[Lenovo ThinkPad SL510] Will not resume from suspend

Bug #1447331 reported by warren on 2015-04-22
34
This bug affects 7 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

Ubuntu 3.19.0-15.15-generic 3.19.3
will not resume from suspend using both gui and systemctl suspend command
this includes ubuntu-gnome 15.04, ubuntu 15.04, xubuntu 15.04. ubuntu-mate 15.04

1. ubuntu-gnome@ubuntu-gnome:~$ lsb_release -rd
     Description: Ubuntu 15.04
     Release: 15.04
2. Linux ubuntu-gnome 3.19.0-15-generic #15-Ubuntu SMP Thu Apr 16 23:32:37 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
3. I expected the laptop to resume from after using the systemctl suspend command from terminal
      expected the laptop to resume from suspend after closing lid then opening lid of laptop
      expected the laptop to resume from suspend after using the gui to go into suspend
4. the laptop did not resume from suspend using three methods above to go into suspend
    the laptop light blinks rapidly, then laptop must be shutoff manually using the power button

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 15.04
Package: linux-image-3.19.0-15-generic 3.19.0-15.15
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.19.0-15.15-generic 3.19.3
Uname: Linux 3.19.0-15-generic x86_64
ApportVersion: 2.17.2-0ubuntu1
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: ubuntu-gnome 1715 F.... pulseaudio
CasperVersion: 1.360
CurrentDesktop: GNOME
Date: Wed Apr 22 19:14:27 2015
LiveMediaBuild: Ubuntu-GNOME 15.04 "Vivid Vervet" - Release amd64 (20150422)
MachineType: LENOVO 2847CZU
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/ubnkern initrd=/ubninit file=/cdrom/preseed/username.seed boot=casper quiet splash ---
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.19.0-15-generic N/A
 linux-backports-modules-3.19.0-15-generic N/A
 linux-firmware 1.143
RfKill:
 0: phy0: Wireless LAN
  Soft blocked: no
  Hard blocked: no
SourcePackage: linux
UdevLog: Error: [Errno 2] No such file or directory: '/var/log/udev'
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 06/19/2012
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 6JET94WW (1.52 )
dmi.board.name: 2847CZU
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: Not Available
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Information
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Not Available
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr6JET94WW(1.52):bd06/19/2012:svnLENOVO:pn2847CZU:pvrThinkPadSL510:rvnLENOVO:rn2847CZU:rvrNotAvailable:cvnLENOVO:ct10:cvrNotAvailable:
dmi.product.name: 2847CZU
dmi.product.version: ThinkPad SL510
dmi.sys.vendor: LENOVO

warren (wkclemmons) wrote :

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed

This bug has been reported on the Ubuntu ISO testing tracker.

A list of all reports related to this bug can be found here:
http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/reports/bugs/1447331

tags: added: iso-testing

warren, thank you for reporting this and helping make Ubuntu better. Could you please test the latest upstream kernel available from the very top line at the top of the page (the release names are irrelevant for testing, and please do not test the daily folder) following https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds ? It will allow additional upstream developers to examine the issue.

If the test did not allow you to test to the issue (ex. you couldn't boot into the OS) please make a comment in your report about this, and continue to test the next most recent kernel version until you can test to the issue. Once you've tested the upstream kernel, please comment on which kernel version specifically you tested. If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tags by clicking on the yellow circle with a black pencil icon, next to the word Tags, located at the bottom of the report description:
kernel-fixed-upstream
kernel-fixed-upstream-3.XY-rcZ

Where XY and Z are numbers corresponding to the kernel version.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the following tags:
kernel-bug-exists-upstream
kernel-bug-exists-upstream-3.XY-rcZ

Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug's Status as Confirmed. Please let us know your results.

Thank you for your understanding.

tags: added: latest-bios-1.52
Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: Confirmed → Incomplete
description: updated
warren (wkclemmons) on 2015-05-03
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
status: Confirmed → Incomplete
tags: added: kernel-bug-exists-upstream
tags: removed: kernel-bug-exists-upstream
warren (wkclemmons) on 2015-05-03
tags: added: kernel-bug-exists-upstream
tags: added: kernel-bug-exists-upstreamvivid
removed: kernel-bug-exists-upstream vivid
tags: added: kernel-bug-exists-upstream vivid
removed: kernel-bug-exists-upstreamvivid
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
warren (wkclemmons) wrote :

Installed the following Kernel:
 linux-headers-4.1.0-040100rc1-generic_4.1.0-040100rc1.201504270235_amd64.deb
 linux-headers-4.1.0-040100rc1_4.1.0-040100rc1.201504270235_all.deb
        linux-image-4.1.0-040100rc1-generic_4.1.0-040100rc1.201504270235_amd64.deb

kernel-bug-exists-upstream
kernel-bug-exists-upstream-3.XY-rcZ

After installing the kernel listed above it the laptop would not resume from suspend

warren, could you please provide the missing information following https://wiki.ubuntu.com/DebuggingKernelSuspend ?

tags: added: kernel-bug-exists-upstream-4.1-rc1
Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
warren (wkclemmons) wrote :

cat /proc/acpi/wakeup
Device S-state Status Sysfs node
P0P2 S4 *disabled
P0P1 S4 *disabled pci:0000:00:1e.0
USB0 S3 *enabled pci:0000:00:1d.0
USB1 S3 *enabled pci:0000:00:1d.1
USB2 S3 *enabled pci:0000:00:1d.2
USBR S3 *disabled
EHC1 S3 *enabled pci:0000:00:1d.7
USB3 S3 *enabled pci:0000:00:1a.0
USB4 S3 *enabled pci:0000:00:1a.1
USB5 S3 *enabled pci:0000:00:1a.2
EHC2 S3 *enabled pci:0000:00:1a.7
HDEF S4 *disabled pci:0000:00:1b.0
RP01 S4 *disabled pci:0000:00:1c.0
PXSX S4 *disabled pci:0000:02:00.0
RP02 S4 *disabled pci:0000:00:1c.1
PXSX S4 *disabled
RP03 S4 *disabled pci:0000:00:1c.2
PXSX S4 *disabled
RP04 S4 *disabled pci:0000:00:1c.3
PXSX S4 *disabled pci:0000:05:00.0
RP05 S4 *disabled pci:0000:00:1c.4
PXSX S4 *disabled
RP06 S4 *disabled pci:0000:00:1c.5
BLAN S4 *enabled pci:0000:08:00.0
LID S3 *enabled platform:PNP0C0D:00
SLPB S3 *enabled platform:PNP0C0E:00

warren (wkclemmons) wrote :

warren, did this problem not occur in a release prior to Vivid?

warren (wkclemmons) wrote :

No problems with 14.04 not resuming from suspend. I will have recheck 14.10.
Never had this will not resume from suspend issue before in my history of using Ubuntu and ubuntu family of distros with this laptop.
With 15.04 one of the big new changes was systemd so I assumed will not resume from suspend was related to systemd.
I have attached systemctl-failed.txt to this comment and systemctl_list-unit-file.txt will be also attached to this bug report.

warren (wkclemmons) wrote :

warren, the issue you are reporting is an upstream one. Could you please report this problem to the appropriate mailing list (linux-acpi) by following the instructions verbatim at https://wiki.ubuntu.com/Bugs/Upstream/kernel ?

Please provide a direct URL to your e-mail to the mailing list once you have made it so that it may be tracked via http://vger.kernel.org/vger-lists.html . It can take a day for the new e-mail to show up in the respective archive.

Thank you for your understanding.

tags: added: trusty
summary: - will not resume from suspend
+ [Lenovo ThinkPad SL510] Will not resume from suspend
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Triaged
warren (wkclemmons) wrote :

The will not resume from suspend occurs in Ubuntu 14.10 with kernel 3.16 using the live USB.

tags: added: utopic
warren (wkclemmons) wrote :

Linux ubuntu 3.16.0-30-generic #40~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Jan 15 17:43:14 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Ubuntu 14.04 with kernel 3.16 on Live USB
Suspend works
When returning from suspend the power beep is very loud. This also occurred when using CentOS 6.5 and Fedora 20.

warren (wkclemmons) wrote :

The previous suspend fails were done with the following hardware installed 4GB RAM and a Crucial M550 SSD (SATA3) with the swap turned off.

Comments made on 4-18-2015 about suspend results were attained with the following hardware installed Seagate Momentus XT hybrid 500GB (SATA2)with 6GB of RAM.

Ubuntu 15.04 was rechecked with the change in hardware.
Linux ubuntu 3.19.0-15-generic #15-ubuntu SMP Thu Apr 16 23:32:37 UTC 2015 x86_64 GNU/Linux
Ubuntu 15.04 same a previous comment suspend worked with the loud power beep.

warren, just to advise, please ensure all further testing is done with the hardware configuration originally reported with.

warren (wkclemmons) wrote :

I sold the Lenovo SL510 that I owned.

warren, this bug report is being closed due to your last comment https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1447331/comments/17 regarding you no longer have the hardware. For future reference you can manage the status of your own bugs by clicking on the current status in the yellow line and then choosing a new status in the revealed drop down box. You can learn more about bug statuses at https://wiki.ubuntu.com/Bugs/Status. Thank you again for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better. Please submit any future bugs you may find.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Triaged → Invalid
uwer@netic.de (uwer) wrote :

On my SL510 I have the same loud beep when resuming from suspend. I first experienced it with 14.04 LTS and Kernel 3.16. Today a fresh install of 15.10 Beta 2 on the same hardware showed the same symptom. Resuming from suspend works in both cases.
The loud beep was not present in 14.04 with Kernel 3.13.

<email address hidden>, as this report is closed, your issue isn't being attended to here. However, it will help immensely if you filed a new report via a terminal:
ubuntu-bug linux

Please feel free to subscribe me to it.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers