Asus R751L Notebook - Touchpad not recognized

Bug #1290517 reported by Romeo Disca on 2014-03-10
30
This bug affects 4 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

I made a fresh install of ubuntu 13.10.
After that dist upgraded.

Mouse works if I attach an optical mouse. This works fine.

My touchpad isn't recognized. Even I cannot see a tab for touchpad in settings.
---
ApportVersion: 2.12.5-0ubuntu2.2
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: jbc 1639 F.... pulseaudio
 /dev/snd/controlC1: jbc 1639 F.... pulseaudio
DistroRelease: Ubuntu 13.10
HibernationDevice: RESUME=UUID=c218623a-1038-4589-8a9f-beb574a44cd6
InstallationDate: Installed on 2014-03-10 (2 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 13.10 "Saucy Salamander" - Release amd64 (20131016.1)
MachineType: ASUSTeK COMPUTER INC. X750LB
MarkForUpload: True
Package: linux (not installed)
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.11.0-18-generic.efi.signed root=UUID=b2acb217-20f6-4ec8-9346-6415483140fc ro quiet splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.11.0-18.32-generic 3.11.10.4
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.11.0-18-generic N/A
 linux-backports-modules-3.11.0-18-generic N/A
 linux-firmware 1.116.2
RfKill:
 0: phy0: Wireless LAN
  Soft blocked: no
  Hard blocked: no
Tags: saucy
Uname: Linux 3.11.0-18-generic x86_64
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
dmi.bios.date: 10/01/2013
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 205
dmi.board.asset.tag: To be filled by O.E.M.
dmi.board.name: X750LB
dmi.board.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.version: To Be Filled By O.E.M.
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr205:bd10/01/2013:svnASUSTeKCOMPUTERINC.:pnX750LB:pvr1.0:rvnASUSTeKCOMPUTERINC.:rnX750LB:rvr1.0:cvnToBeFilledByO.E.M.:ct3:cvrToBeFilledByO.E.M.:
dmi.product.name: X750LB
dmi.product.version: 1.0
dmi.sys.vendor: ASUSTeK COMPUTER INC.

Romeo Disca (romdisc) wrote :

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. From a terminal window please run:

apport-collect 1290517

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v3.13 kernel[0].

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

If you are unable to test the mainline kernel, for example it will not boot, please add the tag: 'kernel-unable-to-test-upstream'.
Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.14-rc6-trusty/

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
tags: added: saucy

apport information

tags: added: apport-collected
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Romeo Disca (romdisc) on 2014-03-13
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
tags: added: kernel-bug-exists-upstream
Jacek Tomaszewski (slimak-pl) wrote :

Here's more information from my post regarding the same issue on StackExchange. Might be useful maybe: http://unix.stackexchange.com/questions/117940/touchpad-not-recognized-on-linux-asus-r751lb .

George Moutsopoulos (gmoutso) wrote :

Description of my bug is mouse does not work at all. Device is elantech ETD0108. Laptop is Asus TP500LN. Dmesg gives "lost sync at byte 6" messages. Mouse does work with proto=imps parameter but no two-finger functionality. If this is the same with you, after sudo su try
echo 1 > /sys/devices/platform/i8042/serio4/reg_07
(or serioX?)
and see if it fixes the issue.

For at least asus TP500LN a kernel patch is under consideration
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=84491
https://www.marc.info/?t=142731893400011
Many thanks to Ulrik de Bie!

Perhaps you can post on bugzilla that it affects your laptop too.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.