webcam not found (no device found)

Bug #1015480 reported by Cristian Parrino on 2012-06-20
18
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

Cheese, nor any other service (Skype, Google Hangouts, Airtime, etc) is able detect the webcam on my Lenovo u300s. This is a 12.04 update regression (webcam worked fine until one of the recent updates).

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 12.04
Package: cheese 3.4.1-0ubuntu2
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.2.0-25.40-generic 3.2.18
Uname: Linux 3.2.0-25-generic x86_64
ApportVersion: 2.0.1-0ubuntu8
Architecture: amd64
Date: Wed Jun 20 11:03:44 2012
InstallationMedia: Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release amd64 (20111012)
MachineType: LENOVO 1080
RelatedPackageVersions:
 cheese 3.4.1-0ubuntu2
 cheese-common 3.4.1-0ubuntu2
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: Upgraded to precise on 2012-04-05 (75 days ago)
dmi.bios.date: 11/21/2011
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 56CN38WW
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: U300s
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Lenovo IdeaPad U300s
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr56CN38WW:bd11/21/2011:svnLENOVO:pn1080:pvrLenovoIdeaPadU300s:rvnLENOVO:rnU300s:rvr1.0:cvnLENOVO:ct10:cvrLenovoIdeaPadU300s:
dmi.product.name: 1080
dmi.product.version: Lenovo IdeaPad U300s
dmi.sys.vendor: LENOVO
---
ApportVersion: 2.6.1-0ubuntu9
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: cristian 1894 F.... pulseaudio
DistroRelease: Ubuntu 12.10
HibernationDevice: RESUME=UUID=a877a0c0-6ef1-4d11-9baa-12aeae7195f6
InstallationDate: Installed on 2011-12-19 (387 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release amd64 (20111012)
MachineType: LENOVO 1080
MarkForUpload: True
Package: linux (not installed)
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.5.0-21-generic root=UUID=f77045c9-ec60-4e51-9873-c18a87a74711 ro quiet splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.5.0-21.32-generic 3.5.7.1
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.5.0-21-generic N/A
 linux-backports-modules-3.5.0-21-generic N/A
 linux-firmware 1.95
Tags: quantal running-unity
Uname: Linux 3.5.0-21-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to quantal on 2012-10-20 (81 days ago)
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 11/21/2011
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 56CN38WW
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: U300s
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Lenovo IdeaPad U300s
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr56CN38WW:bd11/21/2011:svnLENOVO:pn1080:pvrLenovoIdeaPadU300s:rvnLENOVO:rnU300s:rvr1.0:cvnLENOVO:ct10:cvrLenovoIdeaPadU300s:
dmi.product.name: 1080
dmi.product.version: Lenovo IdeaPad U300s
dmi.sys.vendor: LENOVO
---
ApportVersion: 2.6.1-0ubuntu9
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: cristian 1894 F.... pulseaudio
DistroRelease: Ubuntu 12.10
HibernationDevice: RESUME=UUID=a877a0c0-6ef1-4d11-9baa-12aeae7195f6
InstallationDate: Installed on 2011-12-19 (387 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release amd64 (20111012)
MachineType: LENOVO 1080
MarkForUpload: True
Package: linux (not installed)
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.5.0-21-generic root=UUID=f77045c9-ec60-4e51-9873-c18a87a74711 ro quiet splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.5.0-21.32-generic 3.5.7.1
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.5.0-21-generic N/A
 linux-backports-modules-3.5.0-21-generic N/A
 linux-firmware 1.95
Tags: quantal running-unity
Uname: Linux 3.5.0-21-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to quantal on 2012-10-20 (81 days ago)
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 11/21/2011
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 56CN38WW
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: U300s
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Lenovo IdeaPad U300s
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr56CN38WW:bd11/21/2011:svnLENOVO:pn1080:pvrLenovoIdeaPadU300s:rvnLENOVO:rnU300s:rvr1.0:cvnLENOVO:ct10:cvrLenovoIdeaPadU300s:
dmi.product.name: 1080
dmi.product.version: Lenovo IdeaPad U300s
dmi.sys.vendor: LENOVO
---
ApportVersion: 2.6.1-0ubuntu9
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: cristian 1894 F.... pulseaudio
DistroRelease: Ubuntu 12.10
HibernationDevice: RESUME=UUID=a877a0c0-6ef1-4d11-9baa-12aeae7195f6
InstallationDate: Installed on 2011-12-19 (387 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release amd64 (20111012)
MachineType: LENOVO 1080
MarkForUpload: True
Package: linux (not installed)
ProcFB: 0 inteldrmfb
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.5.0-21-generic root=UUID=f77045c9-ec60-4e51-9873-c18a87a74711 ro quiet splash vt.handoff=7
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.5.0-21.32-generic 3.5.7.1
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-3.5.0-21-generic N/A
 linux-backports-modules-3.5.0-21-generic N/A
 linux-firmware 1.95
Tags: quantal running-unity
Uname: Linux 3.5.0-21-generic x86_64
UpgradeStatus: Upgraded to quantal on 2012-10-20 (81 days ago)
UserGroups: adm admin cdrom dialout lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 11/21/2011
dmi.bios.vendor: LENOVO
dmi.bios.version: 56CN38WW
dmi.board.asset.tag: ATN12345678901234567
dmi.board.name: U300s
dmi.board.vendor: LENOVO
dmi.board.version: 1.0
dmi.chassis.asset.tag: No Asset Tag
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: LENOVO
dmi.chassis.version: Lenovo IdeaPad U300s
dmi.modalias: dmi:bvnLENOVO:bvr56CN38WW:bd11/21/2011:svnLENOVO:pn1080:pvrLenovoIdeaPadU300s:rvnLENOVO:rnU300s:rvr1.0:cvnLENOVO:ct10:cvrLenovoIdeaPadU300s:
dmi.product.name: 1080
dmi.product.version: Lenovo IdeaPad U300s
dmi.sys.vendor: LENOVO

Cristian Parrino (cparrino) wrote :
Andy Whitcroft (apw) on 2012-06-20
tags: added: regression-update

This bug is missing log files that will aid in diagnosing the problem. From a terminal window please run:

apport-collect 1015480

and then change the status of the bug to 'Confirmed'.

If, due to the nature of the issue you have encountered, you are unable to run this command, please add a comment stating that fact and change the bug status to 'Confirmed'.

This change has been made by an automated script, maintained by the Ubuntu Kernel Team.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Do you happen to know the last kernel version that did not have this issue?

Also, would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v3.5kernel[0] (Not a kernel in the daily directory) and install both the linux-image and linux-image-extra .deb packages.

Once you've tested the upstream kernel, please remove the 'needs-upstream-testing' tag(Only that one tag, please leave the other tags). This can be done by clicking on the yellow pencil icon next to the tag located at the bottom of the bug description and deleting the 'needs-upstream-testing' text.

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

If you are unable to test the mainline kernel, for example it will not boot, please add the tag: 'kernel-unable-to-test-upstream'.
Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] hwttp://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.5-rc3-quantal/

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for linux (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linux (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
Changed in linux (Ubuntu):
status: Expired → Triaged
Changed in linux (Ubuntu):
status: Triaged → In Progress
assignee: nobody → Joseph Salisbury (jsalisbury)
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

I'd like to help identify the commit that caused this regression.

The easiest way to figure out what update caused the regression is to perform a kernel bisect. I can perform the bisect on my end, but it usually requires testing about 7 to 10 kernels.

Do you happen to have some time to test out some kernels? I can provide some detail instructions on how to install them, etc.

In the mean time, I'll review the git logs and see if a commit sticks out that may have caused this.

Thanks in advance!

Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Also, it would be great if you could run the following from a terminal:

apport-collect 1015480

That will provide some additional details about your hardware and logs.

apport information

tags: added: apport-collected quantal running-unity
description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

description: updated

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

Tim Peeters (tpeeters) wrote :

I have an U300s and the webcam works fine for me (currently in Quantal).

Do you have an other OS besides Ubuntu installed to see whether this may be a hardware problem?
Also Fn+F9 completely enables/disables the webcam hardware, perhaps you did that without knowing?

Tim.

Tim Peeters (tpeeters) wrote :

I am running 12.10 by the way. I think it also worked fine in 12.04, but I cannot 100% guarantee that my memory is correct.

Takashi Kawashima (coolshades) wrote :

Joe,
Apologies for late follow up, but on my U300s the webcam is still working. I haven't updated the laptop in a while as this one is my second machine, so I will apply all the recent updates tomorrow and see if the camera continues working. I will let you know if I find any issues.

I am running 12.04 LTS.

Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 12.04.1 LTS
Release: 12.04
Codename: precise
Linux U300s 3.2.0-33-generic #52-Ubuntu SMP Thu Oct 18 16:29:15 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Issue seems to be hardware related.

Changed in linux (Ubuntu):
status: In Progress → Invalid
assignee: Joseph Salisbury (jsalisbury) → nobody
Ariel Schiera (arisolucion) wrote :

I have this problem in my Lenovo Ideapad U300s too. Currently running Kubuntu 13.04 but also tested on Ubuntu 13.04. Webcam is not detected at all. I think this bug is a duplicate of this: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1163268
Let me know if i can do something to help to fix the problem.

Ariel Schiera (arisolucion) wrote :

okay, i'm not sure why but now my webcam it's working again. After some updates and try different things, now "Bus 001 Device 003: ID 0ac8:3580 Z-Star Microelectronics Corp. " appears on lsusb. After that, using the FN+F9 key combination returned my webcam from the dead now it's working on Cheese and Skype. Running Kubuntu 13.04 32 bit with kernel (uname -a) "Linux arisolucion 3.8.0-19-generic #30-Ubuntu SMP Wed May 1 16:36:13 UTC 2013 i686 i686 i686 GNU/Linux". Hope this helps other U300s owners.

To post a comment you must log in.