Unable to deploy Xenial image on ARM64 nodes with MaaS 2.3.0

Bug #1762655 reported by Po-Hsu Lin on 2018-04-10
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
High
Unassigned
Xenial
High
Unassigned

Bug Description

It looks like that the deployment of Xenial on all of our ARM64 nodes are not working (Moonshots and ThunderX)
The deployment process will drop into initramfs in the end, please find the complete log obtained from the console here: https://pastebin.ubuntu.com/p/BZvydzJb4v/

MAAS version: 2.3.0 (6434-gd354690-0ubuntu1~16.04.1)

Po-Hsu Lin (cypressyew) on 2018-04-10
tags: added: arm64 xenial

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. While running an Ubuntu kernel (not a mainline or third-party kernel) please enter the following command in a terminal window:

apport-collect 1762655

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Po-Hsu Lin (cypressyew) on 2018-04-10
summary: - Unable to deploy Xenial image on ARM64 nodes
+ Unable to deploy Xenial image on ARM64 nodes with MaaS 2.3.0
Andy Whitcroft (apw) on 2018-04-10
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
Changed in linux (Ubuntu Xenial):
status: New → Confirmed
Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → High
Changed in linux (Ubuntu Xenial):
importance: Undecided → High
tags: added: kernel-da-key
dann frazier (dannf) wrote :

The problem appears to be that acpi=force is being specified on the command line. Not all arm64 servers support ACPI and, even for the ones that do, there isn't sufficient support in the 4.4 kernel to support them.

Brad Figg (brad-figg) wrote :

@dannf,

Is that getting set by the MAAS image or is that set inside of the MAAS server itself to be added to the command line?

Ike Panhc (ikepanhc) wrote :

I've changed all system with acpi-force with minimal kernel 16.04-hwe and also removed acpi=force from global kernel cmdline. I believe it shall make MAAS using correct combination.

Po-Hsu Lin (cypressyew) wrote :

I can confirm that the Xenial deployment works fine on both Moonshot and ThunderX nodes now. (Although ThunderX should not be tested with 4.4 kernel anymore)

However, there is still a bug blocking the system from booting from the -proposed kernel:

Here is the output from console, this is the last thing I saw when booting with the proposed Xenial kernel:
    EFI stub: Booting Linux Kernel...
    EFI stub: Using DTB from configuration table
    EFI stub: Exiting boot services and installing virtual address map...

Paolo is working on this, I will mark this bug as a dup.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers