Kernel 3.13.0-143 breaks multi-monitor support

Bug #1754551 reported by Arthur Shagall on 2018-03-09
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

After kernel update to 3.13.0-143, my second monitor stopped working and was no longer detected. Reverting to 3.13.0-142 fixed the problem.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 14.04
Package: linux-image-3.13.0-142-generic 3.13.0-142.191
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-142.191-generic 3.13.11-ckt39
Uname: Linux 3.13.0-142-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia_uvm nvidia_drm nvidia_modeset nvidia
ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu3.27
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC1: arthur 2709 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC0: arthur 2709 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: KDE
Date: Thu Mar 8 21:25:35 2018
HibernationDevice: RESUME=UUID=42a1f364-19f8-4690-81ba-8c97b8f1afa4
InstallationDate: Installed on 2012-06-12 (2096 days ago)
InstallationMedia: Kubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin" - Release amd64 (20120423)
IwConfig:
 eth0 no wireless extensions.

 lo no wireless extensions.
MachineType: System manufacturer System Product Name
ProcFB: 0 VESA VGA
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.13.0-142-generic root=UUID=4dea4806-cb28-4556-949b-077dbda4b9ae ro quiet splash vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.13.0-142-generic N/A
 linux-backports-modules-3.13.0-142-generic N/A
 linux-firmware 1.127.24
RfKill:

SourcePackage: linux
UpgradeStatus: Upgraded to trusty on 2014-07-04 (1344 days ago)
dmi.bios.date: 08/02/2011
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1304
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: SABERTOOTH X58
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: Rev 1.xx
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1304:bd08/02/2011:svnSystemmanufacturer:pnSystemProductName:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnSABERTOOTHX58:rvrRev1.xx:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: System Product Name
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: System manufacturer

Arthur Shagall (albertosaurus) wrote :

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v4.16 kernel[0].

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.16-rc4

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Medium → High
status: Confirmed → Incomplete
tags: added: needs-bisect
Arthur Shagall (albertosaurus) wrote :

This may take a while. I'll need to find half a day to fiddle with this. However, here's an interesting note. When booting with the 3.13.0-143 kernel, the NVIDIA X Server Settings applet didn't display any of the X server info. Uninstalling the NVIDIA driver didn't fix things; the second screen still wasn't detected.

Ross Campbell (ross-campbell) wrote :

I have a Nvidia GeForce 210 card, and this kernel broke the Nvidia Video Driver kernel module for Nvidia-340-102 video driver. System boots up and doesn't use nvidia driver, which makes the system hardly usable for my purposes.

Ross Campbell (ross-campbell) wrote :

This is the new error I get with this kernel upon bootup from dmesg:

[ 43.172202] nvidia: version magic '3.13.0-143-generic SMP mod_unload modversions ' should be '3.13.0-143-generic SMP mod_unload modversions retpoline '

Ross Campbell (ross-campbell) wrote :

ok... this issue is FAR more widespread than I see reported here. I just upgraded my other Ubuntu 14.04 system -- this one has an NVidia GeForce 1060, and my nvidia driver won't load, it instead loads Nouveau

Ross Campbell (ross-campbell) wrote :

... and as above, the same error in /var/log/syslog:

Mar 13 21:55:09 Godzilla kernel: [ 20.720161] nvidia: version magic '3.13.0-143-generic SMP mod_unload modversions ' should be '3.13.0-143-generic SMP mod_unload modversions retpoline '

This is running the Nvidia driver 384.111

So, I would suspect that anyone running Ubuntu 14.04 with a NVidia graphics card who upgrades to kernel 3.13.0-143 will have problems with their system immediately upon reboot...

Ross Campbell (ross-campbell) wrote :

Here's the issue:

The newer kernels have the retpoline Spectre mitigation. You're going to need to rebuild your nvidia.ko kernel module with a patched version of the stock distribution gcc.

Here is the bug: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg/+bug/1750937

Arthur Shagall (albertosaurus) wrote :

Just confirmed it's the same problem as https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg/+bug/1750937

Marked as a duplicate.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers