Ubuntu

ATI Radeon 9550 SE (RV350) 128MB DDR SDRAM AGP and Intel D815EEA2 Mainboard ACPI S3 State Resume Problem

Reported by fpgahardwareengineer on 2012-07-05
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

Hi,

I will like to report that ATI Radeon 9550SE (RV350) has a problem with ACPI S3 State resume when installed in an Intel D815EEA2 mainboard.
When I put the computer into Suspend and try to resume, the computer will wake up, but the screen will go totally white.
However, it looks like Ubuntu is still running since the keyboard still responds.
At this point, if I enter my password to cancel the screen lock, and press the power button, the computer will shut down in 60 seconds.
Later when the computer is shutting down, it will display some text messages towards the end of the shut down process.
The OS kernel hasn't crashed, but the display device driver does have some serious bugs.
I also own an ATI Radeon 9800 Pro (R350) graphics card, but I never saw this bug when tested with the same mainboard on Ubuntu 12.04 LTS.

System Configuration:

- Ubuntu 10.04.4 LTS 32-bit
  * All updates issued as of 7/5/2012 have been applied.
- Intel Pentium III 1 GHz
- Intel D815EEA2 mainboard
  * BIOS Version P21-0039 (last BIOS release)
  * Power -> ACPI -> ACPI: S3 State
  * Power -> ACPI -> Video RePOST: Off
- 512 MB PC133 SDRAM
  * 256MB module
  * 128MB module
  * 128MB module
- ATI Radeon 9550SE
  * 1.5V AGP card
  * 128MB DDR SDRAM
  * ATI Technologies RV350 AS
- Gateway EV700 17 inch VGA monitor
- Maxtor 6L020J1 20GB PATA hard drive
- Pioneer DVR-105 PATA DVD-RW drive
- Hitachi CDR-7930 PATA CD-ROM drive
- USB keyboard
- USB mouse

Feel free to repost this bug description to ATI section of the Ubuntu x.org bug tracker.

Regards,

fpgahardwareengineer

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.04
Package: xorg 1:7.5+5ubuntu1.1
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-41.91-generic 2.6.32.59+drm33.24
Uname: Linux 2.6.32-41-generic i686
Architecture: i386
CurrentDmesg: [ 28.440054] eth0: no IPv6 routers present
Date: Thu Jul 5 00:32:22 2012
DkmsStatus: Error: [Errno 2] No such file or directory
InstallationMedia: Ubuntu 10.04.4 LTS "Lucid Lynx" - Release i386 (20120214.2)
Lsusb:
 Bus 002 Device 002: ID 093a:2510 Pixart Imaging, Inc. Hama Optical Mouse
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
 Bus 001 Device 003: ID 413c:2002 Dell Computer Corp. SK-8125 Keyboard
 Bus 001 Device 002: ID 413c:1002 Dell Computer Corp. Keyboard Hub
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.32-41-generic root=UUID=d850327f-b06f-424c-814f-e2b368e0ba92 ro quiet splash
ProcEnviron:
 LANG=en_US.utf8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: xorg
Symptom: display
Title: Xorg freeze
dmi.bios.date: 11/06/2002
dmi.bios.vendor: Intel Corp.
dmi.bios.version: EA81520A.86A.0039.P21.0211061753
dmi.board.name: D815EEA2
dmi.board.vendor: Intel Corporation
dmi.board.version: AAA45156-206
dmi.chassis.type: 2
dmi.modalias: dmi:bvnIntelCorp.:bvrEA81520A.86A.0039.P21.0211061753:bd11/06/2002:svn:pn:pvr:rvnIntelCorporation:rnD815EEA2:rvrAAA45156-206:cvn:ct2:cvr:
glxinfo: Error: [Errno 2] No such file or directory
system:
 distro: Ubuntu
 codename: lucid
 architecture: i686
 kernel: 2.6.32-41-generic

bugbot (bugbot) on 2012-07-05
affects: xorg (Ubuntu) → xserver-xorg-video-intel (Ubuntu)
bugbot (bugbot) on 2012-07-05
tags: added: resume

bugbot,

This posting belongs to xserver-xorg-video-ati, not xserver-xorg-video-intel because I am using an ATI graphics card.

Regards,

fpgahardwareengineer

Changed in xserver-xorg-video-intel (Ubuntu):
status: New → Invalid
no longer affects: xorg (Ubuntu)
no longer affects: xserver-xorg-video-ati (Ubuntu)
tags: added: needs-upstream-testing
tags: added: suspend
removed: radeon
affects: xserver-xorg-video-intel (Ubuntu) → linux (Ubuntu)
Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: Invalid → Incomplete

fpgahardwareengineer, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please provide the information following https://wiki.ubuntu.com/DebuggingKernelSuspend ?

As well, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO CD images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p linux <replace-with-bug-number>

Also, could you please test the latest upstream kernel available following https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds ? It will allow additional upstream developers to examine the issue. Please do not test the kernel in the daily folder, but the one all the way at the bottom. Once you've tested the upstream kernel, please comment on which kernel version specifically you tested. If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tags:
kernel-fixed-upstream
kernel-fixed-upstream-VERSION-NUMBER

where VERSION-NUMBER is the version number of the kernel you tested. For example:
kernel-fixed-upstream-v3.7-rc1-quantal

This can be done by clicking on the yellow circle with a black pencil icon next to the word Tags located at the bottom of the bug description. As well, please remove the tag:
needs-upstream-testing

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the following tags:
kernel-bug-exists-upstream
kernel-bug-exists-upstream-VERSION-NUMBER

As well, please remove the tag:
needs-upstream-testing

If you are unable to test the mainline kernel, please comment as to why specifically you were unable to test it and add the following tags:
kernel-unable-to-test-upstream
kernel-unable-to-test-upstream-VERSION-NUMBER

Please let us know your results. Thank you for your understanding.

Helpful Bug Reporting Tips:
https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers