Wifi and sound no longer detected in kernel 4.4.0-43

Bug #1633267 reported by Matt W on 2016-10-13
76
This bug affects 11 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
One Hundred Papercuts
High
Unassigned
linux (Ubuntu)
High
Unassigned

Bug Description

I'm running Ubuntu Gnome 16.04 on a Thinkpad T440p. On upgrading to 4.4.0-43 and rebooting the system didn't seem to recognize my Wifi or sound hardware: there was no Wifi icon or ability to connect to a network, and the only output on the sound menu was "Dummy Output." Rebooting into 4.4.0-42 solved the issue.
---
ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.1
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: matt 3400 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: matt 3400 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: GNOME
DistroRelease: Ubuntu 16.04
EcryptfsInUse: Yes
HibernationDevice: RESUME=UUID=29856bc8-3313-4425-95eb-a0afbc112423
InstallationDate: Installed on 2015-08-23 (417 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu-GNOME 15.04 "Vivid Vervet" - Release amd64 (20150422)
MachineType: LENOVO 20ANCTO1WW
Package: linux (not installed)
ProcEnviron:
 TERM=xterm-256color
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-42-generic.efi.signed root=UUID=18bf0a8f-3ce6-4c05-aff3-96f8da1e9ce5 ro quiet splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-42.62-generic 4.4.21
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-4.4.0-42-generic N/A
 linux-backports-modules-4.4.0-42-generic N/A
 linux-firmware 1.157.4
Tags: xenial
Uname: Linux 4.4.0-42-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to xenial on 2016-07-24 (81 days ago)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 08/18/2016
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: GLET84WW (2.38 )
dmi.board.asset.tag: Not Available
dmi.board.name: 20ANCTO1WW
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: 0B98405 STD
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Not Available
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvrGLET84WW(2.38):bd08/18/2016:svnLENOVO:pn20ANCTO1WW:pvrThinkPadT440p:rvnLENOVO:rn20ANCTO1WW:rvr0B98405STD:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
dmi.product.name: 20ANCTO1WW
dmi.product.version: ThinkPad T440p
dmi.sys.vendor: LENOVO

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. From a terminal window please run:

apport-collect 1633267

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed

Caused by missing linux-image-extra-4.4.0-43, which was not upgraded together with the base kernel package.

Tim Tisdall (tisdall) wrote :

Thank you Matti Laakso!!!

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → High
Changed in hundredpapercuts:
status: New → Confirmed
importance: Undecided → High
summary: - Wifi, sound not detected when booting on 4.4.0-43
+ Wifi and sound no longer detected in kernel 4.4.0-43
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
tags: added: kernel-key
Alexis de Lattre (alexis-via) wrote :

I've also been hit by this critical bug on my Thinkpad T550 (intel graphic card). The symptom was that I had a very low resolution on boot ; Xorg logs showed it was using vesa ! Then I installed the package linux-image-extra-4.4.0-43-generic and everything went back to normal.

Mossroy (mossroy) wrote :
Varma Sagi (sumanvarma18) wrote :

Whats worse for me apart from loosing wifi, sound, brightness control is, even the wired connection did not work on my HP Envy touch smart 15 work laptop.

James Turner (james-turner) wrote :

Similar symptoms on Acer Aspire E5-521 - no touchpad or USB mouse, no wifi, only generic graphics driver. Reverting to 4.4.0-42-generic is effective as a workaround.

Fix suggested by Matti Laakso (comment #17) restores all but wifi:

apt install linux-image-extra-4.4.0-43

Running "dkms status" shows that the Broadcom Wifi driver (bcmwl) failed to build for 4.4.0-43-generic. To fix this as well:

apt install linux-headers-4.4.0-43-generic

Driver should build (for 4.4.0-43-generic) and function normally again on reboot.

tags: added: kerne-dal-key
removed: kernel-key
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers