Comment 6 for bug 1234429

Chris Hermansen (c-hermansen) wrote :

Christopher Penalver, thank you for your continued interest in sorting out this problem.

Following your instructions, I have installed kernel 3.12.0-031200rc6. So far I am unable to make the stripey / herringbone pattern show up (neither on reboot nor on cold boot). In contrast I booted twice with the current production kernel 3.11 and both times got the stripey herringbone pattern.

This sounds good and I guess it is, so I will change the tags to fixed upstream as per your instructions, but I will continue to test booting (sorry to sound pessimistic).

One thing I notice with the new kernel is the following behaviour:

- after the bios splash screen goes away, I see a purple ("aubergine") colour to the screen, with no other detail. this lasts for a few seconds.
- then I see this message in white text at the top left of the screen (also repeated in /var/log/syslog)

TIMER: vector=0x30 apic1=0 pin1=0 apic2=-1 pin2=-1
MP-BIOS bug: 8254 timer not connected to IO-APIC

- after two - three seconds, the screen changes to the purple background with the Ubuntu logo and the orange/white dot progression and boot proceeds as normal.

In contrast, what I saw with the previous kernel was the same purple coloured screen with no other detail, followed by a brief flash and then the stripey / herringbone pattern; at which point I waited for the drum roll, closed the lid, let the laptop suspend, opened the lid, and all was fine.

I am wondering if it's possible that the appearance of the two error messages above somehow creates conditions where the screen remains in a reasonable state. Anyway, as I say I will continue testing.

Thank you very much.