[HP Pavilion dm3-1109tu Entertainment Notebook PC] Brightness Keys not working after restarting system from Windows 7

Bug #1155169 reported by chris on 2013-03-14
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

In Windows 7 when I restart my laptop and boot into Ubuntu, brightness keys don't work.

WORKAROUND: I shutdown my laptop then power on again to Ubuntu.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: xorg 1:7.6+12ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-38.61-generic-pae 3.2.37
Uname: Linux 3.2.0-38-generic-pae i686
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu17.1
Architecture: i386
CheckboxSubmission: 7191766c97add1468cdb96d5e05a7079
CheckboxSystem: b845c366ea09c60efa3a45c1b5b21525
CompizPlugins: [core,composite,opengl,imgjpeg,decor,imgpng,snap,obs,gnomecompat,vpswitch,compiztoolbox,resize,regex,dbus,mousepoll,grid,place,animation,move,session,workarounds,switcher,expo,wall,fade,scale]
CompositorRunning: compiz
Date: Thu Mar 14 21:44:57 2013
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: precise
DistroVariant: ubuntu
ExtraDebuggingInterest: Yes,
GraphicsCard:
 Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2a42] (rev 07) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:3649]
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:3649]
InstallationMedia: Ubuntu 12.04.1 LTS "Precise Pangolin" - Release i386 (20120817.3)
MachineType: Hewlett-Packard HP Pavilion dm3 Notebook PC
MarkForUpload: True
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-38-generic-pae root=UUID=2E2462FD2462C783 loop=/hostname/disks/root.disk ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: xorg
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 11/16/2010
dmi.bios.vendor: Insyde Corp.
dmi.bios.version: F.19
dmi.board.asset.tag: Base Board Asset Tag
dmi.board.name: 3649
dmi.board.vendor: Hewlett-Packard
dmi.board.version: 41.3D
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Hewlett-Packard
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnInsydeCorp.:bvrF.19:bd11/16/2010:svnHewlett-Packard:pnHPPaviliondm3NotebookPC:pvr0487110000241F10110120000:rvnHewlett-Packard:rn3649:rvr41.3D:cvnHewlett-Packard:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: HP Pavilion dm3 Notebook PC
dmi.product.version: 0487110000241F10110120000
dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard
version.compiz: compiz 1:0.9.7.12-0ubuntu1
version.libdrm2: libdrm2 2.4.39-0ubuntu0.1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 8.0.4-0ubuntu0.4
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 8.0.4-0ubuntu0.4
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.11.4-0ubuntu10.12
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.7.0-0ubuntu1.2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20111219.aacbd629-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu4.3
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20111201+b5534a1-1build3
---
ApportVersion: 2.13.2-0ubuntu2
Architecture: i386
CasperVersion: 1.337
CurrentDesktop: Unity
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: trusty
DistroRelease: Ubuntu 14.04
DistroVariant: ubuntu
LiveMediaBuild: Ubuntu 14.04 LTS "Trusty Tahr" - Alpha i386 (20140208)
MachineType: Hewlett-Packard HP Pavilion dm3 Notebook PC
Package: xserver-xorg-input-evdev 1:2.8.2-1ubuntu2
PackageArchitecture: i386
ProcKernelCmdLine: noprompt cdrom-detect/try-usb=true persistent file=/cdrom/preseed/username.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash -- maybe-ubiquity
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-8.27-generic 3.13.2
Tags: trusty ubuntu single-occurrence reproducible
Uname: Linux 3.13.0-8-generic i686
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
UserGroups: adm cdrom dip lpadmin plugdev sambashare sudo
_MarkForUpload: True
dmi.bios.date: 11/16/2010
dmi.bios.vendor: Insyde Corp.
dmi.bios.version: F.19
dmi.board.asset.tag: Base Board Asset Tag
dmi.board.name: 3649
dmi.board.vendor: Hewlett-Packard
dmi.board.version: 41.3D
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Hewlett-Packard
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnInsydeCorp.:bvrF.19:bd11/16/2010:svnHewlett-Packard:pnHPPaviliondm3NotebookPC:pvr0487110000241F10110120000:rvnHewlett-Packard:rn3649:rvr41.3D:cvnHewlett-Packard:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: HP Pavilion dm3 Notebook PC
dmi.product.version: 0487110000241F10110120000
dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard
version.compiz: compiz 1:0.9.10+13.10.20131011-0ubuntu4
version.libdrm2: libdrm2 2.4.52-1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 10.0.1-1ubuntu2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 10.0.1-1ubuntu2
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.15.0-1ubuntu3
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.8.2-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.3.0-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.909-0ubuntu2
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.10-1ubuntu2
xserver.bootTime: Sun Feb 9 13:33:23 2014
xserver.configfile: default
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.outputs:
 product id 8236
 vendor AUO
xserver.version: 2:1.15.0-1ubuntu3

chris (ign-christian) wrote :
bugbot (bugbot) on 2013-03-21
affects: xorg (Ubuntu) → xserver-xorg-input-evdev (Ubuntu)
chris (ign-christian) wrote :

Using kernel 3.9 rc4 for i386, this behaviour also exist while running on battery.

chris (ign-christian) wrote :

Seems that strange behaviour happen after I start system to Windows 7, then restart my laptop (soft reboot) to Ubuntu.
Restart & restart again to Ubuntu not make brightness keys working.

The issue solved when I shutdown my laptop (hard reboot) then power on again to Ubuntu. --> brightness keys working again (even on AC powered)

chris (ign-christian) on 2013-05-09
summary: - Brightness Keys not working on AC power
+ Brightness Keys not working after restarting system from Windows 7
description: updated

chris, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p xserver-xorg-input-evdev REPLACE-WITH-BUG-NUMBER

Please note, given that the information from the prior release is already available, doing this on a release prior to the development one would not be helpful.

Thank you for your understanding.

Helpful bug reporting tips:
https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs

tags: added: needs-full-computer-model
Changed in xserver-xorg-input-evdev (Ubuntu):
importance: Undecided → Low
status: New → Incomplete
chris (ign-christian) wrote :

Hi Christopher..

Bug still exist in 12.04 after system updated yesterday, same behavior.

There is also same behavior with 14.04 daily, I'll do reporting shortly.

tags: added: apport-collected reproducible single-occurrence trusty
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Reporting successfully done, but I must install 'python-apport' first before running apport.

Hope those informations help.

Changed in xserver-xorg-input-evdev (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed

chris, could you please provide the full computer model as noted on the sticker?

chris (ign-christian) wrote :

Hi.. As you wish:

HP Pavillion dm3
Product: WJ845PA#UUF
Model: dm3-1109TU

chris, if you test the amd64 live environment of Trusty via http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ would you get a different result?

summary: - Brightness Keys not working after restarting system from Windows 7
+ [HP Pavilion dm3-1109tu Entertainment Notebook PC] Brightness Keys not
+ working after restarting system from Windows 7
tags: added: latest-bios-f.19
removed: needs-full-computer-model
description: updated
Changed in xserver-xorg-input-evdev (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
chris (ign-christian) wrote :

Hello... I've just tested amd64 version, same results.

Changed in xserver-xorg-input-evdev (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed
tags: added: amd64
Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

kernel or bios bug

affects: xserver-xorg-input-evdev (Ubuntu) → linux (Ubuntu)

chris, could you please test the latest upstream kernel available (not the daily folder) following https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds ? It will allow additional upstream developers to examine the issue. Once you've tested the upstream kernel, please comment on which kernel version specifically you tested. If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tags:
kernel-fixed-upstream
kernel-fixed-upstream-VERSION-NUMBER

where VERSION-NUMBER is the version number of the kernel you tested. For example:
kernel-fixed-upstream-3.14-rc4

This can be done by clicking on the yellow circle with a black pencil icon next to the word Tags located at the bottom of the bug description. As well, please remove the tag:
needs-upstream-testing

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the following tags:
kernel-bug-exists-upstream
kernel-bug-exists-upstream-VERSION-NUMBER

As well, please remove the tag:
needs-upstream-testing

Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug's Status as Confirmed. Please let us know your results. Thank you for your understanding.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Incomplete
chris (ign-christian) wrote :

Hello again..bug still exists in 3.14 rc5 generic i386

$ uname -a
Linux ubuntu 3.14.0-031400rc5-generic #201403022235 SMP Mon Mar 3 03:56:52 UTC 2014 i686 i686 i386 GNU/Linux

tags: added: kernel-bug-exists-upstream kernel-bug-exists-upstream-3.14-rc5
Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Confirmed

chris, the issue you are reporting is an upstream one. Could you please report this problem through the appropriate channel by following the instructions _verbatim_ at https://wiki.ubuntu.com/Bugs/Upstream/kernel ?

Please provide a direct URL to your e-mail to the mailing list once you have made it so that it may be tracked.

Thank you for your understanding.

Changed in linux (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
chris (ign-christian) wrote :

Hi Christopher..

I had read that instruction but I'm sorry I don't understand clearly.

So I should provide informations in step 1 - 7.7 within an email and send to who ? I don't know relevant mailing list to whom I should send email..

Should I test again with 3.14 rc6 (newest rc at present) ?

Chris:
<"So I should provide informations in step 1 - 7.7 within an email and send to who ?"

I would start with linux-acpi.

>"Should I test again with 3.14 rc6"

Yes.

chris (ign-christian) wrote :

Ok I'm done, email has been sent. Hope that I did what is expected.

chris (ign-christian) wrote :

I've just realized that using kernel 3.14.0 always make brightness reset to 100% after startup, even with hard reboot.
That's not happen with kernel 3.2.0.

I don't know if related with Bug #870805 ?

To post a comment you must log in.