Bionic: ALPS GlidePoint uses wrong driver, works badly

Bug #1767178 reported by hitausmomentti on 2018-04-26
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Undecided
Unassigned

Bug Description

The ALPS GlidePoint trackpad on my HP EliteBook 1030 G1 no longer works properly on Ubuntu Bionic.

A similar problem happened with the previous Ubuntu release, but I was able to work around it. On both Bionic and Artful, both the hid_alps and the psmouse drivers get loaded by default and xinput shows a trackpad from both drivers.

As long as the psmouse driver is loaded, synclient appears to work happily, but doesn't do anything and actually only the other driver does anything. Xinput and the Xorg logs show the trackpad twice.

On Artful, forcing psmouse to be the only driver made everything, including all the settings available in synaptics tooling work perfectly. Now only the hid_alps driver seems to even make the pointer move, and there don't seem to be any ways to configure it much at all, for instance the speed is barely fast enough to be usable.

Based on synclient only working with it and the lack of errors in any logs that I could think of, psmouse still seems the correct driver. It just doesn't make the pointer move any more. I tried installing some xserver-xorg-input packages that I didn't have installed, but it made the hid_alps driver work worse.

I was not able to get the old behavior back just by booting the old kernel.

xinput ():
$ xinput
⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ ATML1000:00 03EB:8A76 id=10 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ Logitech USB Optical Mouse id=16 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ ALP000E:00 044E:120C id=12 [slave pointer (2)] # hid_alps
⎜ ↳ AlpsPS/2 ALPS GlidePoint id=15 [slave pointer (2)] # psmouse
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
    ↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
    ↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
    ↳ Sleep Button id=8 [slave keyboard (3)]
    ↳ HP HD Camera: HP HD Camera id=9 [slave keyboard (3)]
    ↳ AT Translated Set 2 keyboard id=11 [slave keyboard (3)]
    ↳ HP Wireless hotkeys id=13 [slave keyboard (3)]
    ↳ HP WMI hotkeys id=14 [slave keyboard (3)]
---
ApportVersion: 2.20.9-0ubuntu7
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: lauri 12637 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: KDE
DistroRelease: Ubuntu 18.04
InstallationDate: Installed on 2017-10-18 (190 days ago)
InstallationMedia: Kubuntu 17.10 "Artful Aardvark" - Release amd64 (20171017.1)
MachineType: HP HP EliteBook 1030 G1
Package: linux (not installed)
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.0-20-generic root=UUID=0ebbe8b4-a902-49f3-bf6b-7371bc38e0e6 ro noquiet nosplash intel_iommu=on cgroup_enable=memory swapaccount=1 spectre_v2=off nopti
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.15.0-20.21-generic 4.15.17
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-4.15.0-20-generic N/A
 linux-backports-modules-4.15.0-20-generic N/A
 linux-firmware 1.173
Tags: bionic
Uname: Linux 4.15.0-20-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to bionic on 2018-04-26 (0 days ago)
UserGroups: adm cdrom dip docker libvirt lpadmin plugdev pulse pulse-access sambashare sudo
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 08/09/2016
dmi.bios.vendor: HP
dmi.bios.version: N86 Ver. 01.04
dmi.board.name: 80FB
dmi.board.vendor: HP
dmi.board.version: KBC Version 14.35
dmi.chassis.asset.tag: 5CG64958MS
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: HP
dmi.modalias: dmi:bvnHP:bvrN86Ver.01.04:bd08/09/2016:svnHP:pnHPEliteBook1030G1:pvr:rvnHP:rn80FB:rvrKBCVersion14.35:cvnHP:ct10:cvr:
dmi.product.family: 103C_5336AN G=N L=BUS B=HP S=ELI
dmi.product.name: HP EliteBook 1030 G1
dmi.sys.vendor: HP

apport information

tags: added: apport-collected bionic
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed

turns out I had'nt removed all the old xorg settings that were necessary before. removing a few leftover lines in xorg.conf.d seems to have fixed the problem

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers