Ubuntu 15.10-dev: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep State

Bug #1485223 reported by Axil Therian on 2015-08-15
58
This bug affects 12 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

The following erorr occured on First boot into Ubuntu 15.10-Nightly:

ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep State [\_S1_] (20150410/hwxface-580)

LSB_version:

Description: Ubuntu Wily Werewolf (development branch)
Release: 15.10

There was another ACPI error that occurred, not sure if it's directly related:

ACPI:\ Failed to implement _DSM (0x1001)

i'm currently testing all ACPI functions (shutdown, Hibernate,. ETC.) but wanted to report this first. this seems like a serious issue.

i've attached:

Kernel Log FIle (/var/log/kern.log)

Output from uname -r

output from dmicode

output from lspci -vvff

tar of ACPI directory
---
ApportVersion: 2.18-0ubuntu6
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: testusr 1632 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: testusr 1632 F.... pulseaudio
DistroRelease: Ubuntu 15.10
HibernationDevice: RESUME=UUID=df53ef11-a582-4795-81e6-4666c7ba9eb7
InstallationDate: Installed on 2015-08-15 (0 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 15.10 "Wily Werewolf" - Alpha amd64 (20150815.1)
IwConfig:
 enp4s0 no wireless extensions.

 lo no wireless extensions.
MachineType: Gateway FX6840
Package: linux (not installed)
ProcEnviron:
 LANGUAGE=en_US
 TERM=xterm-256color
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcFB: 0 radeondrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.1.0-3-generic root=UUID=2244254b-eee5-4fa6-bb16-d4e811b01f42 ro quiet splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.1.0-3.3-generic 4.1.3
PulseList: Error: command ['pacmd', 'list'] failed with exit code 1: No PulseAudio daemon running, or not running as session daemon.
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-4.1.0-3-generic N/A
 linux-backports-modules-4.1.0-3-generic N/A
 linux-firmware 1.146
RfKill:

Tags: wily
UdevLog: Error: [Errno 2] No such file or directory: '/var/log/udev'
Uname: Linux 4.1.0-3-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups:

_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 05/17/2010
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: P01-A3
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: FX6840
dmi.board.vendor: Gateway
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Gateway
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrP01-A3:bd05/17/2010:svnGateway:pnFX6840:pvr:rvnGateway:rnFX6840:rvr:cvnGateway:ct3:cvr:
dmi.product.name: FX6840
dmi.sys.vendor: Gateway

Axil Therian (axil-therian) wrote :

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. From a terminal window please run:

apport-collect 1485223

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Brad Figg (brad-figg) on 2015-08-15
Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete

apport information

tags: added: apport-collected wily
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Axil Therian (axil-therian) wrote :
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
summary: - ACPI15.10-dev: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep
+ Ubuntu 15.10-dev: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep
State
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Does this issue go away if you boot into the previous kernel version?

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Critical
importance: Critical → Medium
Axil Therian (axil-therian) wrote :

sorry was at work. yes, this does not happen in Unbuntu 15.04.

Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v4.2 kernel[0].

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.2-rc7-unstable/

tags: added: kernel-da-key
Axil Therian (axil-therian) wrote :

Problem still exists in Upstream. FURTHERMORE, Another Exception Occured:

ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep State [\_S2_] (20150619/hwxface-580)

tags: added: kernel-bug-exists-upstream
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

This issue appears to be an upstream bug, since you tested the latest upstream kernel. Would it be possible for you to open an upstream bug report[0]? That will allow the upstream Developers to examine the issue, and may provide a quicker resolution to the bug.

Please follow the instructions on the wiki page[0]. The first step is to email the appropriate mailing list. If no response is received, then a bug may be opened on bugzilla.kernel.org.

Once this bug is reported upstream, please add the tag: 'kernel-bug-reported-upstream'.

[0] https://wiki.ubuntu.com/Bugs/Upstream/kernel

Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Also, we can perform a kernel bisect to identify the commit that introduced this regression. We would first need to identify the last "Good" kernel and the first "Bad" one.

Can you test the following kernels and post which ones exhibit the bug and which do not:

3.19 final: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.19-vivid/
4.0 final: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.0-vivid/
4.1 final: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.1-unstable/

Axil Therian (axil-therian) wrote :

the bug exists in all of the versions listed above: 3.19 Final, 4.00 Final and 4.10 Final, as well as: 4.2.0-040200rc7-generic

tags: added: kernel-bug-reported-upstream
Axil Therian (axil-therian) wrote :

NOTE: email report to <email address hidden> as listed in Git Linux Maintainers repository has failed. unknown if CC maintainers were reached.

tags: added: regression-release
Angel Guzman Maeso (shakaran) wrote :

I am still having this with Ubuntu 16.04 and 4.4.0-31-generic

Edoardo Barolo (velteyn) wrote :

I am a Debian 8 user, it affects also me with kernel

Linux version 3.16.0-4-686-pae (<email address hidden>) (gcc version 4.8.4 (Debian 4.8.4-1) ) #1 SMP Debian 3.16.36-1+deb8u2 (2016-10-19)

WhyteHorse (whytehorse) wrote :

I'm getting this on the latest kernel which is running as a virtual machine in virtualbox 5.0.4

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers