The booting is too long with drm_atomic_helper_wait_for_dependencies errors (xenial+hwe,bionic).

Bug #1785326 reported by Dima on 2018-08-03
This bug report is a duplicate of:  Bug #1542939: system freeze after vt switching. Edit Remove
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

1,2) Please see the apport attachments
3) Fast booting without errors as with xenial non-hwe kernels
4) The booting is too long
The errors are similar to this:

[drm:drm_atomic_helper_wait_for_dependencies [drm_kms_helper]] *ERROR* [CRTC:41:pipe B] flip_done timed out
[drm:drm_atomic_helper_wait_for_dependencies [drm_kms_helper]] *ERROR* [PLANE:35:plane B] flip_done timed out

The errors appears on Toshiba Satellite L300-11Q.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 18.04
Package: linux-image-4.15.0-20-generic 4.15.0-20.21
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-20.21-generic 4.15.17
Uname: Linux 4.15.0-20-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7
Architecture: amd64
CasperVersion: 1.394
CurrentDesktop: LXDE
Date: Fri Aug 3 20:34:23 2018
LiveMediaBuild: Lubuntu 18.04 LTS "Bionic Beaver" - Release amd64 (20180426)
ProcEnviron:
 TERM=xterm-256color
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=ru_RU.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: linux-signed
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
---
AlsaVersion: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version k4.15.0-20-generic.
AplayDevices:
 **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC268 Analog [ALC268 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7
Architecture: amd64
ArecordDevices:
 **** List of CAPTURE Hardware Devices ****
 card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC268 Analog [ALC268 Analog]
   Subdevices: 1/1
   Subdevice #0: subdevice #0
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: lubuntu 1707 F.... pulseaudio
Card0.Amixer.info:
 Card hw:0 'Intel'/'HDA Intel at 0x94300000 irq 26'
   Mixer name : 'Realtek ALC268'
   Components : 'HDA:10ec0268,1179ff64,00100003 HDA:11c11040,11790001,00100200'
   Controls : 20
   Simple ctrls : 9
CasperVersion: 1.394
CurrentDesktop: LXDE
DistroRelease: Ubuntu 18.04
LiveMediaBuild: Lubuntu 18.04 LTS "Bionic Beaver" - Release amd64 (20180426)
MachineType: TOSHIBA Satellite L300
Package: linux (not installed)
ProcEnviron:
 TERM=xterm-256color
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=ru_RU.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: file=/cdrom/preseed/username.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash --- debian-installer/language=ru keyboard-configuration/layoutcode?=ru
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-20.21-generic 4.15.17
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-4.15.0-20-generic N/A
 linux-backports-modules-4.15.0-20-generic N/A
 linux-firmware 1.173
RfKill:
 0: phy0: Wireless LAN
  Soft blocked: no
  Hard blocked: no
Tags: bionic
Uname: Linux 4.15.0-20-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 07/10/2008
dmi.bios.vendor: INSYDE
dmi.bios.version: 1.50
dmi.board.asset.tag: Base Board Asset Tag
dmi.board.name: Base Board Product Name
dmi.board.vendor: Intel Corp.
dmi.board.version: Base Board Version
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 1
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacturer
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnINSYDE:bvr1.50:bd07/10/2008:svnTOSHIBA:pnSatelliteL300:pvrPSLB0E-014012RU:rvnIntelCorp.:rnBaseBoardProductName:rvrBaseBoardVersion:cvnChassisManufacturer:ct1:cvrChassisVersion:
dmi.product.family: Type1Family
dmi.product.name: Satellite L300
dmi.product.version: PSLB0E-014012RU
dmi.sys.vendor: TOSHIBA

Dima (dima2017) wrote :
Dima (dima2017) wrote :
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Did this issue start happening after an update/upgrade? Was there a prior kernel version where you were not having this particular problem?

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v4.18 kernel[0].

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.18-rc8

affects: linux-signed (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. While running an Ubuntu kernel (not a mainline or third-party kernel) please enter the following command in a terminal window:

apport-collect 1785326

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated
Dima (dima2017) wrote : CRDA.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Dima (dima2017) wrote : IwConfig.txt

apport information

Dima (dima2017) wrote : Lspci.txt

apport information

Dima (dima2017) wrote : Lsusb.txt

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Dima (dima2017) wrote : UdevDb.txt

apport information

apport information

Dima (dima2017) wrote :

This issue doesn't start happening after update/upgrade. There is a need to install linux-hwe packages on xenial to get it started. It is present on bionic live-cd and on latest versions of xenial live-cds because of linux-hwe.
Any non-hwe linux versions (<=4.4) and any previous doesn't show these messages and boot speed is fine.

Dima (dima2017) wrote :

I don't know the way to install the latest kernel in bionic live-cd session. But I can try to install it on my installed Lubuntu xenial.

Dima (dima2017) wrote :

The issue is still happening on 4.18.0-041800rc8-lowlatency linux kernel.

tags: added: kernel-bug-exists-upstream
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Dima (dima2017) wrote :

Thank you.

Kai-Heng Feng (kaihengfeng) wrote :

Do you still see the issue on latest mainline kernel?

Otherwise a kernel bisection is required.

Dima (dima2017) wrote :

Yes, I see it on 4.20.0-042000rc2-lowlatency (i386) kernel.

Kai-Heng Feng (kaihengfeng) wrote :

Please file an upstream bug at https://bugs.freedesktop.org/
Product: DRI
Component: DRM/intel

Dima (dima2017) wrote :

https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=108747

Is that ok or I should add something there?

Dima (dima2017) wrote :

The main bug report is here https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=93782
I've tried video=SVIDEO-1:d as boot parameter on 18.04 live CD and it helps. It turns off TV out and the booting is fast as it should. Thank you all for your time and attention.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.