC], AE_ALREADY_EXISTS (20190215/dswload2-324)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI Error: AE_ALREADY_EXISTS, During name lookup/catalog (20190215/psobject-221)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI BIOS Error (bug): Failure creating named object [\_SB.SMIB], AE_ALREADY_EXISTS (20190215/dsfield-633)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: 8 ACPI AML tables successfully acquired and loaded
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: [Firmware Bug]: BIOS _OSI(Linux) query ignored
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: Interpreter enabled
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: (supports S0 S3 S4 S5)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] PCI: Using host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=nocrs" and report a bug
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: Enabled 2 GPEs in block 00 to 1F
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: Power Resource [P0ST] (on)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: Power Resource [P3ST] (on)
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] ACPI: PCI Root Bridge [PCI0] (domain 0000 [bus 00-ff])
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] acpi PNP0A08:00: _OSC: OS supports [ExtendedConfig ASPM ClockPM Segments MSI]
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] acpi PNP0A08:00: _OSC: platform does not support [SHPCHotplug LTR]
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] acpi PNP0A08:00: _OSC: OS now controls [PCIeHotplug PME AER PCIeCapability]
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] acpi PNP0A08:00: [Firmware Info]: MMCONFIG for domain 0000 [bus 00-3f] only partially covers this bridge
[Fri Aug 2 09:44:25 2019] PCI host bridge to bus 0000:00

Revision history for this message
SR (esserre) wrote :

Not sure if it is the same bug, but I have some errors related to ACPI at startup.
I experience freezes lasting around 5 seconds.
I experienced several compete freezes of the host needing a restart.

Linux version 5.0.0-23-generic (buildd@lcy01-amd64-017).

Errors (see dmesg.txt for more) :
    0.170817] ACPI: Added _OSI(Linux)
[ 0.213265] ACPI BIOS Error (bug): Failure creating [\_SB.PCI0.XHC.RHUB.HS01._UPC], AE_ALREADY_EXISTS (20181213/dswload2-324)
[ 0.213270] ACPI Error: AE_ALREADY_EXISTS, During name lookup/catalog (20181213/psobject-221)
[ 0.213271] ACPI: Skipping parse of AML opcode: Method (0x0014)
[ 0.213272] ACPI BIOS Error (bug): Failure creating [\_SB.PCI0.XHC.RHUB.HS01._PLD], AE_ALREADY_EXISTS (20181213/dswload2-324)
[ 0.213274] ACPI Error: AE_ALREADY_EXISTS, During name lookup/catalog (20181213/psobject-221)
[ 0.213275] ACPI: Skipping parse of AML opcode: Method (0x0014)

Revision history for this message
SR (esserre) wrote :

lshw results fwiw

Revision history for this message
Tom Reynolds (tomreyn) wrote :

~esserre This is not the same bug - please report it separately (run "ubuntu-bug linux").

Revision history for this message
SR (esserre) wrote :
Revision history for this message
amano (jyaku) wrote (last edit ):

Ubuntu 22.04 (Beta with all updates applied). ASROCK 4x4-Box 4800U with Ryzen 7 (latest BIOS UPDATE P1.50): I don't know, if this is indeed the right bug report to add my error messages (dsfield-637 instead of dsfield-594).

ACPI BIOS Error (bug): Failure creating named object [\SMIB], AE_ALREADY_EXISTS (20210730/dsfield-637)

ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SBRG.EC0], AE_NOT_FOUND (20210730/dswload2-162)

ACPI Error: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20210730/psobject-220)

ASROCK 4x4-Box 4800U (latest BIOS UPDATE P1.50): Ubuntu 22.04 (Beta with all updates applied).

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers