No sound input on omap4 pandaboard

Bug #820466 reported by Tobin Davis on 2011-08-03
42
This bug affects 9 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
alsa-lib (Ubuntu)
High
Unassigned
Oneiric
High
Unassigned
Precise
Undecided
Unassigned
alsa-utils (Ubuntu)
Low
Unassigned
Oneiric
Low
Unassigned
Precise
Undecided
Unassigned
linux-ti-omap4 (Ubuntu)
High
Paolo Pisati
Oneiric
High
Paolo Pisati
Precise
High
Unassigned
pulseaudio (Ubuntu)
Undecided
Unassigned
Oneiric
Undecided
Unassigned
Precise
Undecided
Unassigned

Bug Description

With the 3.0 kernel, no sound devices are available. cat /proc/asound reveals no cards. dmesg reports no sound cards found by alsa.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.10
Package: linux-image-3.0.0-1200-omap4 3.0.0-1200.2
ProcVersionSignature: User Name 3.0.0-1200.2-omap4 3.0.0-rc7
Uname: Linux 3.0.0-1200-omap4 armv7l
Architecture: armel
Date: Wed Aug 3 09:10:20 2011
ProcEnviron:
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: linux-ti-omap4
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)

Related branches

Tobin Davis (gruemaster) wrote :
tags: added: iso-testing
Changed in linux-ti-omap4 (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in linux-ti-omap4 (Ubuntu):
assignee: nobody → Canonical Kernel Team (canonical-kernel-team)
Changed in linux-ti-omap4 (Ubuntu Oneiric):
importance: Undecided → High

Re-assigning to Paolo to investigate.

Changed in linux-ti-omap4 (Ubuntu Oneiric):
assignee: Canonical Kernel Team (canonical-kernel-team) → Paolo Pisati (p-pisati)
Brad Figg (brad-figg) on 2011-09-02
tags: added: rls-mgr-o-tracking
Paolo Pisati (p-pisati) wrote :

flag@omap:~$ uname -a
Linux omap 3.0.0-1204-omap4 #9-Ubuntu SMP PREEMPT Mon Sep 5 19:29:18 UTC 2011 armv7l armv7l armv7l GNU/Linux

audio is working here (both with and without pulseaudio).

Changed in linux-ti-omap4 (Ubuntu Oneiric):
status: Confirmed → Fix Released
Paolo Pisati (p-pisati) on 2011-09-29
Changed in linux-ti-omap4 (Ubuntu Oneiric):
status: Fix Released → Confirmed
Paolo Pisati (p-pisati) wrote :

It came out that the sound driver, in one of the latest pull, was renamed from SDP4430 to Panda but the UCM alsa files weren't updated, and thus we lost audio.

There's discussion going whether we should fix it in alsa config files or kernel, until then leave this bug open (we will use it for SRU).

Changed in pulseaudio (Ubuntu Oneiric):
status: New → Confirmed
Tobin Davis (gruemaster) on 2011-09-29
Changed in pulseaudio (Ubuntu Oneiric):
status: Confirmed → Invalid
Changed in alsa-utils (Ubuntu Oneiric):
status: New → Fix Released
Tobin Davis (gruemaster) on 2011-09-29
Changed in alsa-lib (Ubuntu Oneiric):
status: New → Confirmed
importance: Undecided → High
Adam Conrad (adconrad) wrote :

alsa-lib (1.0.24.1-0ubuntu9) oneiric; urgency=low
.
  * Duplicate ucm/SDP4430 configs as ucm/Panda configs, reflecting the
    fact that Pandaboard now has a non-generic card name (LP: #746023)
  * Comment out AMIC PDM Switch config from ucm/Panda/record, as that
    device seems to have stopped existing in recent kernel versions.
.
 -- Adam Conrad <email address hidden> Thu, 29 Sep 2011 11:41:38 -0600

Changed in alsa-lib (Ubuntu Oneiric):
status: Confirmed → Fix Released
Paolo Pisati (p-pisati) on 2011-10-03
Changed in linux-ti-omap4 (Ubuntu Oneiric):
status: Confirmed → Fix Released
Tobin Davis (gruemaster) wrote :

Audio output now working in Pulse Audio. Audio input is not. High probability that alsa ucm needs more adjusting for full functionality.

Changed in alsa-utils (Ubuntu Oneiric):
importance: Undecided → Low
milestone: none → oneiric-updates
status: Fix Released → Confirmed
Tobin Davis (gruemaster) wrote :

Changing description to match current state.

summary: - No sound on omap4 pandaboard
+ No sound input on omap4 pandaboard
Daniel Rosero (dannrosero) wrote :

No audio input on Precise (12.04) through the audio analog input.
Also in Sound Settings, at the Input Devices tab, theres nothing showing up.

Any clues what to do?

Rolf Leggewie (r0lf) wrote :

oneiric has seen the end of its life and is no longer receiving any updates. Marking the oneiric task for this ticket as "Won't Fix".

Changed in alsa-utils (Ubuntu Oneiric):
status: Confirmed → Won't Fix
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers